Hands On With Oculus Link: Spela Rift Games på ett Quest Headset

En stor förändring kommer till Oculus Quest i november, när en programuppdatering låter ägare spela PC-baserade Oculus Rift-spel på VR-headsetet.

Men lider tekniken, som kallas Oculus Link, av några kompromisser? Så vitt vi kan säga, inte riktigt. Jag försökte det via ett Quest-headset på Oculus Connect-utvecklarkonferensen den här veckan, och VR-upplevelsen kändes inte annorlunda än att spela ett VR-spel på ett Rift S-headset.

Genom mitt Quest-headset släppte jag in i den kommande Oculus Rift-titeln Asgard’s Wrath, en virtuell värld som bara kunde återges av avancerad PC-grafik. Runt mig var en medeltida krog full av vikingar som satt och njöt av en god öl. I ett hörn sjöng en grupp musiker låtar; i en annan stod en jätte ogre-liknande smed som skapade ett svärd. Rummet var fullt av aktivitet och ljud, och inte en gång stötte jag på någon fördröjning eller minskning av bildupplösningen.

Oculus Link

Det som gjorde allt möjligt är Oculus Link. Spelet körde på ett PC-torn i närheten, och VR-data skickades över en USB-C 3-kabel ansluten till mitt headset.

Man skulle tro att det skulle vara enkelt att streama data från en PC till en Quest. Men Facebooks Oculus-team var tvungen att komma med kreativa sätt att optimera dataflödet för att hålla latensen nere samtidigt som VR-bildkvaliteten bibehålls. Till exempel innebär en teknik att delvis sänka pixeldensiteten på bilder som strömmas över Quest-headsetet. Men under mitt korta genomspel märkte jag inte något dopp i kvalitet. Istället befann jag mig nedsänkt i VR-upplevelsen och de rika strukturerna runt mig.

Asgards Wrath Exempel

Att använda Oculus Link betyder naturligtvis att du är bunden till en dator, så att gå runt i din Quest kommer att vara potentiellt farligare. Mer än en gång hamnade jag i USB-C-kabeln när jag spelade Asgards Wrath.

Min tid med Oculus Link varade bara cirka 10 minuter, så det är mycket möjligt att tekniken kan drabbas av betydande hicka som jag inte stött på. Ändå lämnade demo mig imponerad.

Om tekniken kan fungera så bra under långa genomspelningar har konsumenterna ingen anledning att köpa ett $ 399 Rift S-headset. Köp bara Oculus Quest $ 399, så får du det bästa av två världar: ett headset som kan fungera både som en fristående VR-produkt och ett som kan komma åt Rift-baserade spel från en dator. (Oculus Quest har också en högre upplösning per öga över Rift S, men en något lägre uppdateringsfrekvens på 72 i motsats till 80.)

Oculus Link kommer i november som en offentlig beta. Det fungerar med vilken USB 3-kabel som helst, men Facebook kommer att sälja en anpassad 5 meter USB-C till C-kabel för 79 USD. Om din dator bara har USB-A-portar måste du använda en USB-C till A-kabel.

Relaterade Artiklar

Back to top button