Hands On With / e /, en version av Android som slÀpper Google

Hands On With / e /, en version av Android som slÀpper Google

Googles Pixel 4 Àr den mest möjliga Googly-telefonen. Om det smyger dig ut, har jag det ultimata alternativet: / e /, en lÀttanvÀnd, speciell version av Android som Àr utformad för att hÄlla Google pÄ armlÀngden.

Jag har kört / e /, tidigare kĂ€nd som Eelo, hela helgen pĂ„ en 4-Ă„rig telefon medan min kollega Steven Winkelman recenserar den senaste Pixel. För dagliga meddelanden, samtal, surfning, lĂ€tt spel och foton kan min de-Googled / e / telefon hĂ„lla sig med de senaste flaggskeppen – naturligtvis minus Ă„tkomst till Google-tjĂ€nster som Gmail eller YouTube.

Det finns andra icke-Google-operativsystem och Android-varianter, inklusive Ubuntu Touch och Lineage OS. / E / Àr en gaffel av Lineage, som PCMags Max Eddy installerade pÄ en telefon tidigare i Är; han hade problem med att lÀgga till Google Apps igen, sÄ jag bestÀmde mig för att inte göra det hÀr. / E / försöker hitta en mellanvÀg för att ta bort Google, men hÄlla saker sÄ anvÀndarvÀnliga som möjligt med en förenklad launcher, icke-Google-molnsynkronisering och stöd för mÄnga tredjepartsappar via MicroG, ett open source-alternativ Googles Play-tjÀnster.

/ E / Àr skapandet av en fransk ideell stiftelse ledd av Gael Duval, skaparen av Mandrake Linux och en startande entreprenör för allmÀnt ÀndamÄl. Organisationen sÀger att operativsystemet fortfarande Àr i beta och att det inte har nÄgot svÄrt datum för 1.0-utgÄvan, men det kommer helt klart dit.

Det Àr en gratis produkt och support kommer med onlinechatt och vissa anslagstavlor. Du kan kolla in alla funktioner och ladda ner operativsystemet hÀr.

Vilka telefoner stöder / e /?

/ E / Ă€r tillgĂ€nglig för en rad mestadels Ă€ldre telefoner. Det hĂ€r Ă€r fantastiskt – det Ă€r inte bara otrevligt, det Ă€r miljövĂ€nligt, vilket ger Ă€ldre enheter ett nytt liv.

För mÄnga tror jag att de söta flÀckarna kommer att vara OnePlus eller Àldre Pixel-telefoner; Jag laddade mina pÄ en Nexus 6P frÄn 2015. Se upp för frekvensbandstöd och VoLTE-stöd, dock. Utan LTE-frekvensband 12 och stöd för VoLTE har du försÀmrad tÀckning och samtalskvalitet i USA.

Nexus 6P

Det Àr lÀttast att uppnÄ pÄ T-Mobile. GÄ med en Nexus 6P, Pixel eller Pixel XL, en OnePlus 3 eller senare eller Essential Phone (hÀr Àr en lista över T-Mobile VoLTE-kompatibla telefoner). Det Àr svÄrare med AT&T; Pixel 2 XL och OnePlus 7 Pro Àr dina bÀsta insatser; AT&T förbjuder VoLTE pÄ de flesta andra olÄsta telefoner. PÄ Verizon ser Essential Phone, Pixel 2 XL eller senare eller OnePlus 7 Pro ut som om de fungerar.

Amerikanska anvÀndare bör vara medvetna om att Samsung-enheterna i / e / s-listan vanligtvis inte Àr de amerikanska modellerna och att försöka ladda / e / pÄ en amerikansk Samsung-telefon fungerar inte.

PĂ„ min Nexus 6P verifierade jag att VoLTE arbetade pĂ„ T-Mobile, men inte pĂ„ AT&T. / E / Ă€r verkligen baserat pĂ„ Android – det Ă€r inte ett helt nytt operativsystem, sĂ„ mĂ„nga instĂ€llningsskĂ€rmar förblir desamma.

Installera / e / Àr inte lÀtt

TyvÀrr Àr installation / e / en lÄng promenad lÀngs ett hemskt kaninhÄl av Android-hackery. Jag kan inte rekommendera det till nÄgon som inte Àr bekvÀm Googling arcane threads pÄ xda-utvecklare (den största webbplatsen för hacking av Android.)

