Hands On With / e /, en version av Android som släpper Google

Googles Pixel 4 är den mest möjliga Googly-telefonen. Om det smyger dig ut, har jag det ultimata alternativet: / e /, en lättanvänd, speciell version av Android som är utformad för att hålla Google på armlängden.

Jag har kört / e /, tidigare känd som Eelo, hela helgen på en 4-årig telefon medan min kollega Steven Winkelman recenserar den senaste Pixel. För dagliga meddelanden, samtal, surfning, lätt spel och foton kan min de-Googled / e / telefon hålla sig med de senaste flaggskeppen – naturligtvis minus åtkomst till Google-tjänster som Gmail eller YouTube.

Det finns andra icke-Google-operativsystem och Android-varianter, inklusive Ubuntu Touch och Lineage OS. / E / är en gaffel av Lineage, som PCMags Max Eddy installerade på en telefon tidigare i år; han hade problem med att lägga till Google Apps igen, så jag bestämde mig för att inte göra det här. / E / försöker hitta en mellanväg för att ta bort Google, men hålla saker så användarvänliga som möjligt med en förenklad launcher, icke-Google-molnsynkronisering och stöd för många tredjepartsappar via MicroG, ett open source-alternativ Googles Play-tjänster.

/ E / är skapandet av en fransk ideell stiftelse ledd av Gael Duval, skaparen av Mandrake Linux och en startande entreprenör för allmänt ändamål. Organisationen säger att operativsystemet fortfarande är i beta och att det inte har något svårt datum för 1.0-utgåvan, men det kommer helt klart dit.

Det är en gratis produkt och support kommer med onlinechatt och vissa anslagstavlor. Du kan kolla in alla funktioner och ladda ner operativsystemet här.

Vilka telefoner stöder / e /?

/ E / är tillgänglig för en rad mestadels äldre telefoner. Det här är fantastiskt – det är inte bara otrevligt, det är miljövänligt, vilket ger äldre enheter ett nytt liv.

För många tror jag att de söta fläckarna kommer att vara OnePlus eller äldre Pixel-telefoner; Jag laddade mina på en Nexus 6P från 2015. Se upp för frekvensbandstöd och VoLTE-stöd, dock. Utan LTE-frekvensband 12 och stöd för VoLTE har du försämrad täckning och samtalskvalitet i USA.

Nexus 6P

Det är lättast att uppnå på T-Mobile. Gå med en Nexus 6P, Pixel eller Pixel XL, en OnePlus 3 eller senare eller Essential Phone (här är en lista över T-Mobile VoLTE-kompatibla telefoner). Det är svårare med AT&T; Pixel 2 XL och OnePlus 7 Pro är dina bästa insatser; AT&T förbjuder VoLTE på de flesta andra olåsta telefoner. På Verizon ser Essential Phone, Pixel 2 XL eller senare eller OnePlus 7 Pro ut som om de fungerar.

Amerikanska användare bör vara medvetna om att Samsung-enheterna i / e / s-listan vanligtvis inte är de amerikanska modellerna och att försöka ladda / e / på en amerikansk Samsung-telefon fungerar inte.

På min Nexus 6P verifierade jag att VoLTE arbetade på T-Mobile, men inte på AT&T. / E / är verkligen baserat på Android – det är inte ett helt nytt operativsystem, så många inställningsskärmar förblir desamma.

Installera / e / är inte lätt

Tyvärr är installation / e / en lång promenad längs ett hemskt kaninhål av Android-hackery. Jag kan inte rekommendera det till någon som inte är bekväm Googling arcane threads på xda-utvecklare (den största webbplatsen för hacking av Android.)

Duval vet det här. / E / s webbplats lovar alternativa rutter för att avgoogla din telefon. Han säljer förinstallerade telefoner i Europa och lovar en e-posttjänst i framtiden. Men det är där gummit träffar vägen med ett projekt som detta: börja ta order och du måste anställa personal för att spendera timmar på att ladda om telefoner, hålla lager och göra bokföring och lön. Jag vet inte om / e / kan komma över muren från volontärprojekt till verkliga affärer.

ADB-skärm för E OS

Nu finns det tusentals människor som hackar sina Android-telefoner och installerar nya operativsystem på dem. Men processen är långt ifrån användarvänlig. Kort sagt, du måste ladda lite programvara på din dator som installerar en “anpassad återställningsavbildning” som sedan kan torka av din telefon. Sedan laddar du upp det nya operativsystemet till din telefon från din dator.

Om detta var en “anslut den och kör en batchfil” -process, skulle det vara bra. Det är det inte. Du måste ladda ner flera filer från flera källor, och / e / s installationshandbok har viktiga steg som saknas.

