Hands On: Samsungs Galaxy Book Ion är den första bärbara QLED-skärmen

Två nya Samsung Galaxy-böcker som släppts i USA i början av nästa år kan hjälpa den koreanska teknikjätten att få ett nytt avtal om den konkurrenskraftiga kategorin ultraportabel bärbar dator. Den nya Galaxy Book Ion och Galaxy Book Flex ger bekanta funktioner från Samsungs TV- och telefonuppsättningar till den bärbara datorn för första gången, inklusive QLED-skärmar (quantum dot LED) och trådlös laddning.

De innovativa nya datorerna, som tillkännagavs på tisdagen vid företagets utvecklarkonferens i San Jose, Kalifornien, kommer att finnas i en traditionell clamshell-bärbar design (Galaxy Book Ion, bilden ovan), samt ett 2-i-1-konvertibelt chassi (Galaxy Book Flex). De kommer att ersätta Samsungs nuvarande flaggskeppsbärbar dator, Notebook 9. Finns i flera skärmstorlekar och konfigurationer, Notebook 9 är ett solid premiumerbjudande, men vissa modeller lider av en besvikelse byggkvalitet och saknar funktioner som nu förväntas i bärbara datorer som kostar mer än $ 1 000, inklusive alternativet för 4K-skärmar (3 840 x 2 160 pixlar).

De nya Galaxy Book-enheterna har fortfarande inte 4K-skärmalternativ, men de ger många andra innovationer, inklusive Samsungs QLED-skärmteknik. Det är första gången den här tekniken, som länge har drivit företagets TV-apparater, är tillgänglig på en bärbar dator. De nya bärbara datorerna har också trådlös laddning inbyggd i styrplattorna, en funktion som Samsung kallar “PowerShare”. Denna trådlösa strömförsörjning fungerar med alla Qi-kompatibla enheter.

Galaxy Book Ion och Galaxy Book Flex är också de första Samsung-bärbara datorerna som certifierats enligt Intels Project Athena, en uppsättning design- och teknologistandarder som chiptillverkaren hoppas att bärbara datortillverkare kommer att anta. Project Athena innehåller funktioner som nästa generations Wi-Fi 6 (802.11ax) -stöd, batteriets livslängd hela dagen och Thunderbolt 3-portar. De två nya Galaxy Books tar det totala antalet Athena-certifierade enheter till 17, enligt Intel.

Samsung presenterade också en Intel-driven version av sin underutvecklade Galaxy Book S. Till skillnad från Galaxy Book Flex och Galaxy Book Ion, som är baserade på Intels 10: e generationens processorer, kommer Galaxy Book S att använda Intels nästa generations “Lakefield” -processorer och inkluderar LTE-anslutning. Intel förväntar sig att Galaxy Book S kommer att bli den första Lakefield-enheten som säljs, men inget av företagen erbjuder detaljer om tillgänglighet.

Samsung sa tidigare att en Galaxy Book S-modell som packar Qualcomms Snapdragon 8cx-chip skulle komma i höst, men företaget erbjöd inga uppdateringar om den modellen.

Exakta tillgänglighetsdatum och priser för Ion och Flex har ännu inte kommit. Samsung sa att förvänta sig dem i USA i början av nästa år, till priser som liknar de i den nuvarande Notebook 9-serien. PCMag fick chansen att kolla in de nya Galaxy Book-enheterna; läs vidare för våra första intryck.

Annons

QLED: s debut på bärbara datorer

En av tvåstjärniga attraktioner, Galaxy Book Ions QLED-skärm är den första i sitt slag på en bärbar dator. Till skillnad från OLED-skärmar, som har tagit den bärbara datormarknaden under storm det senaste året, använder QLED-skärmar bekanta LCD-paneler och LED-bakgrundsbelysning. Skillnaden är deras kvantprickar, Samsungs marknadsförings term för nanopartiklar som avger eller förändrar ljus vid olika frekvenser när de utsätts för elektricitet. Detta ljusjustering kan ge mer exakta färger i ett större intervall än LCD-skärmarna som lyser upp med vita lysdioder.

