HÀr kommer Star Wars-bedrÀgerierna: Fall inte för dem

HÀr kommer Star Wars-bedrÀgerierna: Fall inte för dem

Desperat att titta pÄ den nya filmen? Bli inte för desperat. Filmen, som öppnar i morgon, Àr det senaste popkulturfenomenet som utnyttjas av cyberbrottslingar för att lura mÀnniskor att installera skadlig kod eller lÀmna ut kreditkortsinformation.

Antivirusleverantören Kaspersky Lab har redan upptÀckt mer Àn 30 falska webbplatser och sociala medieprofiler som lÄtsas vara officiella filmkonton. BedrÀgeriet fungerar genom att erbjuda anvÀndare gratis streamingÄtkomst till men bara om de först registrerar sig pÄ den falska webbplatsen genom att skriva in sina kreditkortsuppgifter.

“För att ytterligare stödja marknadsföring av bedrĂ€gliga webbplatser, inrĂ€ttar cyberbrottslingar ocksĂ„ Twitter och andra sociala mediekonton, dĂ€r de distribuerar lĂ€nkar till innehĂ„llet”, sa Kaspersky Lab i en torsdagsrapport.

Star Wars Scam 2

Dessutom har företaget lagt mÀrke till cyberbrottslingar som försöker utnyttja filmen genom att sprida skadliga torrents och filer som pÄstÄr sig erbjuda filmen. Hittills har Kaspersky Lab upptÀckt 65 skadliga falska kopior av filmen som smittade 83 anvÀndare.

“Det Ă€r typiskt för bedragare och cyberbrottslingar att försöka dra nytta av populĂ€ra Ă€mnen, och” Star Wars “Ă€r ett bra exempel pĂ„ ett sĂ„dant tema den hĂ€r mĂ„naden”, sĂ€ger Kaspersky Labs sĂ€kerhetsforskare Tatiana Sidorina i rapporten.

Faktum Àr att hackare rutinmÀssigt anvÀnder piratkopior av populÀra TV-program, till exempel, för att lura anvÀndare att installera skadlig kod. I vissa fall kan hackarna placera den skadliga koden i en Trojan-applikation eller genvÀg i en torrent förklÀdd för att innehÄlla det piratkopierade avsnittet.

Enligt Kaspersky Lab har Star Wars ocksÄ blivit ett populÀrt lockbete. I Är upptÀckte företaget 285.103 Star Wars-relaterade malwareinfektionsförsök pÄ anvÀndare som försökte titta pÄ sci-fi-serien. Infektionsförsöken uppgÄr till en ökning med 10 procent frÄn förra Äret.

Du kan hitta bedrĂ€gerierna Star Wars-webbplatser med en enkel Google-sökning, med hjĂ€lp av nyckelord som “gratis nedladdning av starwars uppkomst av skywalker.” Scamwebbplatserna kommer förmodligen inte att lura Star Wars-fans, som Ă€ndĂ„ vill se den nya filmen i teatrarna. ÄndĂ„ kommer vissa marknader som Vietnam och Filippinerna inte att fĂ„ tillgĂ„ng till filmen förrĂ€n i början av nĂ€sta Ă„r. Andra kanske föredrar att piratkopiera filmen snarare Ă€n att betala för biljetter.