Gratis musik för din iPod eller iPhone

Intresserad av gratis, laglig musik till din iPod eller iPhone? Besök den nya iLounge Free Music-sektionen på vår webbplats, med dagligen uppdaterade länkar till fantastiska indie- och stora artistreleaser tillgängliga för omedelbar nedladdning!

Om du har en iPod och mycket färre låtar än de gigabyte lagringsutrymme du har tillgängligt, har du förmodligen ställt en av iLounge’s mest populära frågor: “hur kan jag ladda min iPod med gratis musik?”

Det finns minst två svar på den här frågan, en i allmänhet olaglig och en i allmänhet laglig. Du har förmodligen redan hört talas om de olagliga gratismusikalternativen, men bara om du inte har gjort det, kommer vi att gå igenom skälen till att du vill hoppa över dem och istället använda de legala gratismusiksidorna.

Olaglig gratis musik: Nedladdningar med konsekvenser

För flera år sedan skapade den stora mängden öppna utmaningar för amerikansk upphovsrättslag en populär uppfattning att musik – både gammal och ny – skulle vara gratis och “delas” mellan vänner och främlingar. Efter utgivningen av nästan vilket nytt album som helst (och ibland till och med tidigare), kom hela spår i MP3-format på musikdelningstjänster som Napster och Kazaa och spriddes över hela världen utan begränsning. Många inspelningskonstnärer blev ilska över vad de tyckte var massstöld av deras musik, medan andra antingen ignorerade eller omfamnade fildelningen.

Recording Industry Association of America (RIAA) bestämde sig för att bekämpa rörelsen “musik är fri” och inledde högt publicerade stämningar på uppdrag av artister som företrädde. Tjänster som Napster stämdes för miljarder dollar för att underlätta upphovsrättsintrång och drevs antingen ur affärer eller tvingades dra sig tillbaka. Därefter stängde RIAA-rättegångar mot individer stora resurser med “delad” musik och varnade andra för att byta mindre kvantiteter av upphovsrättsskyddat innehåll skulle kunna utsätta dem för liknande rättsliga åtgärder.

RIAA-stämningar har inte stoppat handeln med upphovsrättsskyddad musik online, men de har förvandlat fildelning till ett spel av rysk roulette. Av uppenbara skäl rekommenderar iLounge inte delning eller nedladdning av “gratis” musik från fildelningstjänster såvida du inte vet med säkerhet att artisten specifikt har gett tillstånd för den musiken att delas.

Webbplatser för nedladdning av musik som inte är USA: Ett farligt grått område

Den genomsnittliga personen borde vara medveten om att det troligtvis är något fel med att få hela gratisalbum för ingenting, men tänk om de erbjöds för öre per låt, istället för tio eller fler dollar per album? Om du betalar något för dina nedladdningar, räcker det för att skydda dig från att bli stämd?

Det är frågan som ställs av några webbtjänster som drivs av individer utanför USA. Dessa webbplatser har för avsikt att erbjuda nedladdningar av öre per megabyte av populärmusik. En av de mer anmärkningsvärda, AllofMP3.com, erbjuder en överraskande robust samling av album från stora inspelningsartister i det komprimerade ljudformatet du väljer, även inklusive album från artister som The Beatles som annars inte har publicerat sin musik online. Ännu mer otroligt att låtar finns att ladda ner till priser på under 10 cent per spår. I flera år hävdade webbplatsen att den fungerade lagligt enligt rysk lag, och även om vissa juridiska utmaningar för detta presenterades förra året, är lagligheten av detta enligt rysk lag fortfarande fortfarande mycket ifrågasatt. Liknande konkurrerande webbplatser i andra länder, såsom Spaniens Weblisten.com och Puretunes.com har dock stämts och stängts av tidigare.

iLounge tar inte ställning till lagenligheten för någon av dessa specifika webbplatser, eftersom de fungerar under utländska rättssystem och kanske eller inte har rätt att erbjuda de priser och oskyddade filer de säljer. Vi uppmanar våra läsare att vara försiktiga innan vi antar att “köpt” musik från dessa butiker är en ersättning för CD-skivor eller licensierade spår från etablerade inhemska leverantörer av digital musik. Tänk på att bara för att du betalar någon för något betyder det inte automatiskt att de lagligen får sälja det till dig.

