HandsPad med ThinkPad X1 Fold: Lenovos böjande surfplatta blir verklig

HandsPad med ThinkPad X1 Fold: Lenovos böjande surfplatta blir verklig

Första gÄngen jag höll Lenovos hopfÀllbara dator kÀndes den billig och klumpig, som mÄnga prototyper gör. Men jag kunde fortfarande kÀnna löftet om en hopfÀllbar enhet med stor skÀrm, Àven om sÄdana enheter har planerats och övergavs av Microsoft, HP och andra företag tidigare.

CES 2020 Bug Art

Den hÀr gÄngen verkar det dock som om Lenovo ThinkPad X1 Fold (det Àr dess nya namn) faktiskt kommer att vara en enhet som mÀnniskor faktiskt kan köpa och kÀnna sig bekvÀma med. Lenovo planerar att börja sÀlja det senare i Är. Det höga startpriset pÄ $ 2500 borde inte komma som en överraskning, men det ligger fortfarande inom möjligheten för vÀlkÀnda tidiga personer.

Jag fick en chans att tillbringa lite tid med ThinkPad X1 Fold pÄ CES, och medan det fortfarande finns nÄgra knep som ska utarbetas, mÀrkte jag omedelbart mÄnga förbÀttringar jÀmfört med den erfarenhet jag fick hantera prototypen i maj förra Äret. Det finns ett mycket robustare chassi som passar ThinkPad-rykte för tillförlitlighet, och den skrÀddarsydda programvaran som identifierar nÀr tangentbordet Àr anslutet fungerar, bland andra förbÀttringar. Det finns till och med 5G-anslutning.

Kommer allt detta att rĂ€cka för att mĂ€nniskor – sĂ€rskilt de affĂ€rsanvĂ€ndare som ThinkPad X1 Fold Ă€r avsedd för – faktiskt vill köpa den hĂ€r lilla delen av vĂ„r tekniska framtid? Kanske, men det beror till stor del pĂ„ kvaliteten pĂ„ de hopfĂ€llbara bĂ€rbara datorerna med dubbla skĂ€rmar som Lenovos konkurrenter arbetar med. Vi förvĂ€ntar oss att mer kommer att tillkĂ€nnages pĂ„ CES i Ă„r, eftersom vi redan vet att Dell och Microsoft planerar sina egna sĂ„dana produkter.

Under tiden kan du lÀsa vidare för mina senaste intryck av ThinkPad X1 Fold.

Annons

Böjbar skÀrm

ThinkPad X1 Folds signaturfunktion Àr en skÀrm som böjer sig i mitten. Denna teknik har funnits i flera Är, men den har nyligen visats i konsumentenheter, inklusive Samsung Galaxy Fold-telefonen som introducerades förra Äret.

X1 Fold Àr i huvudsak en större version av Galaxy Fold som kör Windows 10 och innehÄller ett avtagbart tangentbord. Den totala diagonala skÀrmstorleken Àr 13,3 tum nÀr den viks ut, samma storlek som skÀrmarna pÄ de flesta konventionella ultrabÀrbara bÀrbara datorer.

HopfÀllt mot veckat

NĂ€r den viks ut Ă€r X1-vikningen 0,45 tum tjock, ett mĂ„tt som inkluderar dess integrerade lĂ€deröverdrag. Det Ă€r utomordentligt tunt för en enhet som kör Windows 10 – Ă€ven de tunnaste och lĂ€ttaste bĂ€rbara datorerna brukar vara tjockare Ă€n en halv tum.

NĂ€r du viker X1-surfplattan Ă€r den faktiskt mer Ă€n dubbelt sĂ„ tjock som nĂ€r den fĂ€lls ut. Det beror pĂ„ att skĂ€rmen krĂ€ver gott om extra utrymme att böja nĂ€r du fĂ€ller den. SĂ„ avancerad som skĂ€rmtekniken Ă€r, kan den fortfarande inte skrynklas som ett papper. TĂ€nk pĂ„ det som att vika en skiva stora papper – de kommer oundvikligen att sticka upp lite.

SparkstÀll ingÄr

NÀr du tittar pÄ videor, visar presentationsbilder eller utför andra liknande uppgifter som behöver en större skÀrm men inte krÀver mycket interaktion, kan du stÀlla upp den veckade ThinkPad X1 Fold med det inbyggda kickstand som utgör en del av lÀderöverdraget.

Liten pekplatta

I den hÀr situationen liknar X1 Fold nÀra en allt-i-ett stationÀr PC, komplett med sitt trÄdlösa tangentbord. Nycklarna Àr ganska robusta, som du kan förvÀnta dig av en ThinkPad, men pekplattan Àr helt liten.

Valfritt stativ

Om du hellre vill ha X1-vikningen i ögonhöjd nÀr du stöder den, kan du stÀlla den pÄ sitt eget stativ, ett tillbehör pÄ 24 USD.

