GrĂ€nstjĂ€nstemĂ€n behöver “rimliga misstankar” för att söka elektronik

GrÀnstjÀnstemÀn behöver

Om amerikanska grÀnsagenter nÄgonsin söker pÄ din bÀrbara dator eller smartphone mÄste de göra det pÄ legitima misstankar, annars bryter de enligt konstitutionen, enligt en federal domare.

PĂ„ tisdagen beslutade en amerikansk tingsrĂ€tt att amerikanska tull- och grĂ€nsskydd (CBP), tillsammans med invandring och tullförvaltning (ICE), inte kan söka elektroniska enheter vid grĂ€nsen om de inte har “rimliga misstankar” om att de innehĂ„ller smuggling.

Domen var resultatet av en rÀttegÄng som inlÀmnades av American Civil Liberties Union och Electronic Frontier Foundation pÄ uppdrag av tio amerikanska medborgare och en permanent bosatt som fick sina elektroniska enheter tagna i sökningar nÀr de kom in i landet.

Enligt gĂ€llande CBP-regler kan en agent i en hamn eller flygplats göra en “grundlĂ€ggande sökning” av elektroniska enheter med eller utan misstankar. Agenter kan ocksĂ„ hĂ„lla fast i enheten om de inte genomför en inspektion.

Men enligt den amerikanska distriktsdomaren Denise Casper bryter policyn mot det fjÀrde Àndringsförslaget, som förbjuder orimliga sökningar och beslag. Dagens elektroniska enheter, som smartphones, sa hon, innehÄller en mÀngd personlig information, inklusive foton, kontakter och digitala poster.

”Den potentiella intrĂ„ngsnivĂ„n frĂ„n en sökning efter en persons elektroniska enheter har helt enkelt ingen enkel jĂ€mförelse med icke-digitala sökningar,” sade hon i sitt beslut och tillade: ”Det faktum att nĂ„gon kunde ha stoppat ett kontoutdrag i papper gör det inte motivera en sökning i varje kontoutdrag frĂ„n de senaste fem Ă„ren. “

Som ett resultat bestĂ€mde Casper att grĂ€nsagenter mĂ„ste motivera sökningar baserade pĂ„ “specifika och artikulerbara fakta” som en elektronisk enhet innehĂ„ller smuggling.

BĂ„de ACLU och EFF hyllade beslutet som en stor seger för integritetsrĂ€ttigheter. “Detta beslut frĂ€mjar fjĂ€rde Ă€ndringsskyddet avsevĂ€rt för de miljoner internationella resenĂ€rer som kommer in i USA varje Ă„r”, sĂ€ger ACLU: s advokat Esha Bhandari i ett uttalande. “Genom att sĂ€tta stopp för regeringens förmĂ„ga att genomföra misstĂ€nkta fiskexpeditioner bekrĂ€ftar domstolen att grĂ€nsen inte Ă€r en laglös plats och att vi inte förlorar vĂ„ra integritetsrĂ€ttigheter nĂ€r vi reser.”

Huruvida den amerikanska regeringen kommer att försöka överklaga Àr okÀnt. En talesman för CBP vÀgrade att kommentera beslutet. ByrÄn pÄpekade dock att de allra flesta resenÀrer som reser in i USA aldrig upplever en enhetssökning.

“Under rĂ€kenskapsĂ„ret 2019 behandlade CBP mer Ă€n 414 miljoner resenĂ€rer vid USA: s ankomsthamnar. Under samma tidsperiod genomförde CBP 40 913 grĂ€nssökningar av elektroniska enheter, vilket representerar mindre Ă€n 0,01 procent av anlĂ€nda internationella resenĂ€rer”, sĂ€ger CBP: s talesman .