Ladda ner gratis musik utan rädsla

Med så många frågor om lagligheten av internationella och inhemska nedladdningar av musik – frågor som i enlighet med RIAA: s rättegångsstrategi har skapat en total antagande om nedladdning av rädsla som kanske inte är helt berättigad – det finns bara en handfull stora gratis nedladdningssajter för musik garantera att användare inte bryter mot några lagar. Det bästa vi har sett listas nedan.

För det första finns det iTunes Store i sig, som ofta erbjuder gratis reklamspår som en del av olika album, och ett nytt gratis veckospår erbjuds varje vecka. ITunes Store själv ger en gratis på iTunes-sida med markerat gratisinnehåll.

En annan webbplats, www.itsfreedownloads.com, upprätthåller också en regelbunden blogg med länkar till gratis innehåll på olika internationella iTunes-butiker. Även om inte allt innehåll förblir ständigt gratis kan ibland äldre inlägg ge länkar till innehåll som fortfarande är tillgängligt men som annars har försvunnit från iTunes Stores egna reklamsidor.

3hive.com: En fantastisk lista i bloggstil av gratis iPod-kompatibla låtar som erbjuds av skivartister och etiketter i ett försök att locka till köp av album. Låtar finns i MP3-format i en mängd olika bithastigheter, i allmänhet mellan 128 kbps och 192 kbps.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

Epitonic.com: Erbjuder mycket professionell, artistfokuserad presentation av gratis nedladdning av digital musik i MP3-format, med biografiska detaljer och korta förhandsgranskningar av låtar i en smal samling genrer.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

Freekidsmusic.com: Tillsammans med systersidan Freechildrensmusic.com, erbjuder ett stort utbud av gratis MP3-låtar för unga lyssnare.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

Garageband.com: För att inte förväxlas med Apples applikation för skapande av musik med samma namn samlar Garageband.com och tillhandahåller popularitetskartor för oberoende musik med över 125 000 band.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

MFiles.co.uk: erbjuder gratis nedladdningar av välkänd klassisk musik i MP3-format.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

MP34U.com: Ett rent, professionellt utformat gränssnitt för enskilda gratislåtar sorterade efter genre, valda efter webbplatsens “källor” som bara väljer och lägger upp musik de gillar.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

Music.download.com: Den musik dedikerade utvidgningen av den populära nedladdningssidan för programvara Download.com erbjuder gratis MP3-låtar i full längd i alla större genrer, även inklusive spår för barn, talat ord, komedi, folkmusik och religion. De flesta spår är indie.

PureVolume: Erbjuder över 100 000 gratis låtar för nedladdning och fångade många av de bästa användarna av det som tidigare var MP3.com (innan det skrotades, såldes och ändrades helt).

Gratis musik för din iPod eller iPhone

RCRDLBL: Ett exklusivt online skivbolag som tillhandahåller gratis MP3-nedladdningar av exklusiv musik från nya artister.

Naturligtvis, om du inte hittar låten du letar efter på en av dessa gratis webbplatser, kan du alltid besöka Apples iTunes Store eller Amazons MP3 Store och göra ett köp där. Även om dessa inte är lika billiga som några av de tvivelaktiga internationella sajterna som anges i föregående avsnitt, är de ett helt säkert och lagligt sätt att få tillgång till över en miljon låtar.

Gratis musik med en fångst: Annonsstödda webbplatser

För flera år sedan var radioen den vanligaste källan till gratis musik som du lyssnade på. Radiostationer kunde sända musik från ett brett spektrum av artister utan kostnad för lyssnaren. Istället tjänade de pengar genom reklamtjänster. ”Priset” som en lyssnare betalade för att lyssna på gratis musik på den tiden var att tåla att lyssna på reklam blandat med musiken.

