Hands On: Microsofts Surface Pro X Àr den tunnaste, lÀttaste ytan hittills

Hands On: Microsofts Surface Pro X Àr den tunnaste, lÀttaste ytan hittills

Ta en Microsoft Surface Pro, den ikoniska plattan som populariserade kategorin Windows-surfplattor, ta bort lite vikt, lÀgg till mycket mer batterilivslÀngd och ett tangentbordskydd med en integrerad pennahÄllare, och du fÄr Microsoft Surface Pro X.

PÄ nÀstan alla sÀtt Àr detta den ultimata Windows-surfplattan, och den Àr avsedd att ge Apple iPad Pro en chans för sina pengar. TillkÀnnagavs pÄ onsdagen med ett startpris pÄ $ 999, det kommer att sÀljas i en enda matt svart fÀrg och en enda 13-tums skÀrmstorlek. Det innebÀr att du ger upp de omfattande fÀrgalternativen du fÄr med den nya Surface Pro 7 och Surface Laptop 3, som ocksÄ presenterades pÄ onsdag.

Du fÄr dock gott om att ge upp anpassningsalternativ. Baserat pÄ den korta tid som jag tillbringade med Surface Pro X Àr det den mest tillfredsstÀllande surfplattan som inte har anvÀnts av Apple. Den anodiserade aluminiumkroppen kÀnns inte bara robustare och snyggare Àn Surface Pro 7, men surfplattan kÀnns ocksÄ mer kompakt. Tack vare mycket smalare grÀnser runt skÀrmen passar Pro X en 13-tums skÀrm i en 12-tums kropp.

Kanske Àr den enda tvivelaktiga aspekten av Surface Pro X hur den kommer att hantera datoruppgifter. För att leverera tillrÀckligt med kraft i en sÄ liten kropp anvÀnder den en anpassad Qualcomm-processor och ett grafikchip som heter SQ1, som Àr baserat pÄ Snapdragon-plattformen. Dessa marker fungerar mycket bra i smartphones, men tidigare iterationer har visat mycket trög prestanda pÄ Windows-bÀrbara datorer.

Vi Àr angelÀgna om att testa Surface Pro X helt nÀr den anlÀnder till labbet; för nu Àr hÀr mina första intryck.

Annons

Det Àr sÄ snyggt

Det bÀsta med Surface Pro X Àr dess snygghet. Surface Pro-sortimentet har alltid varit lite skrymmande Àn iPad Pro pÄ grund av kylflÀktar, ökat portval och unikt kickstand som Microsoft lÀgger till sina surfplattor.

PÄ nÄgot sÀtt lyckas Surface Pro X fortfarande att inkludera alla dessa funktioner (förutom flÀkten) i ett mycket smalare paket. Den Àr 0,21 tum tjock vid sin tjockaste punkt, jÀmfört med 0,33 tum för Surface Pro 7. Visst, tolfte tum kanske inte verkar vara mycket pÄ papper, men det gör stor skillnad nÀr du hÄller surfplattan i din hand.

Med bara 1,44 pund Àr det ocksÄ fjÀderljus. Surface Pro 7 vÀger dÀremot 1,7 pund.

Rundade hörn

Rundade hörn accentuerar bantningseffekten. Surface Pro 7 har ocksÄ rundade hörn, men det kÀnns inte lika snyggt som Surface Pro X gör för mig. Den övergripande kÀnslan liknar iPad Pro eller Googles flaggskeppsplatta, Pixel Slate.

Trimma ner i ramarna

Mindre grÀnser runt skÀrmen gör ocksÄ sitt för att ge en förstklassig kÀnsla. Smalare skÀrmgrÀnser, sÄ kallade ramar, Àr alla raserier i personlig teknik idag. NÀr du stÄr nÄgra meter frÄn Surface Pro X, som pÄ det hÀr fotot, verkar skÀrmpixlarna nÀstan droppa av kanterna pÄ skÀrmen.

En PixelSense-skÀrm

PÄ tal om pixlar gÀller Microsofts PixelSense-marknadsföringsnamn i hela Surface Lineup, och det finns inget undantag för Pro X. Den har en unik upplösning pÄ 2 880 gÄnger 1 920 pixlar i ett ganska sÀllsynt 3: 2-bildförhÄllande. Det betyder att det Àr mycket finare Àn full HD (1080p), men inte riktigt 4K-upplösning. BildförhÄllandet 3: 2 gör det ocksÄ lÀttare att se en presentation, ett kalkylark eller annat dokument som du redigerar pÄ bekostnad av filmtittning. (En 16: 9 eller 16:10 video visar svarta staplar.)

