Hands On With Atari VCS, en konstig, strömmande bit av nostalgi

Hands On With Atari VCS, en konstig, strömmande bit av nostalgi

LAS VEGAS — Det ser ut som att 2020 ska bli ett stort Ă„r för spelkonsoler. Sony lanserar PlayStation 5. Microsoft lanserar Xbox Series X. Och Atari Interactive lanserar Atari VCS. Ja, Atari lanserar ett nytt spelsystem 2020, och vi tillbringade lite tid med det pĂ„ CES.

CES 2020 Bug Art

Atari VCS Àr en relativt liten lÄda för en spelkonsol, kanske lite större Àn en Nintendo Switch med Joy-Cons ansluten, som ligger platt. Dess design kombinerar modern, elegant kÀnsla med det starka och trÀpanelade utseendet pÄ Atari 2600 (det ursprungliga Atari Video Computer System, eller VCS). Den har en lÄg profil med böjda kanter och en topp markerad med platta svarta plastremsor som pÄminner om toppen av Atari 2600. Frontpanelen Àr utbytbar, med trÀ, fÀrg och platta svarta alternativ. Du kan fÄ det att se ut som det strömlinjeformade barnet till Atari 2600 med ett trÀansikte, eller som en modern strömmande lÄda eller mikrokonsol med ett svart, rött eller gult ansikte.

Kolla in de bÀsta bilderna frÄn CES 2020

Under den nostalgiskt informerade plasten Àr blygsam men funktionell datorhÄrdvara. Atari VCS Onyx 400 $ 249,99 har en AMD Ryzen R1606G-processor med Radeon Vega 3-grafik, 4 GB RAM-minne och 32 GB intern lagring, tillrÀckligt med kraft för att spela (vissa) spel pÄ 1080p60 och strömma 1080p videoinnehÄll. FörstÀrkningen pÄ $ 279,99 Atari VCS Onyx 800 har 8 GB lagringsutrymme och kan strömma 4K-videoinnehÄll samt spela spel pÄ 1080p. SÄ det Àr nÀrmare en Nintendo Wii U Àn en Xbox One X med kraft, men det rÀcker fortfarande att köra Unity-spel, och det Àr vÀldigt mycket mer Àn tillrÀckligt för att köra klassiska Atari-spel. Vilket Àr bra, för det kommer att utgöra huvuddelen av den tillgÀngliga programvaran.

Atari VCS

Atari VCS driver en Debian Linux-distribution med ett Atari-byggt anvÀndargrÀnssnitt som Àr utformat för enkel Ätkomst till spel pÄ soffan. Vid lanseringen kommer systemet med 100 Atari Vault-spel förinstallerade, som tÀcker Ataris arkad-, 2600- och 5200-utgÄvor. Den levereras ocksÄ med en specialiserad, Atari-centrerad prenumeration pÄ Antstream retro-spelströmningstjÀnsten, vilket ger ytterligare cirka 1000 Atari-spel till mixen.

Om du köper de viktigaste Atari VCS-systemen mÄste du ta med din egen trÄdbundna eller Bluetooth-kontroller till mixen för att spela. Om du Àr en Atari-entusiast vill du troligen springa för $ 389,99 $ Atari VCS Onyx 800 All-In-One-systemet, som lÀgger till bÄde en modern dubbel analog trÄdlös gamepad (Atari Game Controller) och mycket mer joystick i klassisk stil efter Atari 2600-styrenheten (Atari Classic Joystick).

Om dessa priser verkar branta för en spelkonsol som frÀmst Àr utformad för att spela Atari-spel beror det pÄ att de Àr det. Atari VCS Àr ganska rejÀl pÄ kostnaden med tanke pÄ hur lÀtt det Àr pÄ programvara. Det Àr troligtvis de flesta stora AAA-spelutgÄvorna för PC, PlayStation 4 och Xbox One kommer att överföra Linux-baserade Atari VCS pÄ grund av sin brist pÄ kraft. Nintendo Switch har samma processorkraft som Atari VCS, sÄ potentialen finns för hamnar, men utvecklare har generellt sett varit mycket mer angelÀgna om att utveckla och porta till Nintendos egen plattform Àn Linux tidigare.

