Hej Google, lyssnar dina anstÀllda pÄ vad jag sÀger?

Hej Google, lyssnar dina anstÀllda pÄ vad jag sÀger?

Mer Àn 1 000 röstinspelningar frÄn Google Home-högtalare har lÀckt ut till ett belgiskt mediauttag.

“Googles anstĂ€llda avlyssnar, Ă€ven i ditt vardagsrum,” berĂ€ttar berĂ€ttelsen frĂ„n VRT NWS, som dokumenterar hur mĂ€nskliga sprĂ„kgranskare lyssnar pĂ„ röstkommandona till Googles smarta högtalare för att förbĂ€ttra teknikens taligenkĂ€nningsfunktioner för olika sprĂ„k .

Men ibland lyssnar de mĂ€nskliga granskarna pĂ„ utdrag av privata konversationer – oavsett om de gjordes via ett röstkommando eller av misstag plockades upp av Google Home-enheten. Enligt VRT NWS spelades 153 av de lĂ€ckta röstinspelningar som de erhĂ„llit in av Google, Ă€ven om kommandot “OK Google” inte gavs.

Och Àven om ingen av inspelningarna var kopplade till ett anvÀndar-ID kan det ibland vara lÀtt att identifiera högtalaren genom att lyssna pÄ begÀran i röstkommandot, som kan innehÄlla ett namn eller en adress. I vissa fall innehÄller inspelningarna ocksÄ medicinska frÄgor och samtal mellan förÀldrar och deras barn.

Google Home Minis

Som svar bekrĂ€ftade Google att en av företagets sprĂ„kgranskare lĂ€ckte inspelningarna till den belgiska nya tjĂ€nsten. “Vi gör en fullstĂ€ndig genomgĂ„ng av vĂ„ra skyddsĂ„tgĂ€rder i detta utrymme för att förhindra att uppförande av detta intrĂ€ffar igen”, sĂ€ger Googles produktchef David Monsees i ett blogginlĂ€gg.

Företaget bagatelliserade emellertid integritetshĂ€nsynen att lĂ„ta mĂ€nskliga anstĂ€llda lyssna pĂ„ röstinspelningar. “SprĂ„kexperter granskar endast cirka 0,2 procent av alla ljudutdrag”, tillade Monsees. “Ljudavsnitt Ă€r inte associerade med anvĂ€ndarkonton som en del av granskningsprocessen, och granskare uppmanas att inte transkribera bakgrundssamtal eller andra ljud, och bara transkribera utdrag som riktas till Google.”

Monsees insisterade ocksĂ„ pĂ„ att Googles programvara för röstassistent sĂ€llan gör röstinspelningar utan kommandofras. ”Vi har ett antal skydd för att förhindra att falska godkĂ€nnanden förekommer i ditt hem”, tillade han utan att utarbeta.

Ingenstans i Googles sekretesspolicy nÀmner företaget fortfarande uttryckligen att mÀnskliga granskare kan lyssna pÄ dina röstinspelningar. Policyn nÀmner bara att företaget kan samla in din röst- och ljudinformation nÀr de anvÀnder sina produkter.

HÀndelsen intrÀffade efter att en Bloomberg-rapport avslöjade att Amazon ocksÄ anstÀller mÀnskliga arbetare för att lyssna pÄ röstkommandon som ges till företagets röstassistentprogramvara Alexa som ett sÀtt att förbÀttra tekniken. AnvÀndare som Àr oroliga för sin integritet kan gÄ till deras Google- eller Amazon Alexa-konto och Àndra deras integritetsinstÀllningar för att vÀlja bort datainsamlingen.