Duval vet det hÀr. / E / s webbplats lovar alternativa rutter för att avgoogla din telefon. Han sÀljer förinstallerade telefoner i Europa och lovar en e-posttjÀnst i framtiden. Men det Àr dÀr gummit trÀffar vÀgen med ett projekt som detta: börja ta order och du mÄste anstÀlla personal för att spendera timmar pÄ att ladda om telefoner, hÄlla lager och göra bokföring och lön. Jag vet inte om / e / kan komma över muren frÄn volontÀrprojekt till verkliga affÀrer.

ADB-skÀrm för E OS

Nu finns det tusentals mĂ€nniskor som hackar sina Android-telefoner och installerar nya operativsystem pĂ„ dem. Men processen Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n anvĂ€ndarvĂ€nlig. Kort sagt, du mĂ„ste ladda lite programvara pĂ„ din dator som installerar en “anpassad Ă„terstĂ€llningsavbildning” som sedan kan torka av din telefon. Sedan laddar du upp det nya operativsystemet till din telefon frĂ„n din dator.

Om detta var en “anslut den och kör en batchfil” -process, skulle det vara bra. Det Ă€r det inte. Du mĂ„ste ladda ner flera filer frĂ„n flera kĂ€llor, och / e / s installationshandbok har viktiga steg som saknas.

Till exempel: Jag fastnade i den hĂ€r konstiga slingan dĂ€r Ă„terhĂ€mtningsbilden fortsatte att radera sig sjĂ€lv. Först efter lite sökning upptĂ€ckte jag att du inte kan lĂ„ta telefonen starta om efter att ha installerat Ă„terstĂ€llningsavbildningen. Sedan fick jag ett fel angĂ„ende en “leverantörsavvikelse”, vilket krĂ€vde nedladdning av en leverantörsbaserad firmwareavbild frĂ„n en trĂ„d pĂ„ xda-utvecklare, vilket inte nĂ€mndes i / e / instruktionerna. Jag var ocksĂ„ tvungen att fortsĂ€tta att koppla ur och ansluta telefonen för att fĂ„ den att ses av min dator.

Efter ungefÀr tre timmars arbete fick jag operativsystemet laddat. Inte illa, men skrÀmmande Àn vad jag skulle vilja för konsumenterna.

AnvÀnda / e /

En du har laddad, / e / Àr en riktigt trevlig upplevelse. Operativsystemet har sina egna un-googled, men molnaktiverade alternativ till alla Googles appar, inklusive din egen e-postadress pÄ e.email.

/ E / s moln tillhandahÄlls av Nextcloud och du fÄr 5 GB lagringsutrymme gratis, dÀr 64 GB kostar 49,90 euro / Är och 128 GB kostar 79,90 euro / Är. Du fÄr webbaserad Ätkomst till din e-post, kontakter, kalender, filer, foton och anteckningar; stÀng av synkroniseringen om molnet kryper ut dig. Jag litar starkt pÄ molnsynkronisering för Google Foto och Google Kalender, och jag var mycket nöjd med att se hur / e / speglar den sömlösa upplevelsen.

Tre bra e-skÀrmar

Vissa av / e / s appar Àr bÀttre Àn andra. E-postappen fungerar med alla POP / IMAP-system, och webblÀsaren Àr en gaffel av Chromium dÀr / e / fortfarande arbetar för att utesluta Äteruppringningar till Google. OpenCamera-appen hade mÄnga alternativ för att ta bilder och Àr synkroniserad med / e / s moln. De Àr alla fantastiska. Maps-appen, som erbjuds av General Magic, Àr skrÀp, med en trasslig POI-databas som gav mig flera felaktiga platser för företag i New York City. VÀderappen lÀcker uppenbarligen vissa data i klartext.

