Hands On med Qualcomms XR2: Det Àr som att ha glasögon för första gÄngen

Hands On med Qualcomms XR2: Det Àr som att ha glasögon för första gÄngen

HAWAII — Behöver du glasögon? Inte AR- eller VR-glasögon – vi kommer dit – men den vanliga receptbelagda typen, de som gör din vacklande, suddiga syn skarp. Att sĂ€tta pĂ„ Qualcomms XR2 VR-system, nĂ€r du tidigare har provat Oculus Quest eller telefonbaserad virtuell verklighet, kĂ€nns som att anvĂ€nda glasögon för första gĂ„ngen: Allt Ă€r Ă€ntligen skarpt.

Jag försökte XR2 med Spatial, ett företag som gör virtual reality-konferenser och samarbete. Hittills Àr det den mest spÀnnande anvÀndningen jag har sett för VR. Running Spatial placerar dig i en virtuell vÀrld med avatarer frÄn de mÀnniskor du arbetar med, dÀr du kan skapa och hantera virtuella objekt och prata om dem. Om du till exempel planerar en butiksskÀrm kan du bygga den, gÄ runt den och Àndra den med dina kollegor.

Spatial körs pÄ en massa plattformar. PÄ Oculus Quest finns det en vacklande otydlighet med mycket text i den virtuella vÀrlden. Det Àr bra för att chatta med mÀnniskor, men nÀr du kommer till whiteboarding, ja, du behöver glasögon. Microsofts HoloLens 2 Àr supervass, men med ett begrÀnsat synfÀlt som innebÀr att du kanske saknar nÄgon som vinkar Ät dig frÄn ögonvinkeln.

XR2 löser allt detta. Den virtuella vÀrlden Àr kristallklar, med liten text lÀsbar och objekt realistiskt skarpa, tack vare XR2s skÀrmupplösning pÄ 3K per öga. Som ett blandat AR / VR-system fÄr du ett fullstÀndigt synfÀlt.

Prototypen jag anvÀnde har inte alla XR2: s utlovade funktioner. Det Àr varmt och tungt, som de flesta fristÄende VR-headset. Det har inte pass-through-videon som lÄter ett VR-headset med full vy fungera som ett AR-headset. Det har inte heller de sju kamerorna som lÄter systemet göra noggrann spÄrning av hand och mun. Den senare skulle kunna ÄtgÀrda en av Spatials spökigare brister, vilket Àr att avatarns ansikten inte rör sig synkroniserat med vad de sÀger. Med HoloLens kan du ta tag i virtuella objekt och flytta dem bara med hÀnderna; nÀr XR2s ytterligare kameror spelas in bör du ocksÄ kunna göra det med XR2-baserade system.

Jag har aldrig varit ett stort fan av VR-spel eller 360-graders videovisning; de kÀnner sig bÄda gimmickiga och som om de har prövats och misslyckats. Men VR-samarbete erbjuder verkligen nÄgot taktilt och anvÀndbart, oavsett om det Àr av rent affÀrsmÀssiga skÀl eller i ett mer socialt sammanhang. Spatials app (tillsammans med vad Niantic planerar med augmented reality Pokemon Go och titlar) kan vara mördare.

Det finns en hel del potential hÀr och mycket avstÄnd att gÄ innan det realiseras. XR2-chipsetet kör mjuka, skarpa virtuella upplevelser utan att behöva luta sig pÄ en dator för rendering. Nu mÄste vi se det komma in i ett verkligt detaljhandelsheadset som kan uppfylla sitt löfte.