Hands on med 16-tums MacBook Pro: Apple fixar äntligen tangentbordet

En ny 16-tums MacBook Pro ersätter den tidigare 15-tumsbärbara datorn som Apples flaggskepps mobila dator. Även om den behåller samma övergripande fysiska design som sin föregångare, erbjuder den nya bärbara datorn ett nydesignat tangentbord, en förbättrad termisk design och andra subtila tweaks.

Tillsammans verkar de vara Apples sätt att erkänna tidigare designfel med sina bärbara datorer riktade till multimedia-proffs. I synnerhet tidigare MacBook Pro-tangentbord har varit föremål för ire – och till och med stämningar – för deras grunda design och benägenhet att misslyckas när skräp fastnar i tangenterna.

Den nya 16-tums MacBook Pro, som kostar 2399 $ och säljs den 14 november, har ett tangentbord med tangenter som har en raffinerad saxmekanism och en gummikupol, vilket Apple hävdar kommer att ge en bekvämare och tystare skrivupplevelse. Det erbjuder också Intels senaste Core i7- och Core i9-processoralternativ, samt AMDs nya 5000M-serie mobila GPU: er. Och om du väljer den avancerade lagringskonfigurationen, en jättestor 8TB SSD, kommer du förmodligen aldrig att ta slut på platser för att sätta dina 50-megapixelfoton och 4K-bilder.

Tillsammans med termiska förbättringar, som inkluderar omdesignade fläktar med ytterligare blad, kan nya MacBook Pro erbjuda upp till 12 watt mer kraft till CPU och GPU under långvariga intensiva arbetsflöden. Teoretiskt sett borde detta betyda bättre prestanda, men vi måste se hur den nya bärbara datorn gör på PCMags riktmärketester för att vara säker. (Det finns i våra laboratorier just nu och vi testar det hårt när du läser.)

Även om jag uppskattar den extra prestandan och det nyutformade tangentbordet är min favorit nya funktion det häpnadsväckande kraftfulla och rika ljudet som härrör från den nya arrayen med sex högtalare. Läs vidare för mina första intryck.

Annons

Fler pixlar

Den mest fysiskt uppenbara skillnaden mellan 15-tums MacBook Pro och dess 16-tums efterträdare är dess ytterligare tum skärmfastigheter, tillsammans med en något högre pixeltäthet på 226 pixlar per tum. För att lägga till den extra tummen med så liten påverkan som möjligt på den bärbara datorns storlek och vikt använde Apples ingenjörer den vanliga tekniken för att minska storleken på gränserna runt skärmen, så kallad ramar.

Tunnare ramar

Tunnare ramar kan betyda mer skärm utan ett större chassi, men i detta fall är den nya MacBook Pro någonsin så lite större och tyngre än den modell den ersätter. Den 16-tums bärbara datorn mäter 0,64 med 14,09 gånger 9,68 tum (HWD) och väger 4,3 pund, upp från 0,61 med 13,75 med 9,5 tum och 4 pund.

Strålande färger

Förutom den extra diagonala tummen och högre pixeldensitet, erbjuder den nya MacBook Pro samma funktioner som Pro-level Retina Displays har erbjudit i några år nu. Dessa inkluderar en ljusstyrka på 500 nit, mer än tillräckligt för visning i starkt upplysta rum, samt stöd för hela P3-färgskalan.

Dome, Meet Butterfly

Den nya MacBook Pro är den första bärbara datorn som avviker från Apples kontroversiella fjärilsstilstangentbord, som lockade både konsumenter och media på grund av dess otroligt korta tangentresor. Den övergripande upplevelsen av fjärilstangentbordet liknar att knacka på din smartphone, vilket kan vara frustrerande om du är romanförfattare eller mjukvaruutvecklare.

Apple hänvisar till sitt nya kort som Magic Keyboard, vars namn och fysik härrör från det fristående tangentbordet som levereras med iMac och iMac Pro. Reseavståndet förbättras till 1 mm, och det finns en ny gummikupol som kompletterar fjärilsbrytaren. Apple säger att översynen bibehåller den tidigare stabilitetens extraordinära stabilitet samtidigt som den sparar mer potentiell energi, vilket resulterar i en mer tillfredsställande tangenttryckning.