Naturligtvis behöver du inte anvÀnda standardapparna. Med hjÀlp av / e / s app store ersatte jag meddelandeprogrammet med Signal och Maps-appen med Here WeGo. De arbetade felfritt. (Jag kunde inte hitta en vÀderapp som inte pÄ nÄgot sÀtt fick Ätkomst till Google; jag kÀnner / e / s kamp hÀr.) Jag Àr besviken över att / e / inte lÄter dig radera eller dölja standardapparna du anvÀnder dock inte. Jag skulle gÀrna vilja anvÀnda detta system för att stÀlla in en smartphone med begrÀnsad anvÀndning för nÄgon som inte vill ha en webblÀsare, till exempel, och det Àr inte ett alternativ.

Andra appar kanske inte Àlskar MicroG. Uber och Lyft Àr mycket beroende av Googles kartlÀggnings-API. Uber kraschade, liksom HotelTonight, tror jag av liknande platsrelaterade skÀl. Lyft fungerade, men platserna för de smÄ bilarna matchade inte var de borde vara pÄ den övergripande kartan.

Vissa E-skÀrmar med problem

Sammantaget kÀnde jag dock inte att jag tappade nÄgot (förutom min Gmail) för helgen. Jag letade upp saker pÄ nÀtet, skickade meddelanden, ringde samtal, fick vÀgbeskrivning pÄ Here WeGo, ringde en hytt med Lyft, hittade restauranger pÄ Yelp och behandlade tunnelbanor pÄ Citymapper. / E / uppfyllde alla mina grundlÀggande dagliga behov.

Jag kÀnde ocksÄ att operativsystemet höll mig uppdaterad; den hade de senaste Android-sÀkerhetsuppdateringarna och en lÀttanvÀnd, uppdatering över luften. Jag vet inte om den uppdateraren kan hantera större versionuppdateringar.

Var kommer de hÀr apparna ifrÄn?

Alla dessa tredjepartsappar kommer frÄn / e / s app store, som bara distribuerar gratisappar och Àr mer mystisk Àn jag skulle vilja. Allt / e / sÀger Àr att det förlitar sig pÄ nÄgot som heter cleanapk.org, vilket i sin tur sÀger att det speglar appar frÄn öppen kÀllkodsförvaret F-Droid.

Men cleanapk har ett antal appar som inte finns i F-Droid, som YouTube, Uber, Lyft och Netflix. Enligt en supporttrĂ„d pĂ„ / e / anslagstavlorna kommer dessa appar antagligen frĂ„n apkpure, en vĂ€lkĂ€nd tredjeparts appbutik som verkligen inte gör det alls klart var det kommer sina appar ifrĂ„n. (Psst – det Ă€r förmodligen att skrapa Google Play Butik.) Uber Ă€r inte heller i APKPure.

“Allt innehĂ„ll pĂ„ CleanAPK.org skickas antingen av anvĂ€ndare eller finns tillgĂ€ngligt pĂ„ olika platser pĂ„ internet och ska vara fritt nedladdningsbart och omfördelat,” sĂ€ger CleanAPK. Yikes.

Detta gör mig lite orolig över kĂ€llorna till tredjepartsappar pĂ„ / e /. Distribueras de med tillstĂ„nd frĂ„n apputvecklarna? Är de de senaste, sĂ€kra versionerna av apparna? Kanske. Om du Ă€r snabb pĂ„ dina appkĂ€llor kanske du vill vĂ€lja en annan butik som F-Droid eller Amazons Appstore; de Ă€r dĂ€r ute.

Är det verkligen otĂ€ckt?

SÄvida du inte Àr en infosec obsessiv, / e / inte riktigt fÄ Google ur ditt liv. Det minskar bara sin nÀrvaro. För att se om / e / verkligen Àr Google-gratis laddade jag en app för att fÄnga paket pÄ telefonen och förlitade mig ocksÄ pÄ nÄgra mycket salta blogginlÀgg frÄn Infosec Handbook, en europeisk webbplats som tog ett mycket gimlet öga pÄ Duvals löften om att fÄ Google ur hans enheter.

Enligt mina egna paketupptagningar pratade / e / s inbyggda appar inte med Google. Infosec Handbook hittade nÄgra djupa platser dÀr / e / kan lÀcka smÄ bitar av data till Google, men i / e / s försvar tog gruppen kritiken till hjÀrtat och har arbetat med den i offentliga bugtrÄdar som alla kan lÀsa online.

