Hej Google, lyssnar dina anställda på vad jag säger?

Mer än 1 000 röstinspelningar från Google Home-högtalare har läckt ut till ett belgiskt mediauttag.

“Googles anställda avlyssnar, även i ditt vardagsrum,” berättar berättelsen från VRT NWS, som dokumenterar hur mänskliga språkgranskare lyssnar på röstkommandona till Googles smarta högtalare för att förbättra teknikens taligenkänningsfunktioner för olika språk .

Men ibland lyssnar de mänskliga granskarna på utdrag av privata konversationer – oavsett om de gjordes via ett röstkommando eller av misstag plockades upp av Google Home-enheten. Enligt VRT NWS spelades 153 av de läckta röstinspelningar som de erhållit in av Google, även om kommandot “OK Google” inte gavs.

Och även om ingen av inspelningarna var kopplade till ett användar-ID kan det ibland vara lätt att identifiera högtalaren genom att lyssna på begäran i röstkommandot, som kan innehålla ett namn eller en adress. I vissa fall innehåller inspelningarna också medicinska frågor och samtal mellan föräldrar och deras barn.

Google Home Minis

Som svar bekräftade Google att en av företagets språkgranskare läckte inspelningarna till den belgiska nya tjänsten. “Vi gör en fullständig genomgång av våra skyddsåtgärder i detta utrymme för att förhindra att uppförande av detta inträffar igen”, säger Googles produktchef David Monsees i ett blogginlägg.

Företaget bagatelliserade emellertid integritetshänsynen att låta mänskliga anställda lyssna på röstinspelningar. “Språkexperter granskar endast cirka 0,2 procent av alla ljudutdrag”, tillade Monsees. “Ljudavsnitt är inte associerade med användarkonton som en del av granskningsprocessen, och granskare uppmanas att inte transkribera bakgrundssamtal eller andra ljud, och bara transkribera utdrag som riktas till Google.”

Monsees insisterade också på att Googles programvara för röstassistent sällan gör röstinspelningar utan kommandofras. ”Vi har ett antal skydd för att förhindra att falska godkännanden förekommer i ditt hem”, tillade han utan att utarbeta.

Ingenstans i Googles sekretesspolicy nämner företaget fortfarande uttryckligen att mänskliga granskare kan lyssna på dina röstinspelningar. Policyn nämner bara att företaget kan samla in din röst- och ljudinformation när de använder sina produkter.

Händelsen inträffade efter att en Bloomberg-rapport avslöjade att Amazon också anställer mänskliga arbetare för att lyssna på röstkommandon som ges till företagets röstassistentprogramvara Alexa som ett sätt att förbättra tekniken. Användare som är oroliga för sin integritet kan gå till deras Google- eller Amazon Alexa-konto och ändra deras integritetsinställningar för att välja bort datainsamlingen.

Relaterade Artiklar

Back to top button