Hackare tjänar pengar på coronavirusskräck för att skicka skadlig kod: Hur man håller sig säker

Coronavirus, Coronavirus malware, Coronavirus hackare, Coronavirus falska nyheter, Coronavirus bluff Dessa e-postmeddelanden ser ganska legitima ut eftersom hackarna förfalskar officiella postadresser, telefon- och faxnummer för de institutioner de hävdar att de tillhör. (Bild: Thinkstock, Getty)

I och med att koronavirusutbrottet i Kina fortsätter har hackare hittat sätt att få det att fungera som en möjliggörare för deras aktiviteter. Flera instanser av skadliga och automatiserade e-postmeddelanden med ett coronavirus-tema har rapporterats på flera ställen.

Det mest framträdande fallet med koronavirus-temakampanjen riktas mot Japan och distribuerar den ökända Emotet-trojanen i e-postbilagor, enligt rapporter från Check Point Research och Quick Heal.

Check Point noterade att posten påstår att de kommer från en japansk leverantör av funktionshindrade och har rapporterats i områden där koronavirusinfektionen har spridit sig. Användaren luras att öppna e-postmeddelanden som hävdar att de tillhandahåller viss officiell dokumentation om viruset, konstaterar Check Point.

När offret öppnar dessa e-postmeddelanden, som innehåller ett dokument, installeras Emotet-trojanen på offrets dator eller enhet. Dessa e-postmeddelanden ser ganska legitima ut eftersom hackarna förfalskar officiella postadresser, telefon- och faxnummer för de institutioner de påstår sig representera.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechnology) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Som Check Point förklarar är Emotet en avancerad trojan som är självförökande och modulär. Det var ursprungligen en banktrojan, men det har nu modifierats som en distributör av andra skadliga program eller skadliga kampanjer. Det går oupptäckt eftersom det använder olika undvikande tekniker. Skadlig programvara kan utplåna känslig data och klämma fast med datorer och nätverk avsedda för affärs- och personligt bruk.

Läs mer om Coronavirus: Apple varnar för att Coronavirus kommer att skada intäkterna GSMA avbryter MWC 2020 på grund av Coronavirus-utbrott, ber om ekonomisk solidaritet | Kinas Hubei rapporterar 349 nya fall av koronavirus, det lägsta sedan 25 januari

Enligt Quick Heal är e-postmeddelandena skrivna främst på japanska och andra asiatiska språk, de hävdar att de är “mycket brådskande” och angriparna lägger till aktuella datum i dessa e-postmeddelanden för att lura användare.

Falsk webbplats för Coronavirus

Check Point påpekade också att det finns ett antal nya webbplatser registrerade med domännamn relaterade till viruset. Dessa kommer sannolikt att användas för nätfiskeförsök, varnar säkerhetsföretaget. Ett exempel som ges är vaccinecovid-19, som först skapades den 11 februari 2020 och registrerades i Ryssland och påstår sig erbjuda det “bästa och snabbaste testet för Coronavirus-detektering.”

* Öppna e-postmeddelanden med titeln “Coronavirus” med försiktighet.

* Ladda inte ner några filer från sådana e-postmeddelanden, vare sig de finns i .PDF, .MP4 eller .DOC.

* Granska noggrant e-post-ID: t som du har fått e-postmeddelandet från.

* Se upp för pedagogiska videor som rör koronavirus.

* Läs inte sådana mail och falla för falska nyheter om viruset.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button