QLED-skärmen är endast tillgänglig i full HD (1 920 x 1 080 pixlar) upplösning som saknar beröringsstöd.

En Qi-utrustad pekplatta

Den andra stjärnattraktionen är pekplattan, utrustad med trådlös PowerShare-laddningsfunktion. Alla telefoner utrustade med Qi trådlös laddning bör kunna dra ström från den bärbara datorns batteri när den placeras över mitten av pekplattan.

Inte multitasking vänlig

Tyvärr, eftersom Galaxy Book Ion saknar en pekskärm, berövar den trådlösa laddningsplattan den enda bäraren för markörkontroll när den används. Så du måste välja mellan att arbeta på din bärbara dator eller ladda dina enheter trådlöst.

En komplett siffra ingår

Den 15,6-tumsversionen av Galaxy Book Ion vänder sig till nummercrunchers med en dedikerad siffertangent till höger om huvudtangentbordet.

En framstående fingeravtrycksläsare

Jag fick inte chansen att testa den mycket iögonfallande fingeravtrycksläsaren på Galaxy Book Ion under min korta demo. Den bärbara datorns webbkamera saknar IR-sensorer för ansiktsigenkänning, så användning av fingeravtrycksläsare kommer att vara det mest effektiva sättet att undvika att skriva ditt lösenord när du loggar in.

Aura Silver

Det kan se vitt ut, men Samsung säger att Galaxy Book Ions officiella färg är “Aura Silver.” Det är den första färgen som Samsung har erbjudit på en premiumbärbar dator på ett tag; företagets tidigare mönster, inklusive Notebook Odyssey och Notebook 7, har kommit i mörkare nyanser av silver.

Två USB Type-A

Portvalet är solidt för en sådan tunn maskin, med två USB Type-A-portar på den bärbara datorns högra kant. Det finns också en microSD-kortläsare här.

En HDMI-utgång i full storlek också

På den motsatta kanten fortsätter det generösa portvalet med en HDMI-utgång i full storlek, en USB Type-C / Thunderbolt 3-port och ett ljuduttag.

När den bärbara datorns skärmlock är öppet lutar basen någonsin så lite framåt mot dig, vilket ses ovan, vilket kan förbättra skrivkomforten. Den här funktionen är vanlig på Asus ultraportabla, men få andra tillverkare har antagit den.

Hur gångjärnet sänker tangentbordet

När du stänger locket sänker gångjärnet den bärbara datorns bas så att den spolas med bordsskivan igen.

Kylventiler

Galaxy Book Ions kylventiler är mycket iögonfallande och tar upp en stor del av den bärbara datorns bottenlucka. Deras storlek är lite förbryllande, eftersom den bärbara datorn inte är packad med kraftfulla komponenter inuti för att kräva kylning. Intels 10: e generationens “Comet Lake” -chips, på papper, borde vara ganska energieffektiva, och medan ett diskret grafikkort erbjuds på 15,6-tumsversionen är det en grundläggande Nvidia GeForce MX250, som har mycket lägre effekt och värmeavledning krav än sina GeForce RTX- och GTX-släktingar.

Little Ion, Big Ion: 13-tums och 15-tums modeller

Både 13,3-tums och 15,6-tums Samsung Galaxy Book Ion-modellerna är otroligt tunna och lätta. Den lilla är 0,51 tum tjock och väger bara 2,14 pund, medan den större 15,6-tums erbjudandet är 0,59 tum tjock och väger upp till 2,78 pund.

Båda storlekarna på Galaxy Book Ion använder Comet Lake-processorer, medan båda storlekarna på Galaxy Book Flex använder Intels “Ice Lake” -processorer. Ice Lake och Comet Lake är båda 10: e generationens Intel-chips, men Ice Lake använder en nyare 10nm-arkitektur och dess tillgängliga integrerade Iris Plus-grafikisium är kraftfullare än Intel UHD Graphics-kisel som erbjuds på vissa Comet Lake-modeller.