Atari VCS

Lyckligtvis var Atari ivrig efter att demonstrera en annan viktig funktion i VCS: PC Sandbox Mode. Eftersom Atari VCS i grunden bara Àr en AMD Ryzen-baserad dator kan den behandlas som sÄdan, och det inkluderar att ignorera Linux-partitionen i systemet och installera Windows 10 istÀllet. Microsofts operativsystem fungerar bra pÄ Atari VCS, som öppnar konsolen för blygsamma PC-spel, inklusive bÄde Fortnite och Borderlands 3. Det Àr inte precis en Threadripper-toting beast av en gaming PC, men för $ 250 till $ 390, du kommer inte att fÄ den typen av prestanda pÄ en PC.

FrÀmst för entusiaster

Det ser ut för mig att Atari VCS Àr nÀstan enbart ett entusiastiskt system. Detta Àr för klassiska Atari-fans och PC-tinkers som letar efter en smart plattform de kan spela med. Jag gillar designen och flexibiliteten, men det Àr svÄrt att komma förbi priset nÀr Sony, Microsoft och Nintendo alla erbjuder mycket mer mogna spelekosystem och antingen mer processorkraft eller mobilitet till ungefÀr samma pris. Det kÀnns som att Atari VCS hÄller pÄ att ta pÄ sig samma oddball-nisch som Nvidia Shield TV, PlayStation TV eller Wii U. Det verkar nÀstan vara avsedd att vara spelsystemet som din konstiga techhead-vÀn ivrigt förbestÀller och antingen svÀr förbi som en mycket specifik plattform för exakt de typer av spel de gillar, eller modifierar den till en hemmabio-PC / Plex-server / bitcoin-gruvarbetare helt enkelt för att de kan.

Till Atari Interactives kredit ser Atari VCS ut som en funktionell konsol. Ut ur lÄdan Àr det en förstklassig nostalgisk Äktur genom Ataris klassiska spel, med en snygg retro-design och ett grÀnssnitt som kan komma Ät hundratals titlar frÄn Ärtionden sedan. Och om du bestÀmmer dig för att installera Windows 10 pÄ den, kan den ocksÄ, med fullt stöd för bÄde USB- och Bluetooth-kringutrustning.

Atari VCS

De tvÄ styrenheterna visar ocksÄ utmÀrkt byggkvalitet. Atari Game Controller kÀnns som en robust, om konventionell gamepad. Atari Classic Joystick, dÀremot, kÀnns nÀstan som en alternativ retro-tech-historia. Det ser ut som en Atari 2600-joystick, med en enda stor röd knapp och en stor svart joystick. Det Àr dock helt trÄdlöst, och en sekundÀr axelknapp lÀgger till nÄgra fler kontrollalternativ, tillsammans med joystickrotation ovanpÄ lutningen. Styrspakens bas lyser till och med med gula lysdioder för att indikera pÄ vilket sÀtt du lutar den. Det Àr som, ja, en 2020-version av 2600-joysticken, som om datorer och spel har gÄtt framÄt under de senaste fyra decennierna pÄ alla sÀtt, förutom antalet och typen av fysiska ingÄngar som styrenheter anvÀnder. De kÀnner sig bÄda bra i handen.

Atari VCS planeras slÀppas senare i vÄras och kan förbestÀllas pÄ Ataris webbplats GameStop och Walmart. Jag ser fram emot att verkligen grÀva i den slutliga versionen av systemet, men just nu verkar det som att det blir en fÄnig entusiastlÄda som Àr utformad för att tinka mer Àn en sÀrskilt populÀr eller allmÀnt omfamnad spelkonsol.