Windows 10 Pro

ThinkPad X1 Fold kommer att köra Windows 10 Pro istÀllet för Windows 10 X, Microsofts operativsystem under utveckling för hopfÀllbara datorer. Delvis beror det pÄ att Windows 10 X inte Àr klart Àn, men det beror ocksÄ pÄ att de företag som Lenovo hoppas kommer att köpa ThinkPad X1 Fold ofta behöver lÄnga ledtider för att sÀkerstÀlla att ett nytt operativsystem fungerar med sin befintliga programvara.

SÄ Lenovo har lagt till sin egen anpassade programvara till X1 Fold för att se till att operativsystemet kan anpassas till den vikbara designen. Du kommer att kunna trycka pÄ den röda Lenovo-ikonen i aktivitetsfÀltet för att visa appfönster sida vid sida nÀr enheten viks ut.

Virtuellt tangentbord

NÀr skÀrmen Àr vikad kan du dela skÀrmen mellan ett appfönster och ett virtuellt tangentbord genom att trycka pÄ ikonen igen.

TÀck nÀrbild

X1 Fold har ett svindlande utbud av rörliga delar jÀmfört med en vanlig bÀrbar dator. Det finns totalt Ätta smÄ fjÀdrar som bara anvÀnds för att ge lÀmplig spÀnning i lÀderöverdragsmekanismen.

Skyddet behöver dessa fjÀdrar eftersom det glider upp och ner pÄ den bÀrbara datorn nÀr du fÀller och fÀller upp det. I helt vikat lÀge ligger stylushÄllaren i linje med den bakre locket pÄ den bÀrbara datorn. NÀr du vÀl har öppnat X1-vikningen betyder det glidande locket att pennan hÄller ut frÄn enhetens kant, vilket gör pennan lÀttare att ta tag i. SjÀlva pennan Àr inte redo Àn; Lenovo sÀger att den fÀrdiga versionen kommer att vara större Àn den lilla digitala pennan som medföljer Yoga C940, men mindre Àn Lenovo Active Pen.

BlÄaktig nyans

Beroende pĂ„ vilken typ av innehĂ„ll skĂ€rmen visar kan du mĂ€rka lĂ€tt missfĂ€rgning runt den vikbara skĂ€rmens gĂ„ngjĂ€rn. Det Ă€r mycket mindre distraherande Ă€n nĂ€r jag först upplevde det pĂ„ den första X1 Fold-prototypen. ÄndĂ„ mĂ€rks den blĂ„aktiga fĂ€rgen tydligt nĂ€r skĂ€rmen mestadels Ă€r vit, till exempel nĂ€r du redigerar ett textdokument.

Silikonram

GrĂ€nsen runt skĂ€rmen, kĂ€nd som en ram, Ă€r ganska tjock av moderna standarder, och det ger X1 Fold ett ganska gammaldags utseende, som om det var designat för ett halvt decennium sedan. Å andra sidan Ă€r ramen gjord av silikon som ger en behagligt mjuk touch.

Intel Inside

X1 Fold anvĂ€nder en Intel-processor, troligen en baserad pĂ„ chiptillverkarens projicerade “Lakefield” -plattform, en hybriddesign som passar en bĂ€rbar dators interna komponenter i ett mycket mindre omrĂ„de Ă€n tidigare möjligt. Vi förvĂ€ntar oss att lĂ€ra oss mer information om Lakefield-plattformen pĂ„ CES.

Förutom Intel-CPU: n inkluderar X1 Folds andra komponenter 8 GB minne och SSD-enheter som har en kapacitet pÄ upp till 1 TB. Ett 5G trÄdlöst chip kommer att vara ett tillval.

USB Type-C

Den ena kanten av X1 Fold innehÄller en av den bÀrbara datorns tvÄ USB Type-C-portar, samt strömbrytaren. Det finns inga andra portar pÄ enheten, inte ens ett hörlursuttag.

Fortfarande ett sÀtt att gÄ

Även om det inte lĂ€ngre Ă€r en grov prototyp Ă€r ThinkPad X1 Fold som Lenovo visade pĂ„ CES fortfarande inte helt klar Ă€n. Det finns mer arbete att göra för att se till att inget skrĂ€p kan passa in i lĂ€deröverdraget. Lenovo sĂ€ger att den testar denna tĂ€ckningsmekanism med mĂ„nga typer av frĂ€mmande föremĂ„l, inklusive potatischips.

Sammantaget har X1 Fold gjort stora framsteg sedan det presenterades som en grov prototyp förra sommaren. Det finns fortfarande nÄgra delar som saknas, till exempel den slutliga omslagsdesignen och pennan, som mÄste strykas ut innan den bÀrbara datorn sÀljs.

CES 2020 Fotogalleri

Vidare lÀsning

BĂ€rbara datorer

Laptop bÀsta val