Nyligen har vissa webbplatser börjat erbjuda en liknande affärsmodell: Du kan ladda ner gratis musik, men detta görs antingen via en klient eller webbplats med mycket proaktiv reklam (i motsats till standardannonsering på de flesta webbplatser) eller själva musikspåren innehåller korta reklamplatser placerade i början av varje spår.

Tyvärr erbjuder de flesta webbplatser som erbjuder denna typ av tjänster, till exempel SpiralFrog och Ruckus Networks (för amerikanska studenter) endast sina nedladdningar i ett Windows Media Audio DRM-skyddat format som är oförenligt med iTunes eller iPod (eller ironiskt nog, till och med Microsoft Zune). Vidare kanske dessa spår inte kan brännas på en CD. Dessa webbplatser har därför i allmänhet inget värde för iPod-ägare.

Ett anmärkningsvärt undantag är We7, en UK-baserad annonsstödda webbplats vars grundare inkluderar Peter Gabriel. We7 tillhandahåller nedladdningar i ett DRM-fritt MP3-format på 192 kbit / s, med hänsyn till att varje spår har en 6-12 sekunders reklam ympad på fronten. Annonsfria spår kan köpas direkt, och We7 erbjuder också ett kreditsystem där du kan konvertera några av dina spår till annonsfria versioner när de har varit i ditt bibliotek i 28 dagar eller mer. Eftersom dessa spår är i ett öppet MP3-format kan de spelas på nästan vilken digital mediaspelare som helst.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

Även om det huvudsakligen är en musiktjänst med betalt prenumeration, erbjuder eMusic.com också en gratis ad-stödd musiktjänst. I detta fall riktas annonseringen till användaren via ALOT-verktygsfältet som är installerat i din webbläsare (endast kompatibel med IE6, IE7 och FireFox 2).

Ladda ner gratis poddsändningar: Radio för din iPod

Förutom gratis musik till din iPod kan du också ladda ner “Podcasts”, korta radioprogram som produceras av privatpersoner och företag runt om i världen. Många av dessa poddsändningar inkluderar musikval, och vissa ägnar sig till och med att visa upp oberoende artister och tillhandahålla musikkommentarer och granskning.

Medan podcasts ursprungligen organiserades i flera oberoende podcast-kataloger ute på Internet, innehåller ITunes Store nu en omfattande katalog med podcasts som du kan prenumerera på direkt via iTunes helt gratis. Podcaster tillgängliga via iTunes inkluderar både ljud- och videopodcaster och täcker ett omfattande utbud av ämnen. I grund och botten kan vem som helst som har något att säga regelbundet skapa sin egen podcast och komma “i luften” via iTunes ganska enkelt.

Ett urval av musikspecifika podcasts hittar du direkt i iTunes i Music Podcasts Directory, som innehåller ett omfattande urval av musikrelaterade podcasts från musikrecensenter, traditionella radiostationer och till och med direkt från både små oberoende och mer vanliga artister.

Gratis musik för din iPod eller iPhone

Hitta mer gratis och laglig musik online

Om du inte har besökt iLounge’s Free Music-sektion än, är det dags. Vi har hittat en samling fantastiska webbplatser som berättar var du kan få den bästa nya gratis och lagliga musiken online.

Förutom de befintliga diskussionsforumen iLounge, som är värd för över 90 000 inlägg på musik (och nästan 12 000 på musikformat), erbjuder vårt Free Music-forum en plats där du kan diskutera lagliga sätt att hitta gratis musik online.

Kontrollera att alla länkar du skickar kvalificerar som “gratis, laglig nedladdning av musik.” iLounge tar inget ansvar för att verifiera lagenligheten av någon av de listade webbplatserna eller tjänsterna och uppmuntrar alla användare att vara försiktiga innan de laddar ner och delar någon annans musik online.

Relaterade Artiklar

Back to top button