Ser bra ut i matt svart

Den matt-svarta ytan Ă€r utan tvekan ocksĂ„ ansvarig för en del av premiumkĂ€nslan. NĂ€r Microsoft först lade till ett svart fĂ€rgalternativ till sin Surface-serie med Surface Pro 6, tog jag genast upp sin bantningseffekt. Även om Surface Pro 6 och dess föregĂ„ngare har samma storlek kĂ€nde den svarta Surface Pro 6 smalare. Med Surface Pro X, som faktiskt Ă€r smalare, har den svarta fĂ€rgen Ă€nnu mer effekt.

Äntligen USB-C

Den ovala USB Type-C-porten har invaderat nĂ€stan alla hörn av teknikvĂ€rlden … utom Microsoft-enheter. Det förĂ€ndras med 2019 Surface-sortimentet. Surface Pro X har tvĂ„ USB-C-portar, förutom den egna Surface Connect-porten för anslutning till Microsofts externa Surface Dock. Det finns ocksĂ„ en nano-SIM-kortplats, eftersom Surface Pro X levereras med ett standard LTE-modem.

Totalt tvÄ USB-C-portar kan tyckas snÄl efter bÀrbar datorstandard, men det Àr generöst för en surfplatta. IPad Pro innehÄller bara en, liksom mÄnga andra Windows-surfplattor som Lenovo ThinkPad X1-surfplattan (Àven om den affÀrsfokuserade maskinen ocksÄ har en USB Type-A-port).

En ny typskydd

Surface Pro X anvÀnder sin egen Type Cover, som skiljer sig frÄn den du kan köpa för att anvÀnda Surface Pro 7. Det nya Pro X-typskyddet innehÄller en digital penna och en plats att förvara den. Pennan, kallad Surface Slim Pen, Àr rektangulÀr istÀllet för rund, som Apple Pencil, och den fÀster magnetiskt pÄ en fördjupning ovanför tangentbordet.

Knacka pÄ skÀrmen

Under en demo pÄ Surface Pro X: s avslöjande visade Microsoft-anstÀllda mÄnga anvÀndningsomrÄden för pennan, frÄn att enkelt redigera textdokument till skissbilder. Dessa Àr alla vÀlkomna, eftersom interaktion med pennan eller fingret sannolikt Àr den föredragna inmatningsmetoden. Det faktiska tangentbordet och pekplattan kÀnns trevligt nog, men typskyddet Àr helt enkelt för tunt för att göra dem lika bekvÀma som de kan vara pÄ en större bÀrbar dator som Surface Laptop 3.

Under huven

Det finns nÄgra smidiga mindre komponentinnovationer, som en SSD som kan tas bort för service av ett auktoriserat reparationscenter, men den absolut viktigaste Àr CPU och grafikprocessor. Microsoft arbetade med Qualcomm för att designa ett anpassat chip som heter SQ1, som Àr baserat pÄ Qualcomms Snapdragon-mobilplattform som vanligtvis finns i smartphones.

Ingen av företagen delar information om det hÀr stycket och hur det fungerar med befintliga applikationer, men vi vet att det Àr ett ÄttakÀrnigt, engÀngat chip som körs pÄ 3GHz. Microsoft sÀger att det erbjuder ungefÀr tre gÄnger mer prestanda per watt Àn Surface Pro 6s Intel-chip gör. Med detta sagt förbrukar Intel-chips i bÀrbara datorer och surfplattor vanligtvis 15 watt medan SQ1 förbrukar mycket mindre.

Vi vet ocksÄ att Surface Pro X, precis som alla Qualcomm-drivna bÀrbara datorer, kommer med inbyggt Wi-Fi och LTE, tack vare Snapdragon X24-modemet. Det kommer ocksÄ att inkludera inbyggd grafikbehandling i form av en Adreno 685 GPU, som har kapacitet för upp till 9 teraflops berÀkningskraft.

Problemet Ă€r att de flesta Windows-appar Ă€r utformade för att köras pĂ„ Intels x86-arkitektur, inte SQ1: s ARM-arkitektur. Tidigare har detta inneburit att tidigare ARM-baserade Snapdragon-chips gjorde vardagliga aktiviteter, till och med webblĂ€sning och byte av appar, kĂ€nna sig tröga. Det Ă€r för tidigt att berĂ€tta med Surface Pro X, men jag kunde öppna sju flikar samtidigt i Edge-webblĂ€saren och vĂ€xla mellan dem utan tröghet, sĂ„ … sĂ„ lĂ„ngt sĂ„ bra. Vi mĂ„ste dock vĂ€nta tills vi fĂ„r en Surface Pro X-granskningsenhet för att effektivt bedöma prestanda. HĂ„ll dig uppdaterad för vĂ„r fullstĂ€ndiga recension.

Vidare lÀsning

BĂ€rbara datorer

Laptop bÀsta val