Till exempel: Jag fastnade i den här konstiga slingan där återhämtningsbilden fortsatte att radera sig själv. Först efter lite sökning upptäckte jag att du inte kan låta telefonen starta om efter att ha installerat återställningsavbildningen. Sedan fick jag ett fel angående en “leverantörsavvikelse”, vilket krävde nedladdning av en leverantörsbaserad firmwareavbild från en tråd på xda-utvecklare, vilket inte nämndes i / e / instruktionerna. Jag var också tvungen att fortsätta att koppla ur och ansluta telefonen för att få den att ses av min dator.

Efter ungefär tre timmars arbete fick jag operativsystemet laddat. Inte illa, men skrämmande än vad jag skulle vilja för konsumenterna.

Använda / e /

En du har laddad, / e / är en riktigt trevlig upplevelse. Operativsystemet har sina egna un-googled, men molnaktiverade alternativ till alla Googles appar, inklusive din egen e-postadress på e.email.

/ E / s moln tillhandahålls av Nextcloud och du får 5 GB lagringsutrymme gratis, där 64 GB kostar 49,90 euro / år och 128 GB kostar 79,90 euro / år. Du får webbaserad åtkomst till din e-post, kontakter, kalender, filer, foton och anteckningar; stäng av synkroniseringen om molnet kryper ut dig. Jag litar starkt på molnsynkronisering för Google Foto och Google Kalender, och jag var mycket nöjd med att se hur / e / speglar den sömlösa upplevelsen.

Tre bra e-skärmar

Vissa av / e / s appar är bättre än andra. E-postappen fungerar med alla POP / IMAP-system, och webbläsaren är en gaffel av Chromium där / e / fortfarande arbetar för att utesluta återuppringningar till Google. OpenCamera-appen hade många alternativ för att ta bilder och är synkroniserad med / e / s moln. De är alla fantastiska. Maps-appen, som erbjuds av General Magic, är skräp, med en trasslig POI-databas som gav mig flera felaktiga platser för företag i New York City. Väderappen läcker uppenbarligen vissa data i klartext.

Naturligtvis behöver du inte använda standardapparna. Med hjälp av / e / s app store ersatte jag meddelandeprogrammet med Signal och Maps-appen med Here WeGo. De arbetade felfritt. (Jag kunde inte hitta en väderapp som inte på något sätt fick åtkomst till Google; jag känner / e / s kamp här.) Jag är besviken över att / e / inte låter dig radera eller dölja standardapparna du använder dock inte. Jag skulle gärna vilja använda detta system för att ställa in en smartphone med begränsad användning för någon som inte vill ha en webbläsare, till exempel, och det är inte ett alternativ.

Andra appar kanske inte älskar MicroG. Uber och Lyft är mycket beroende av Googles kartläggnings-API. Uber kraschade, liksom HotelTonight, tror jag av liknande platsrelaterade skäl. Lyft fungerade, men platserna för de små bilarna matchade inte var de borde vara på den övergripande kartan.

Vissa E-skärmar med problem

Sammantaget kände jag dock inte att jag tappade något (förutom min Gmail) för helgen. Jag letade upp saker på nätet, skickade meddelanden, ringde samtal, fick vägbeskrivning på Here WeGo, ringde en hytt med Lyft, hittade restauranger på Yelp och behandlade tunnelbanor på Citymapper. / E / uppfyllde alla mina grundläggande dagliga behov.

Jag kände också att operativsystemet höll mig uppdaterad; den hade de senaste Android-säkerhetsuppdateringarna och en lättanvänd, uppdatering över luften. Jag vet inte om den uppdateraren kan hantera större versionuppdateringar.

Var kommer de här apparna ifrån?

Alla dessa tredjepartsappar kommer från / e / s app store, som bara distribuerar gratisappar och är mer mystisk än jag skulle vilja. Allt / e / säger är att det förlitar sig på något som heter cleanapk.org, vilket i sin tur säger att det speglar appar från öppen källkodsförvaret F-Droid.

Men cleanapk har ett antal appar som inte finns i F-Droid, som YouTube, Uber, Lyft och Netflix. Enligt en supporttråd på / e / anslagstavlorna kommer dessa appar antagligen från apkpure, en välkänd tredjeparts appbutik som verkligen inte gör det alls klart var det kommer sina appar ifrån. (Psst – det är förmodligen att skrapa Google Play Butik.) Uber är inte heller i APKPure.

