Hatar du Facebook? Åtminstone Ă€r det inte ett kinesiskt företag, sĂ€ger Zuck

 Hatar du Facebook?  Åtminstone Ă€r det inte ett kinesiskt företag, sĂ€ger Zuck

Inte ett fan av Facebooks innehÄllspolicy? TÀnk inte pÄ att det sociala nÀtverket ska se över dem. PÄ torsdag fördubblade VD Mark Zuckerberg Facebooks innehÄllsmoderationsmetod och citerade behovet av att skydda yttrandefrihet för alla.

“Oavsett om du gillar Facebook eller inte, vi mĂ„ste inse vad som stĂ„r pĂ„ spel och samlas för att stĂ„ för fritt uttryck i detta kritiska ögonblick”, sa han i ett tal vid Georgetown University.

Facebook har lĂ€nge haft kritik över hur det gör eller inte poliserar innehĂ„llet pĂ„ sin plattform. Är det att censurera att förbjuda en politisk expert för att göra stötande kommentarer? Eller riskerar ingenting att lĂ„ta felinformation och hatprat gĂ„ löst i en tid dĂ„ det amerikanska samhĂ€llet och vĂ€rlden vĂ€xer sig mer polariserat.

Nyligen har demokratiska presidentkandidater Elizabeth Warren och Joe Biden till och med vÀgt in genom att sprÀnga Facebook för att lÄta president Donald Trumps kampanj köra politiska annonser pÄ det sociala nÀtverket med falska pÄstÄenden.

Facebook bör inte skrĂ€mmas för att lĂ„ta lögner och propaganda marknadsföras pĂ„ deras webbplats – och inget privat företag bör i första hand ha sĂ„ mycket makt. Vi mĂ„ste #BreakUpBigTech. https://t.co/EwCPbaGpiB

– Elizabeth Warren (@ewarren) 15 oktober 2019

PÄ torsdag erkÀnde Zuckerberg problemen. Men han drev ocksÄ tillbaka kritiker som har krÀvt att Facebook tillÀmpar strÀngare regler för innehÄll.

“Vissa mĂ€nniskor tror att ge fler mĂ€nniskor en röst Ă€r en drivande delning snarare Ă€n att föra oss tillsammans”, sa han. “Fler mĂ€nniskor över hela spektrumet tror att det Ă€r viktigare att uppnĂ„ de politiska resultat som de tycker Ă€r viktigare Ă€n varje person som har en röst. Jag tycker att det Ă€r farligt.” (Ett utskrift av hans fullstĂ€ndiga tal finns hĂ€r.)

Zuckerberg valde istÀllet att rama ut innehÄllsmoderationsutmaningarna mot bakgrund av historien och pekade pÄ de yttrandefrihetsdebatter som kretsade kring Martin Luther King Jr., den amerikanska medborgerliga rörelsen och protesterna under Vietnamkriget. I slutÀndan följde framsteg, trots samhÀllets uppmaningar att undertrycka yttrandefrihet, sade han.

“Vi kan fortsĂ€tta att stĂ„ för fritt yttrande, förstĂ„ dess rörighet, men att tro att den lĂ„nga vĂ€gen mot större framsteg krĂ€ver att konfrontera idĂ©er som utmanar oss. Eller vi kan bestĂ€mma att kostnaden Ă€r helt enkelt för stor. Jag Ă€r hĂ€r idag för jag tror att vi mĂ„ste fortsĂ€tta att stĂ„ för fritt yttrande, tillade han.

Okej, men kan vi prata om TikTok?

I samma tal tog Zuckerberg ett överraskningsskott mot Kina, en marknad som Facebook lÀnge har sökt tillgÄng till. Landet har förbjudit Ätkomst till Facebook, Instagram och WhatsApp, men Zuckerberg Àr nu orolig för att Kina kommer att kunna exportera landets strikta onlinecensurstandarder över hela vÀrlden genom hemvuxna internetföretag, som till och med expanderar till USA.

Specifikt kallade Zuckerberg ut den sociala medieappen TikTok, som Ă€gs av Kinas ByteDance, som ett potentiellt hot mot yttrandefriheten. “Medan vĂ„ra tjĂ€nster, som WhatsApp, anvĂ€nds av demonstranter och aktivister överallt pĂ„ grund av stark kryptering och integritetsskydd, pĂ„ TikTok vĂ€xer den kinesiska appen snabbt runt om i vĂ€rlden, nĂ€mns om dessa protester censureras, Ă€ven i USA”, sa han .

