Höjd exoskelett ger dig (och dina dÄliga knÀn) tillbaka pÄ skidbackarna

Höjd exoskelett ger dig (och dina dÄliga knÀn) tillbaka pÄ skidbackarna

Det har varit mycket hype om bÀrbara datorer de senaste Ären, men i Rocky Mountains har de faktiskt kommit fram. Skidorter i fem vÀstra stater hyr nu ett lÀtt exoskelett som gör det möjligt för skidÄkare med dÄliga knÀn att strimla sluttningarna smÀrtfritt.

Tillverkad av plast och höghÄllfasta tyger, det lÀtta, pneumatiskt drivna Elevate exoskeleton finns för en $ 25 tvÄ timmars provkörning eller $ 109 heldagsuthyrning i Kalifornien, Colorado, Idaho, Montana och Utah.

“Det Ă€r vĂ€ldigt intuitivt”, sĂ€ger Nikhil Dhongade, chefsoperatör för Roam Robotics, som utvecklat och nu monterar exoskelett vid sitt huvudkontor i San Francisco. “En kör nerför backen och du vet hur du anvĂ€nder den.”

Höj skidÄkare

Elevate exoskeleton ser ut som ett högteknologiskt knÀstöd som fÀster vid lÄret och din skidkÀnga. En luftkompressor, batteri och huvudsakliga berÀkningskretsar Àr inrymda i en 10-pund ryggsÀck. En styrenhet pÄ en kabel fÀsts pÄ en av ryggsÀckens axelremmar. Enheten kÀnner av vad du försöker göra nÀr du Äker skidor och ger sedan vridmoment och hjÀlp för att hjÀlpa dig att göra det. Det belastar cirka 30 procent av din kroppsvikt, vilket avsevÀrt minskar belastningen pÄ dina quadricep muskler och knÀleder.

Elevates sensorer och programvara hanterar det som i robotvĂ€rlden kallas avsiktsigenkĂ€nning – det vill sĂ€ga vad en person försöker göra. Dhongade betonar att det Ă€r den svĂ„raste uppgiften för exoskelett att rĂ€kna ut anvĂ€ndarens avsikt. Elevate mĂ„ste tillhandahĂ„lla en kraftassistent i rĂ€tt ögonblick till rĂ€tt ben.

‘Jag Ă€r Bionic’

Ted Bonnitt, en podcastproducent i Los Angeles, gick med pÄ att kolla in Elevate för PCMag. 63-Äringen har Äkt skidor under större delen av sitt vuxna liv och anser sig vara i bra skick frÄn cykling och vandring. Han hade inte Äkt skidor pÄ fem Är, men i slutet av december tillbringade han en dag i backarna med Elevate i Park City, Utah. Han Äkte pÄ egen hand den första timmen eller sÄ och spÀnde sedan pÄ exoskelettet och Äkte i totalt fem timmar.

NĂ€r han gick ut ur en loge med exoskelett och ryggsĂ€ck frĂ„gade en annan skidĂ„kare honom: “Vad gör den dĂ€r saken?”

”Jag Ă€r bionisk,” svarade Bonnitt.

Ted Bonnitt testar Roams Elevate ski exoskeleton

PÄ mellanspÄren fann han att det var mycket lÀttare att svÀnga.

“Det Ă€r vĂ€ldigt subtilt”, sa han om upplevelsen. “Det kĂ€ndes som om jag hade servostyrning igĂ„ng. Det som var hĂ€ftigt var att det inte var dĂ€r för att berĂ€tta vad jag skulle göra utan att hjĂ€lpa mig göra vad jag ville göra.”

Roam Robotics hade skidproffset Thomas Budd Ă„tfölja Bonnitt och vid en tidpunkt föreslog hans guide att stĂ€nga av Elevate en stund. “Det var som natt och dag,” minns Bonnitt. “Plötsligt kĂ€ndes det som om jag tog tegelstenar.”

Bonnitts enda klagomÄl var att det var besvÀrligt att sitta i nÄgra skidliftar med Elevate-ryggsÀcken pÄ.

Höj exoskelett ryggsÀck

En annan veteranskidÄkare som gav Elevate ett försök, 69-Äringen Dale Kutnick, sa att det var som att ha en stötdÀmpare fÀst vid knÀna. En analytiker vid forskningsföretaget Gartner tillbringade Kutnick 43 dagar i backarna förra Äret, trots att han har artros i knÀna. Han vÀgprovade den tidigare generationen av Elevate och fann ryggsÀcken besvÀrlig och kompressorn den bar för högt.

Den hĂ€r gĂ„ngen sa Kutnick att hans knĂ€n skadade mycket mindre efter att ha Ă„kt skidor med Elevate. Han rapporterade ocksĂ„ att han kĂ€nde sig mindre trött. PĂ„ frĂ„gan om han skulle övervĂ€ga att köpa Elevate svarade Kutnick: “AnvĂ€ndarvĂ€nlighet och underhĂ„ll Ă€r avgörande. Den hĂ€r saken mĂ„ste justeras ute pĂ„ fĂ€ltet, [but] Jag Ă€r ganska sĂ€ker pĂ„ att de kommer att fĂ„ rĂ€tt. “

Designa ‘Wiggly, Elastic Machines’

Roam Robotics har sitt huvudkontor i San Franciscos Mission District, runt hörnet frÄn Otherlab, forsknings- och utvecklingslaboratoriet dÀr det föddes. Otherlab Àr kÀnt för sitt innovativa arbete med pneumatik, pneumatiska manöverdon och vad grundare Saul Griffith kallar elastiska maskiner.