Baserat på att skriva några rader känns de nya tangenterna ganska vanliga. De är inte lika bekväma som nycklarna på de flesta bärbara Lenovo ThinkPad-bärbara datorer, och de är inte heller lika grunt som den tidigare MacBook Pro-designen.

Tweaked Touch ID

Touch Bar är MacBook Pro: s enda sätt att peka på, eftersom det saknar ett alternativ för pekskärm som är vanligt för Windows-konkurrenter. 16-tums MacBook Pro innehåller en något reviderad Touch Bar, med ett större utrymme mellan den och Touch ID-fingeravtryckssensorn som fungerar som en strömknapp. Touch Bar förkortas också på höger sida för att ge plats för en fysisk Escape-tangent.

Pilar till ett ‘T’

Kanske är min favoritdel på det nya tangentbordet den inverterade T-layouten för piltangenterna. Detta är istället för vänster- och högerpiltangenterna i full höjd, och det gör det lättare att använda riktningspilarna genom att känna istället för att se. Jag önskar att Apple också hade gjort piltangenterna större.

Sensationell ljudkvalitet

Högtalargallerna som flankerar tangentbordet är något större än tidigare tack vare det större chassit. Var och en av dem döljer två diskanthögtalare, som förenas av två subwoofers längst ner till vänster och till höger på den bärbara datorn. Tillsammans producerar de förvånansvärt rikt ljud. Detta är lätt den mest robusta basen jag någonsin har hört från alla bärbara högtalare.

Utbudet av tre mikrofoner, som finns under vänster högtalargaller, har också förbättrats. Med hjälp av teknik från studiomikrofoner resulterar deras förbättrade signal-brus-förhållande i 40 procent mindre väsande. Jag känner ingen som skulle överväga att spela in ens en podcast – än mindre ett musikspår – med en bärbar dators inbyggda mikrofon, men nu kanske du kan.

Gargantuan styrplatta

Den enorma styrplattan på den tidigare 15-tums MacBook Pro kvarstår. Det är en utmärkt pad som erbjuder syntetisk haptisk återkoppling istället för en fysisk klickmekanism.

Omdesignade termor

Under MacBook Pro-ytan lurar Intel Core i7 eller Core i9-processorer och AMD Radeon Pro 5300M eller 5500M grafikprocessorer. Det här är inte första gången Apple erbjuder en Core i9 i en bärbar dator, men det är första gången Radeon Pro 5000-serien dyker upp. Baserat på en 7-nanometer mikroarkitektur är dessa grafikprocessorer utformade för grafikaccelererad databehandling, inte hardcore-spel. Minnesalternativ varierar från 16 GB till 64 GB 2666 MHz DDR4 RAM.

För att kyla ner allt finns det en nydesignad kylfläns och värmerör, förutom de förbättrade fläktarna. Vissa nuvarande MacBook Pro-ägare har klagat över strypning och den termiska programvaran som levererades med den första Core i9-utrustade MacBook Pro var bristfällig. Jag hoppas att de mer kraftfulla komponenterna och bättre kylning i 16-tums MacBook Pro hjälper till att eliminera dessa problem.

Hörlursuttag ingår

16-tums MacBook Pro har fortfarande ett hörlursuttag, som sedan länge har tagits bort från Apples telefoner och iPad Pro-surfplattor. Den högra kanten har också två USB Type-C-portar med Thunderbolt 3-stöd, som kan användas för att ladda den bärbara datorns massiva 100Whr-batteri.

Thunderbolt 3-Only

Det finns ytterligare två USB Type-C-portar på vänster kant, men tyvärr är det slutet på portmatrisen. Homogeniteten i MacBook Pro-portarna konkurrerar med fjärilstangentbordet när det gäller användarklagomål, men i det här fallet har personer med USB Type-A-kringutrustning eller microSD-kortplatser ingen lättnad.

Ändå är det tydligt att den nya MacBook Pro är en bättre bärbar dator än den den ersätter, om inte bara för sin häpnadsväckande ljudkvalitet och förbättrade tangentbord. Förutsatt att det fungerar minst lika bra som sin föregångare, kan det vara en macOS-baserad kreativ professionell bästa vän. Kom tillbaka snart för vår fullständiga recension.

Vidare läsning

Bärbara datorer

Laptop bästa val

Relaterade Artiklar

Back to top button