“Är det internet vi vill ha?” frĂ„gade han sedan.

Inte alla kommer att köpa Zuckerbergs engagemang för yttrandefrihet. NÀr allt kommer omkring tar hans företag in miljarder genom att bibehÄlla status quo. Men under en Q & A-session efter talet erkÀnde Facebooks VD att företaget stÄr inför en uppförsbacke för att vinna tillbaka förtroendet.

“Just nu gör vi ett mycket bra jobb med att göra alla arga pĂ„ oss”, sade han och hĂ€nvisade till bĂ„de konservativa och liberaler som hĂ€vdar att företaget har en partiskhet mot dem. (PĂ„ fredagen ska Zuckerberg intervjuas pĂ„ Fox News mitt i rapporterna om att han har hĂ„llit privata möten med konservativa kennlar.)

Till sitt försvar sade Zuckerberg att det inte Ă€r Facebooks roll för polisens politiska tal. “Medan jag oroar mig för en erosion av sanningen, tror jag inte att de flesta mĂ€nniskor vill leva i en vĂ€rld dĂ€r man bara kan lĂ€gga upp saker som teknikföretag bedömer vara 100 procent sanna”, sa han.

PĂ„ frĂ„gan om politiska annonser behandlade Zuckerberg ocksĂ„ varför Facebook avstĂ„r frĂ„n att faktiskt kontrollera innehĂ„llet. “Vi gör inte detta för att hjĂ€lpa politiker, utan för att vi tycker att mĂ€nniskor borde kunna se sjĂ€lva vad politiker sĂ€ger.

“Även om vi ville förbjuda politiska annonser Ă€r det inte klart var vi skulle dra grĂ€nsen”, tillade han. “Det finns mĂ„nga fler annonser om frĂ„gor Ă€n det Ă€r direkt om val. Skulle vi förbjuda alla annonser om vĂ„rd eller invandring eller kvinnors egenmakt?”

NÀr det gÀller hur Facebook planerar att ÄtgÀrda sina problem Àr Zuckerbergs lösning att i huvudsak hÄlla sig stadigt och fortsÀtta med företagets nuvarande anstrÀngningar att anvÀnda moderator för mÀnskligt innehÄll och AI för att snabbt ta ner regelbrytande innehÄll pÄ det sociala nÀtverket. För att klargöra reglerna skapar Facebook en oberoende tillsynskommitté som bestÄr av experter för att överklaga beslut om borttagning av innehÄll.

Zuckerberg drev ocksĂ„ tillbaka pĂ„stĂ„enden om att sociala medier sjĂ€lva polariserar samhĂ€llet. “Jag tror att fler mĂ€nniskors röster sĂ„ smĂ„ningom kommer att hjĂ€lpa oss att arbeta igenom dessa frĂ„gor tillsammans och skriva ett nytt kapitel i vĂ„r historia – dĂ€r vi frĂ„n alla vĂ„ra individuella röster och perspektiv kan föra vĂ€rlden nĂ€rmare varandra”, sa han.

Men Zuckerbergs tal passar inte alla bra. Bernice King, Martin Luther King Jr.s dotter, tog itu med Facebooks VD som anvÀnde sin far för att försvara företagets stÄndpunkt om yttrandefrihet nÀr hans sociala nÀtverk ocksÄ har anvÀnts för att sprida felinformation.

Jag hörde # MarkZuckerbergs ” yttrandefrihet ”, dĂ€r han hĂ€nvisade till min far. Jag skulle vilja hjĂ€lpa Facebook att bĂ€ttre förstĂ„ de utmaningar som #MLK stĂ„r inför av desinformationskampanjer som politiker inlett. Dessa kampanjer skapade en atmosfĂ€r för hans mördande. pic.twitter.com/h97gvVmtSZ

– Var en kung (@BerniceKing) 17 oktober 2019

USA: s senator Josh Hawley (R-Missouri) hÀvdade ocksÄ att Facebook bara kritiserade den kinesiska regeringen efter att den nekades tillgÄng till landets marknad.

Intressant. Nu nĂ€r Facebook stĂ€ngs utanför Kina, mĂ€star Zuck yttrandefrihet. Men han berĂ€ttade för mig vid vĂ„rt möte nĂ€r jag frĂ„gade om kinesisk censur att Facebook “alltid följer lokala lagar” och erbjöd detta som en förklaring till varför FB var redo att censurera pĂ„ kinesiska mkt https://t.co/s82oqWRV9N

– Josh Hawley (@HawleyMO) 17 oktober 2019