Grundare av Apples främsta chiptillverkare som överlämnar tyglar i juni

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Morris Chang, TSMC ordförande pensionering, Apple-leverantör TSMC, Taiwan semiconductor hub, Qualcomm, Intel, Samsung, Mark Liu, CC Wei, Nvidia, Broadcom, halvledarindustrin Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ordförande och grundare Morris Chang kommer att gå i pension i juni nästa år och överlämna rodret till världens största producent av tillverkade mikrochips till företagets två medarbetare. (Bildkälla: Bloomberg)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ordförande och grundare Morris Chang kommer att gå i pension i juni nästa år och överlämna rodret till världens största producent av tillverkade mikrochips till företagets två medarbetare. Bryter mot traditionen, använde Chang sitt pensionstillkännagivande för att utfärda en intäktsprognos för 2017 som överträffade analytikernas uppskattningar. TSMC: s försäljningstillväxt bör vara nära 10 procent i år i US-dollar, sade han, en takt som överstiger de beräknade cirka 4 procent. Mark Liu kommer att efterträda den 86-åriga Chang som ordförande och kommer att ha det sista ordet i alla affärsbeslut och strategisk inriktning. CC Wei kommer att bli verkställande direktör för att organisera verksamheten men ta sina ledtrådar från styrelsen, berättade Chang för journalister vid en presskonferens måndag.

Tillkännagivandet bekräftade långvariga spekulationer om arvtagarna och skapar en formell följd hos tillverkaren av marker för Qualcomm Inc och Apple Inc, dess största kund. Chang – som avgick som VD 2013 efter att styrelsen installerade Liu och Wei som hans löjtnanter – lämnade liten tvekan om att han planerar att gå helt bort från det företag han grundade 1987. ”Jag kom till mitt beslut att gå i pension gradvis. Självklart hade det något att göra med min ålder, ”sade Chang och betonade att han inte längre kommer att inneha några positioner vid företaget i juni. “När det gäller när fattade jag det beslutet i början av detta år.”

Liu och Wei kommer att ärva ett företag som under tre decennier etablerade sig som världens främsta gjuteri eller kontraktstillverkare, cirka 30 gånger större än den lokala rivalen United Microelectronics Corp. Det spenderar miljarder på ständiga uppgraderingar och nya produktionsanläggningar för att hålla jämna steg med konkurrenter som Intel Corp och Samsung Electronics Co genom att använda de mest avancerade processteknikerna.

Chang sa på måndagen att TSMC förväntar sig en årlig tillväxt i amerikanska dollar på 5 till 10 procent de närmaste åren. Dess aktier har ökat med 21 procent i år tack vare den beräknade efterfrågan på Apples nya iPhones och andra produkter. Det hjälpte till att göra Chang till miljardär i år, enligt Bloomberg Billionaires Index. Han ägde 0,48 procent av verksamheten direkt den 31 augusti, enligt en ansökan till Taiwans börs. Aktierna ökade med 1,9 procent i Taipei måndag innan hans pension tillkännagavs.

Chang, en av chipindustrins mest respekterade figurer, tillbringade större delen av sitt liv i halvledare. Född 1931 i den kinesiska kinesiska staden Ningbo, var hans tidigaste minnen att flytta genom en rad städer när hans familj flydde före den japanska ockupationen och senare inbördeskrig mellan kommunisterna och nationalisterna. Han passerade genom Hong Kong innan han åkte till Harvard och sedan Massachusetts Institute of Technology för att studera maskinteknik och lade grunden för sin framtida karriär. 1987 tog han statligt kapital och grundade företaget som sedan dess har krediterats för att hjälpa till att vara banbrytande inom den moderna chipgjuterverksamheten och stödja den tidiga utvecklingen av företag från Nvidia Corp till Broadcom Ltd.

”När vi började skapa vi en ny affärsmodell. Människor insåg bara hur störande en affärsmodell det var mer än ett decennium senare, ”sade Chang. ”När vi startade 1987 trodde ingen att Taiwan skulle kunna vara något i halvledarsektorn. Nu är Taiwan centrum för halvledarsektorn. ” Ökande halvledarkrav från Kina liksom spridningen av smarta enheter anslutna till internet stavar stora möjligheter för TSMC. Det bygger kapacitet för att möta den framtida efterfrågan, särskilt inom det så kallade Internet of Things. TSMC sa förra veckan att den kommer att bygga sin första teknikanläggning med tre nanometer i södra Taiwans Tainan.

”TSMC kommer att fortsätta med planen som ordföranden Chang har lagt fram. Dess ledande kant inom gjuteribranschen kommer inte att förändras de närmaste tre till fem åren, säger Taishin Securities Investment Advisory Co., vice president Huang Wen-ching. “Arvet bör inte påverka aktien eller grunden för TSMC.” Uppgiften att rampa upp det kommer nu att falla på Wei och Liu. “De senaste 30-åren, under vilka jag grundade och ägnade mig åt TSMC, har varit en utomordentligt spännande och lycklig fas i mitt liv”, sade Chang i måndagens uttalande. “Nu vill jag reservera mina återstående år för mig själv och min familj.”

Relaterade Artiklar

Back to top button