Det verkliga problemet Ă€r att sĂ„ snart du anvĂ€nder populĂ€ra appar frĂ„n tredje part Ă€r du tillbaka pĂ„ Google – och till och med Facebook. Transit-appen Citymapper, American Airlines-appen, Dark Sky-vĂ€derappen, Twitter, Spotify Stations och till och med det japanska Ă€ventyrsspelet Seek Hearts ringde alla till antingen 1e100.net eller googleusercontent.com, bĂ„da Googles domĂ€ner. Yelp ringer Facebook.

e-paketspÄrning

SÄ det Àr vÀldigt svÄrt att ha en riktigt un-googled telefon utan att tÀnka pÄ det hela tiden. Som sagt, / e / gör din exponering för Google, sÀrskilt nÀr det gÀller att se till att Google inte spÄrar din plats hela tiden (vilket Google gör med Android-telefoner som Àr inloggade pÄ Google-konton.)

Hela tanken pÄ att verkligen ta bort dig sjÀlv ser mig som en annan förekomst av vÄr nuvarande samhÀllsfel som vi behöver för att lösa bredare samhÀllsproblem genom individuell handling. Att ta bort Google Play-tjÀnster frÄn din telefon kommer inte att förhindra att dina personuppgifter anvÀnds av en gigantisk reklam-AI för att manipulera ditt beteende. Endast starka dataskyddslagar, sÀkerhetskopierade med verkstÀllighet, skulle göra det.

Ska du avgoogle dig sjÀlv?

MĂ„nga klagar pĂ„ Google, sĂ€rskilt online. Men fĂ„ av dem bryr sig tillrĂ€ckligt för att göra nĂ„got Ă„t ​​det. Att ta bort Facebook Ă€r relativt enkelt; att döma Google innebĂ€r att man ger upp mĂ„nga populĂ€ra appar frĂ„n tredje part som kan anvĂ€nda Googles reklam- eller kartlĂ€ggnings-API: er.

Det enklaste sÀttet att unGoogle sjÀlv Àr naturligtvis att köpa en iPhone och anvÀnda sÄ mÄnga Apple-tjÀnster som möjligt. Cirka hÀlften av amerikanerna gör det redan! SÄ det Àr inte som att det inte finns en enkel, ren och vÀl trampad vÀg att fÄ Google till största delen ur ditt liv. Men sÄ fort du laddar Uber eller Lyft har du omgooglats i viss utstrÀckning.

DÀr nÄgot som / e / verkligen lyckas, för vanliga telefonanvÀndare, Àr att möjliggöra (/ e / nabling?) En smidig upplevelse pÄ Àldre telefoner, för en billig, premium-kÀnsla upplevelse. Du kan hitta Nexus 6P-telefoner online för $ 100. De Àr underbara, förstklassiga, metallfyllda enheter som har övergivits av Google. Moto Z Play, till $ 150, har ocksÄ ett bra utseende. / e / ger dem ett nytt stöd till liv.

Med detta sagt Ă€r installationsprocessen hĂ€r tillrĂ€ckligt spĂ€nnande för att det Ă€r svĂ„rt att rekommendera / e / till lĂ€sarna som mailar mig och letar efter enkla lösningar för att Ă„teruppliva Ă€ldre telefoner eller för att komma ur teknikjĂ€ttarnas kopplingar. Duval och hans team Ă€r pĂ„ vĂ€g i rĂ€tt riktning, men de har nĂ„tt grĂ€nsen mellan öppen kĂ€llkod, teknikentusiastiska hobbyer och riktiga konsumentlösningar – det Ă€r i installations-, försĂ€ljnings- och supportprocessen. De mĂ„ste ocksĂ„ vara tydligare om var apparna i deras appbutik kommer ifrĂ„n, eller bara erbjuda nĂ„gon annans butik.

Jag uppmuntras verkligen av / e /, och av dess beslutsamhet att skapa ett lÀttanvÀnt (och förhoppningsvis enkelt att installera) alternativ till hela Googles upplevelse, inklusive ett enkelt grÀnssnitt och molnsynkronisering. Det skiljer / e / bortsett frÄn nÄgra av de andra Android-gafflarna dÀr ute, som inte Àr intresserade av att tilltala mindre tekniska anvÀndare.