Hands On With Oculus Link: Spela Rift Games pÄ ett Quest Headset

Hands On With Oculus Link: Spela Rift Games pÄ ett Quest Headset

En stor förÀndring kommer till Oculus Quest i november, nÀr en programuppdatering lÄter Àgare spela PC-baserade Oculus Rift-spel pÄ VR-headsetet.

Men lider tekniken, som kallas Oculus Link, av nÄgra kompromisser? SÄ vitt vi kan sÀga, inte riktigt. Jag försökte det via ett Quest-headset pÄ Oculus Connect-utvecklarkonferensen den hÀr veckan, och VR-upplevelsen kÀndes inte annorlunda Àn att spela ett VR-spel pÄ ett Rift S-headset.

Genom mitt Quest-headset slĂ€ppte jag in i den kommande Oculus Rift-titeln Asgard’s Wrath, en virtuell vĂ€rld som bara kunde Ă„terges av avancerad PC-grafik. Runt mig var en medeltida krog full av vikingar som satt och njöt av en god öl. I ett hörn sjöng en grupp musiker lĂ„tar; i en annan stod en jĂ€tte ogre-liknande smed som skapade ett svĂ€rd. Rummet var fullt av aktivitet och ljud, och inte en gĂ„ng stötte jag pĂ„ nĂ„gon fördröjning eller minskning av bildupplösningen.

Oculus Link

Det som gjorde allt möjligt Àr Oculus Link. Spelet körde pÄ ett PC-torn i nÀrheten, och VR-data skickades över en USB-C 3-kabel ansluten till mitt headset.

Man skulle tro att det skulle vara enkelt att streama data frÄn en PC till en Quest. Men Facebooks Oculus-team var tvungen att komma med kreativa sÀtt att optimera dataflödet för att hÄlla latensen nere samtidigt som VR-bildkvaliteten bibehÄlls. Till exempel innebÀr en teknik att delvis sÀnka pixeldensiteten pÄ bilder som strömmas över Quest-headsetet. Men under mitt korta genomspel mÀrkte jag inte nÄgot dopp i kvalitet. IstÀllet befann jag mig nedsÀnkt i VR-upplevelsen och de rika strukturerna runt mig.

Asgards Wrath Exempel

Att anvÀnda Oculus Link betyder naturligtvis att du Àr bunden till en dator, sÄ att gÄ runt i din Quest kommer att vara potentiellt farligare. Mer Àn en gÄng hamnade jag i USB-C-kabeln nÀr jag spelade Asgards Wrath.

Min tid med Oculus Link varade bara cirka 10 minuter, sĂ„ det Ă€r mycket möjligt att tekniken kan drabbas av betydande hicka som jag inte stött pĂ„. ÄndĂ„ lĂ€mnade demo mig imponerad.

Om tekniken kan fungera sÄ bra under lÄnga genomspelningar har konsumenterna ingen anledning att köpa ett $ 399 Rift S-headset. Köp bara Oculus Quest $ 399, sÄ fÄr du det bÀsta av tvÄ vÀrldar: ett headset som kan fungera bÄde som en fristÄende VR-produkt och ett som kan komma Ät Rift-baserade spel frÄn en dator. (Oculus Quest har ocksÄ en högre upplösning per öga över Rift S, men en nÄgot lÀgre uppdateringsfrekvens pÄ 72 i motsats till 80.)

Oculus Link kommer i november som en offentlig beta. Det fungerar med vilken USB 3-kabel som helst, men Facebook kommer att sÀlja en anpassad 5 meter USB-C till C-kabel för 79 USD. Om din dator bara har USB-A-portar mÄste du anvÀnda en USB-C till A-kabel.