Hands On: Utan ett tangentbord är Dells Concept Duet en bärbar dator som är helt skärm

Hands On: Utan ett tangentbord är Dells Concept Duet en bärbar dator som är helt skärm

CES 2020 Bug Art

Bärbara datorer med dubbelskärm finns redan i flera former, från den E Ink-utrustade Lenovo Yoga Book C930 till en handfull spel- och prosumermodeller med andra skärmar monterade ovanför sina tangentbord. Ett dubbelskärmskoncept som Dell presenterade vid CES 2020 den här veckan visar sig vara mer ambitiöst än någon av dessa nischbärbara datorer, men erbjuder en glimt av en helt ny kategori av personliga datorer.

Precis som Yoga Book C930 har Dells Concept Duet-prototypbärbar dator inget inbyggt fysiskt tangentbord. Istället har den två skärmar som utgör nästan hela den inre ytan på den bärbara datorn. Till skillnad från Yoga Book C930 är dock båda dessa skärmar i stort sett identiska, liknar de vanliga LCD-skärmarna som bärbara datorköpare har förväntat sig.

Den djärva Concept Duet föreställer sig en framtid där bärbar dator är mer som att använda en telefon eller en surfplatta. Du kommer att trycka på skärmen som det primära inmatningsmedlet, och layouten för appfönster som visas på tvillingskärmarna kommer att flyttas beroende på vilken uppgift du behöver utföra. Ett tangentbord är en sista utväg, ett valfritt tillbehör som kan fästas magnetiskt på en av skärmarna om det behövs.

Concept Duet är inte den första bärbara datorn som beter sig så. Intel, Microsoft och andra har redan visat liknande prototyper, inklusive Microsoft Surface Duo, som antyder en ny datorutveckling i horisonten. Flera andra bärbara datorer med ännu mer futuristiska vikbara skärmar syftar till att tjäna liknande roller, inklusive Lenovos ThinkPad-prototyp och Dells egna Concept Ori, som också presenterades på CES den här veckan.

För närvarande erbjuder Dell få detaljer om Concept Duets funktioner eller när det kan förvandlas till en produkt som företaget faktiskt kan sälja. Vi fick dock lite tid med Concept Duet innan CES-meddelandet, och det verkade anmärkningsvärt nära en färdig produkt. Läs vidare för våra första intryck.

Annons

Två identiska skärmar

Till skillnad från Dells mindre och mer tekniskt ambitiösa Concept Ori, vars enkla skärm viks i mitten över ett gångjärn, har Concept Duet två skärmar av samma storlek med en tydlig avgränsning mellan. Det ger ungefär samma dimensioner som en 12-tums eller 13-tums 2-i-1-konvertibel bärbar dator som Dell XPS 13.

Inmatningsmetoder

Den ambitiösa delen av Ori är bristen på tangentbord och pekplatta, vilket kommer att kräva några kreativa programjusteringar. Dell arbetar med sina egna tweaks till Windows-operativsystemet som kan göra pekskärmssystemet mer lyhört och användbart. Du kan till exempel starta ett videochattfönster på en skärm med ett anteckningsfönster nedan. Duetten är kompatibel med digitala aktiva pennor som liknar de som Dell för närvarande säljer.

Vad finns inuti?

Dell avslöjade inte vilken specifik kisel som driver Concept Duet-prototypen, men det är tydligt avsett att prioritera energieffektivitet framför rå prestanda. Skärmen är en av de mest strömkrävande delarna av en bärbar dator, och även när skärmar blir effektivare ökar kraften som måste ägnas åt dem att lägga till en andra.

Concept Duet-enheterna i Dells demonstration utvecklades tillräckligt för att de skulle kunna hålla ut ur kontakten, som visas ovan, men Dell gör inga anspråk på hur länge batteriet inuti kan hålla.

Skriv, om du måste

Concept Duet-designen är främst avsedd att beröras med fingrarna eller dras med en digital penna, och Dell påstår att ett fysiskt tangentbord inte kommer att vara en viktig del av en bärbar dator med dubbla skärmar. Concept Duet har dock ett separat fysiskt tangentbord som kan fästas magnetiskt på en av skärmarna. Den bärbara datorn är utformad för att känna när tangentbordet läggs ovanpå skärmen, sedan ansluta och förhindra att innehåll visas på den del av skärmen under den. Detta fungerade dock inte alltid under vår demonstration.

En virtuell pekplatta

Det är också möjligt att visa en virtuell pekplatta på Concept Duets nedre skärm för tider när du behöver finjusterad markörkontroll. Att flytta det fysiska tangentbordet till den övre halvan av skärmen tar automatiskt upp den virtuella pekplattan. Att musa runt genom att peka på skärmen känns väldigt likt hur en glaspekplatta fungerar, med den uppenbara varningen att det inte finns någon fysisk klickmekanism.

Med tangentbordet anslutet och den virtuella styrplattan visas, approximerar Concept Duet den √∂vergripande designen p√• en konventionell b√§rbar dator, men det √§r tydligt att detta endast √§r avsett att fungera som ett “ibland” m√•tt, och att Duet fungerar b√§st utan dessa mer konventionella medel av inmatningen.

En os√§ker framtid …

Concept Duet, som namnet klargör, är bara en prototyp, och det finns ingen garanti för att det kommer att säljas till allmänheten i denna eller någon form. Forskning och utveckling av enheter med dubbla skärmar tar fortfarande klart fart. Dell säger att de har arbetat med dem i mer än två år, och Microsoft utvecklar operativsystemet Windows 10 X i ett försök att lösa många av de programutmaningar som bärbara datorer med hopfällbar skärm och dubbelskärm presenterar.

Och l√•t oss inte gl√∂mma att Yoga Book C930 redan √§r i sin andra generation, med flera √•rs f√∂rs√§ljning bakom sig. √Ąven om den enheten har en mindre m√•ngsidig och mycket mindre str√∂mkr√§vande E-bl√§cksk√§rm f√∂r sin andra sk√§rm, erbjuder den en glimt av den dubbelscreenade framtiden som du kan k√∂pa just nu.

Kolla in v√•r videotur av Concept Duet …

Vidare läsning

Bärbara datorer

Laptop bästa val