Storleksskillnader

Den 13,3-tums Galaxy Book Ion mäter 12 tum bred och 7,9 tum djup, medan 15,6-tumsversionen är 14 tum bred och 9 tum djup.

Därefter möter du Galaxy Book Flex

Till skillnad från den ljusa Galaxy Book Ion finns Galaxy Book Flex i Royal Blue. Den delar många av samma funktioner, inklusive QLED-skärmen. På båda bärbara datorerna har skärmen en uppdaterad version av Samsungs “Outdoor Mode”, som förhindrar att skärmen når sin maximala ljusstyrka på 600 nit tills omgivande ljus är tillräckligt starkt för att motivera det. Jag uppskattar den här funktionen, eftersom en för ljus skärm dramatiskt och i onödan kan minska batteriets livslängd.

Till skillnad från tidigare bärbara Samsung-datorer, som saknade förmågan att manuellt slå på eller av utomhusläget, har Galaxy Book Ion och Galaxy Book Flex en funktionsknapp som kan åstadkomma detta.

Flex i tältläge

Som en 2-i-1-konvertibel bärbar dator med digitalt stylusstöd och en pekskärm är Galaxy Book Flex ett bättre val än Galaxy Book Ion för artister, innehållsskapare och filmfantaster.

En stor pekplatta

Jag fick inte chansen att korrekt utvärdera Galaxy Book Flexs pekplattekomfort under min korta demo, men en sak kan jag säga säkert: Jag uppskattar pekplattans stora storlek.

Full Number Pad, plus en penna

Precis som Galaxy Book Ion finns det en dedikerad nummerplatta på 15,6-tumsversionen av Galaxy Book Flex. Till skillnad från Ion har Flex en inbyggd digital penna som du kan lagra i en kortplats på den bärbara datorns högra kant.

En penna som fungerar som … en fjärrkontroll?

Nytt för Galaxy Book Flex-pennan är möjligheten att fungera som en Bluetooth-fjärrkontroll. Jag använde pennans knapp för att spela upp och pausa YouTube-videor under min korta demo, samt för att gå igenom PowerPoint-bilder. Det är en smidig funktion, anpassningsbar beroende på vilken app du använder.

Ritningsstöd

För digitala artister kommer Galaxy Book Flex-pennan att fungera bra i en nypa, men det är inte lika tillfredsställande ett ritverktyg som den större, bekvämare Apple Pencil är.

Ingen USB-typ A här

Till skillnad från Galaxy Book Ion har Galaxy Book Flex inte USB Type-A-portar. Istället får du en (icke-Thunderbolt 3) USB Type-C-port på den här kanten, tillsammans med en microSD-kortplats.

På den här sidan, Thunderbolt 3

På den andra kanten finns två USB Type-C / Thunderbolt 3-portar bredvid platsen för pennan, tillsammans med strömbrytaren.

Två storlekar av Flex: 13-tums och 15-tums

Galaxy Book Flex finns i både 13,3-tums och 15,6-tumsversioner. De är lite tyngre än sina Ion-motsvarigheter och väger 2,5 kg respektive 3,5 kg. Utöver användningen av Intel Ice Lake-processorerna är komponentkonfigurationerna desamma som på Galaxy Book Ion, inklusive upp till 16 GB minne, upp till en 1 TB SSD och möjligheten att få en GeForce MX250 GPU i 15.6- tumversion.

Trådlös laddning

Galaxy Book Flex innehåller också stöd för trådlös PowerShare i pekplattan. Tack vare pekskärmen – och till skillnad från Galaxy Book Ion – kan du använda Galaxy Book Flex medan du laddar en telefon.

Vidare läsning

Bärbara datorer

Laptop bästa val

Relaterade Artiklar

Back to top button