Hasselblad 907X Special Edition Camera firar Moon Landing

Hasselblad 907X Special Edition Camera firar Moon Landing

Den hÀr veckan Àr det 50 Är sedan mÀnniskan först gick pÄ mÄnens yta. VÀrlden sÄg med bedrövad andedrÀkt nÀr Apollo 11 satte sig ner och Neil Armstrong tog de första stegen pÄ mÄnytan.

Men miljoner tittade pĂ„ landningen i suddiga, svartvita videor. Medan dessa ofullkomliga ramar verkligen Ă€r inbrĂ€nda i mitt sinne, Ă€r de bilder som tas tillbaka de verkliga bedövarna. Valet av kamera – starkt anpassade Hasselblad-modeller i medelformat – spelade verkligen en roll.

Idag tillkÀnnager Hasselblad ett nytt kamerakit för att fira det historiska tillfÀllet, 907X Special Edition. Kameran inkluderar den nyligen aviserade 907X-kroppen och CFV II 50C-ryggen. 907X stöder moderna X-spegelfria X-linser, men kan anvÀndas med de klassiska V-linserna, som gick till mÄnen, via en adapter.

Liksom den skrÀddarsydda Hasselblad Data Camera (HDC) och Electric Camera (HEC) som förvaras ombord pÄ Apollo 11, Àr 907X-kroppen avskalad. Kroppen Àr sÄ tunn som du kan förestÀlla dig, och nÀr du fÀster ryggen och en lins har du ett digitalt mediumformatsats som ser ut som ett klassiskt Hasselblad.

Hasselblad Electric Camera (HEC)

Det Ă€r naturligtvis inte första gĂ„ngen Hasselblad slĂ€pper en minnesutgĂ„va. Även om fotografen Ă€r helt anekdotisk, har den fortfarande en fungerande Hasselblad 500EL / M med en stor fyrkantig avtryckare – en design som anvĂ€nds i mĂ„nkamerorna sĂ„ att astronauter bĂ€ttre kan anvĂ€nda dem nĂ€r de bĂ€r en rymddrĂ€kt. Den fyrkantiga knappen gjordes senare standard i 500ELX.

TvÄ av de tre Hasselbladsna ombord pÄ Apollo 11 kom till ytan. Den tredje (bilden ovan) stannade ombord pÄ Command Module med piloten Michael Collins. Aldrin och Armstrong tog tillbaka filmen till jorden, men lÀmnade HDC- och HEC-kropparna bakom sig. DÄ var digital avbildning mer sci-fi Àn rymdresor. De Àr med all sannolikhet fortfarande kvar.

Hasselblad 907X Special Edition

SpecialutgĂ„van Ă€r fĂ€rdig i matt svart och matchar finishen pĂ„ Michael Collins HEC. Den har “PĂ„ mĂ„nen sedan 1969” tryckt pĂ„ baksidan, en nick till kamerorna som astronauterna lĂ€mnade.

Ett försĂ€ljningsdatum Ă€r Ă€nnu inte meddelat, men vi vet priset – 7499 $.

För mer information om 50-Ärsjubileet för Apollo 11-mÄnlandningen, kolla in vÄr lista över de 8 största mÄnespelen genom tiderna.