“Vi vet hur man tillverkar maskiner av gummi och tyg och plast”, sĂ€ger Griffith, en MacArthur Genius Grant-mottagare. “NĂ€stan alla maskiner som Ă€r styva och styva kan ersĂ€ttas med en maskin som Ă€r elastisk och flytande. Vi har tillrĂ€ckligt med berĂ€kningar för att designa snygga, elastiska maskiner.” Och Otherlab, skryter han, bygger elastiska maskiner bĂ€ttre Ă€n nĂ„gon annan.

År 2014 tillhandahöll Griffith kontorslokaler pĂ„ Otherlab till Tim Swift, en ingenjör som var en del av det ursprungliga teamet för tre personer som utvecklade Ekso, ett exoskelett i nedre extremiteten för gĂ„ngrehabilitering och paraplegisk rörlighet. Swift lĂ€mnade Ekso Bionics delvis för att han var frustrerad över de höga kostnaderna för dess exoskelett, som Ă€r tillverkade med precisionsmetaller och motorer och sĂ€ljer för sĂ„ mycket som $ 150.000.

Att göra ett exoskelett som en pneumatiskt styrd elastisk maskin kan radikalt minska kostnaden och vikten. Vid ett Otherlab-evenemang 2015 (video ovan) visade Swift video av ett exoskelett i övre extremiteten med en armbĂ„gsfog som Roam byggde som ett bevis pĂ„ konceptet. Den elastiska enheten pĂ„ ett pund, informerade han om samlingen, gjordes med 20 $ i material – en stjĂ€lning jĂ€mfört med den 15 pund, 20 000 $ enheten han hade tillverkat innan han kom till Otherlab. En radikal avvikelse frĂ„n tidigare konstruktioner var nödvĂ€ndig, hĂ€vdade Swift, för att exoskeletttekniken skulle bli tillgĂ€nglig och prisvĂ€rd.

“Jag tittar pĂ„ en framtid dĂ€r exoskelett Ă€r genomgripande”, sa han. “De finns överallt i vĂ„ra liv.”

Efter att Swift bosatte sig i Otherlab vann Roam Robotics bidrag och ett kontrakt för att utveckla ett exoskelett för militÀrt bruk. Företaget har varit tÀtt pÄ det militÀra exoskelettet, som förvÀntas gÄ i tjÀnst under första kvartalet 2020, men Swift har sagt att det kommer att öka soldaternas styrka och uthÄllighet.

SÄ smÄningom visade sig Swifts dröm att skapa ett lÀtt och billigt exoskelett ha ben. I november 2018 samlade Roam in 12 miljoner dollar i finansiering frÄn flera riskkapitalföretag.

“Tim har fokuserat pĂ„ att bygga vĂ€rldens bĂ€sta exoskelett i 20 Ă„r,” sa Griffith. “Han Ă€r dedikerad lĂ„ngt bortom den typiska tekniska nörd.”

Även om den offentliga försĂ€ljningen Ă€nnu inte har börjat sa Roams Dhongade att han förvĂ€ntar sig att bĂ„de skidĂ„kningens exoskelett och en medicinsk version kommer att sĂ€ljas för cirka 5000 dollar.

Vandra medicinsk utrustning

Företaget har Ànnu inte meddelat namnet pÄ sitt medicinska exoskelett, som har godkÀnts av US Food and Drug Administration och förvÀntas ocksÄ debutera under första kvartalet i Är. Den medicinska anordningen kommer inledningsvis att anvÀndas av personer som lider av artros i sina knÀn och Àr avsedd att hjÀlpa dem med sittande att stÄ-manöver och för att minska smÀrtan frÄn trappsteg.

För patienter som ÄterhÀmtar sig frÄn totalt knÀbyte kommer Roams medicinska exoskelett att öka deras quadriceps styrka under rehabilitering, vilket hjÀlper till att förhindra att knÀna knÀcker, vilket gör det mindre troligt att patienter faller.

Även om exoskeletet Elevate bara har varit tillgĂ€ngligt för skidpubliken i nĂ„gra veckor, sĂ€ger företaget att preliminĂ€ra resultat Ă€r uppmuntrande, med mellan 30 och 40 procent av skidĂ„karna som försöker besluta att hyra det igen.

“VĂ„ra anvĂ€ndare kommer tillbaka för att de inte kĂ€nner smĂ€rtan”, sĂ€ger Dhongade. “De kan Ă„ka hela dagen och behöver inte oroa sig för hur illa det kommer att skada i slutet av dagen.”

SkidÄkare som hyr Elevate i vinter kommer att kunna köpa nÀsta generation av exoskelettet med rabatt nÀr enheten sÀljs nÀsta höst. Dhongade sa att modellen kommer att bli lÀttare och kraftfullare. SnowboardÄkare fÄr hyra den nya enheten och de kommer utan tvekan att mÀrka att de fackliga spÀrrarna som anvÀnds pÄ avancerade snowboardbindningar ocksÄ anvÀnds pÄ Elevate. Det hÀnde för att Roam Robotics vice president för teknik, Kevin Kemper, rÄkar vara en snowboardÄkare sjÀlv.

Elevate Àr för nÀrvarande tillgÀngligt pÄ dessa skidorter:

Northstar, Kalifornien Squaw Valley, Kalifornien Breckenridge, Colorado Keystone, Colorado Snowmass, Colorado Sun Valley, Idaho Big Sky, Montana Park City, Utah Deer Valley, Utah Canyons, Utah