Hearthstone-caster Brian Kibler lämnar Grandmasters-rollen i Blitzchung-kontroversen

“Jag förväntade mig inte att Hearthstone Grandmasters skulle vara i centrum för en internationell incident när jag vaknade i morse, men här är vi.”

Att vara en av de mest ikoniska och produktiva personligheterna i Hearthstone-scenen är en svår position att vara i när företaget som driver spelet kungligt trasslar. Brian Kibler befann sig på denna avundsvärda plats när det kom i förgrunden att Hearthstone stormästare Blitzchung förbjöds från turneringen och fick sina prispengar som straff för att kommentera den politiska situationen i Hong Kong och stödde demonstranterna som kämpade för mänskliga rättigheter. Hearthstone och bredare spelgemenskaper har reagerat starkt mot Blizzards handlingar, och Kibler slutade med att dra sig ur sin roll som kastade Grandmasters-finalen.

Du kan läsa hela uttalandet på Kiblers webbplats, liksom ett Medium-inlägg skapat för att hantera den enorma mängd trafik som hans webbplats upplevde.

Han sa att Blitzchung var modig för att stå upp för vad som är rätt inför oppositionen, men Blizzard var berättigat att ge ett straff för att ha använt sina sändningar som ett politiskt verktyg. Vår syn skiljer sig något åt, eftersom företaget på något sätt skulle behöva skapa ett prejudikat. Rätten till yttrandefrihet betyder naturligtvis inte rätten till en plattform, men genom att bestraffa Blitzchung för att ha uttalat sig, skapar det prejudikat för spelare att självcensurera när de deltar i Blizzard-sändningar.

Jag vill bara säga att jag har blivit helt bortblåst av de meddelanden om stöd som jag har fått för mitt uttalande idag, både offentligt och privat. Jag förväntade mig inte att detta skulle spränga så mycket som det gjorde, men jag är glad att jag alls kunde hjälpa till att flytta nålen för att göra världen bättre.

Brian Kibler (@bmkibler) 10 oktober 2019

När ämnet är lika känsligt och viktigt för så många människor som detta, finns det inget att sitta på staketet, och genom att straffa Blitzchung tog företaget en sida. När en sådan obskur regel måste åberopas för att motivera ett straff är det uppenbart att företaget inte har mycket av en ursäkt.

Kibler sa dock att han kände att straffen var alltför hård men det ser ut för honom att företagets handlingar är sammanflätade med frågorna i Kina och Hong Kong samt Blizzards affärsintressen. Han meddelade Blizzard att han skulle ta sig bort från rollen som Grandmasters-finalen på BlizzCon, men gjorde det klart att detta är en lyx som han har i en enormt privilegierad position. Naturligtvis kan inte alla få stöd för företaget, och många människors försörjning är beroende av arbete från Blizzard, men Brian Kibler använder sin position i samhället är ändå uppfriskande att se.

Relaterade Artiklar

Back to top button