HÀr Àr varför du aldrig ska ge pengar till Randos frÄn dejtingsappar

HÀr Àr varför du aldrig ska ge pengar till Randos frÄn dejtingsappar

En kriminell ring av nigerianskt-baserade romantik bedragare har anvÀnt WhatsApp, Google Hangouts och online dating webbplatser för att hjÀlpa dem att lura pengar frÄn anvÀndare.

PÄ onsdag anklagade federala utredare 10 USA-baserade misstÀnkta för att ha hjÀlpt nigerianska romantikbedrÀgerier att tvÀtta pengar som samlats in frÄn deras planer, som tog in sÄ mycket som $ 546 000 frÄn enskilda offer.

RomantikbedrÀgerierna skapade falska profiler pÄ online dejtingsajter som Match.com som sa att de var amerikanska invÄnare som arbetar utomlands. BedrÀgerierna skulle sedan anvÀnda e-post, textmeddelanden, WhatsApp och Google Hangouts för att bygga upp en rapport med potentiella mÄl. Med tiden skulle de begÀra smÄ presenter, sÄsom iTunes-presentkort och mobiltelefoner.

“NĂ€r förhĂ„llandena fortsatte skulle förfrĂ„gningarna utvecklas till allt större summor pengar, med det pĂ„stĂ„dda syftet att medlen behövdes för att slutföra utlĂ€ndska projekt eller att Ă„tervĂ€nda till USA”, sade justitieministeriet. För att ytterligare pressa sina offer skulle bedragarna hĂ€vda att de hade drabbats av en “finansiell kris”. De lovar ocksĂ„ att betala tillbaka pengarna, men gjorde det i verkligheten aldrig.

Enligt Ätalet skickade tvÄ namnlösa amerikanska offer cirka 200 000 dollar via banköverföring och post till bedragarna. Ett tredje amerikanska offer lurades till att lÀmna över 546 000 dollar.

Offren uppmanades att skicka pengarna till bankkonton och postadresser som kontrollerades av amerikanskbaserade penningtvĂ€ttare, som arbetade för att i hemlighet leda de stulna pengarna tillbaka till de nigerianskt baserade bedragarna. Åtminstone en del av pengarna anvĂ€ndes för att köpa lyxbilar, inklusive en Mercedes-Benz.

Federal utredare har gripit sju av de 10 misstÀnkta penningtvÀttarna som Ätalats i Ätalet. Fyra av de arresterade misstÀnkta var nigerianska medborgare som bodde i USA.

Åtalet Ă€r en pĂ„minnelse om att vara försiktig nĂ€r du anvĂ€nder dejtingsajter. Skicka aldrig pengar eller gĂ„vor till ett online dejtingsintresse förrĂ€n du har trĂ€ffat det i verkligheten. FTC har fler tips.