“Allt innehåll på CleanAPK.org skickas antingen av användare eller finns tillgängligt på olika platser på internet och ska vara fritt nedladdningsbart och omfördelat,” säger CleanAPK. Yikes.

Detta gör mig lite orolig över källorna till tredjepartsappar på / e /. Distribueras de med tillstånd från apputvecklarna? Är de de senaste, säkra versionerna av apparna? Kanske. Om du är snabb på dina appkällor kanske du vill välja en annan butik som F-Droid eller Amazons Appstore; de är där ute.

Är det verkligen otäckt?

Såvida du inte är en infosec obsessiv, / e / inte riktigt få Google ur ditt liv. Det minskar bara sin närvaro. För att se om / e / verkligen är Google-gratis laddade jag en app för att fånga paket på telefonen och förlitade mig också på några mycket salta blogginlägg från Infosec Handbook, en europeisk webbplats som tog ett mycket gimlet öga på Duvals löften om att få Google ur hans enheter.

Enligt mina egna paketupptagningar pratade / e / s inbyggda appar inte med Google. Infosec Handbook hittade några djupa platser där / e / kan läcka små bitar av data till Google, men i / e / s försvar tog gruppen kritiken till hjärtat och har arbetat med den i offentliga bugtrådar som alla kan läsa online.

Det verkliga problemet är att så snart du använder populära appar från tredje part är du tillbaka på Google – och till och med Facebook. Transit-appen Citymapper, American Airlines-appen, Dark Sky-väderappen, Twitter, Spotify Stations och till och med det japanska äventyrsspelet Seek Hearts ringde alla till antingen 1e100.net eller googleusercontent.com, båda Googles domäner. Yelp ringer Facebook.

e-paketspårning

Så det är väldigt svårt att ha en riktigt un-googled telefon utan att tänka på det hela tiden. Som sagt, / e / gör din exponering för Google, särskilt när det gäller att se till att Google inte spårar din plats hela tiden (vilket Google gör med Android-telefoner som är inloggade på Google-konton.)

Hela tanken på att verkligen ta bort dig själv ser mig som en annan förekomst av vår nuvarande samhällsfel som vi behöver för att lösa bredare samhällsproblem genom individuell handling. Att ta bort Google Play-tjänster från din telefon kommer inte att förhindra att dina personuppgifter används av en gigantisk reklam-AI för att manipulera ditt beteende. Endast starka dataskyddslagar, säkerhetskopierade med verkställighet, skulle göra det.

Ska du avgoogle dig själv?

Många klagar på Google, särskilt online. Men få av dem bryr sig tillräckligt för att göra något åt ​​det. Att ta bort Facebook är relativt enkelt; att döma Google innebär att man ger upp många populära appar från tredje part som kan använda Googles reklam- eller kartläggnings-API: er.

Det enklaste sättet att unGoogle själv är naturligtvis att köpa en iPhone och använda så många Apple-tjänster som möjligt. Cirka hälften av amerikanerna gör det redan! Så det är inte som att det inte finns en enkel, ren och väl trampad väg att få Google till största delen ur ditt liv. Men så fort du laddar Uber eller Lyft har du omgooglats i viss utsträckning.

Där något som / e / verkligen lyckas, för vanliga telefonanvändare, är att möjliggöra (/ e / nabling?) En smidig upplevelse på äldre telefoner, för en billig, premium-känsla upplevelse. Du kan hitta Nexus 6P-telefoner online för $ 100. De är underbara, förstklassiga, metallfyllda enheter som har övergivits av Google. Moto Z Play, till $ 150, har också ett bra utseende. / e / ger dem ett nytt stöd till liv.

Med detta sagt är installationsprocessen här tillräckligt spännande för att det är svårt att rekommendera / e / till läsarna som mailar mig och letar efter enkla lösningar för att återuppliva äldre telefoner eller för att komma ur teknikjättarnas kopplingar. Duval och hans team är på väg i rätt riktning, men de har nått gränsen mellan öppen källkod, teknikentusiastiska hobbyer och riktiga konsumentlösningar – det är i installations-, försäljnings- och supportprocessen. De måste också vara tydligare om var apparna i deras appbutik kommer ifrån, eller bara erbjuda någon annans butik.

Jag uppmuntras verkligen av / e /, och av dess beslutsamhet att skapa ett lättanvänt (och förhoppningsvis enkelt att installera) alternativ till hela Googles upplevelse, inklusive ett enkelt gränssnitt och molnsynkronisering. Det skiljer / e / bortsett från några av de andra Android-gafflarna där ute, som inte är intresserade av att tilltala mindre tekniska användare.

Relaterade Artiklar

Back to top button