Gör Instagram dina foton, meddelanden offentliga? Nej, dummy

Kommer Instagram att offentliggöra alla dina foton och meddelanden som en del av en ändring av sekretesspolicyn?

Nej.

Det hindrade inte ett antal kändisar och USA: s energiminister Rick Perry (du vet, killen som är ansvarig för kärnvapen) från att falla för ett år gammalt bluff som felaktigt hävdar att Facebooks app för fotodelning kommer att ändra sina regler så att Instagram “kan använda dina foton” från och med idag.

“Allt du någonsin har lagt upp blir offentligt idag. Även meddelanden som har tagits bort eller foton inte är tillåtna”, säger inlägget.

Det falska meddelandet hävdar att inlägg och meddelanden kan användas mot Instagram-användare i domstol. Det uppmuntrar sedan användare att lägga upp samma meddelande, vilket avslutas med ett all-cap-meddelande som säger att Instagram inte har användarens tillstånd att dela foton eller meddelanden.

Bluffet har funnits sedan åtminstone 2012, enligt faktakontrollwebbplatsen Snopes.com. Men av vilken anledning som helst uppstod det igen de senaste dagarna; skådespelerskor inklusive Julia Roberts, Debra Messing och Taraji P. Henson, förutom musikartisterna Usher och TI, publicerade alla meddelandet enligt CNBC. Även om Perry har tagit bort inlägget, förblir åtminstone några av omläggningarna från andra offentliga personer online och har fått tiotusentals gillanden.

Instagram bekräftade att inlägget är ett lur. “Om du ser ett meme som hävdar att Instagram ändrar sina regler imorgon, är det inte sant”, skrev Instagrams chef Adam Mosseri.

Med det sagt betyder det att du registrerar dig för Instagram att du ger upp en del av din integritet, inklusive rättigheterna till dina foton. Instagram äger inte innehållet du lägger upp, men plattformens användningsvillkor säger att det ändå kan använda informationen och bilderna du publicerar offentligt och delar på plattformen.

“Härmed ger du oss en icke-exklusiv, royaltyfri, överförbar, underlicensierad, världsomspännande licens för att vara värd, använda, distribuera, modifiera, köra, kopiera, offentligt uppträda eller visa, översätta och skapa derivat av ditt innehåll , “säger användarvillkoren.

Samma policy noterar Instagram och Facebook kan använda ditt profilfoto och kontoinformation tillsammans med de annonser du följer. För att stoppa royaltyfritt innehållslicenser måste du ta bort det berörda innehållet eller stänga av ditt konto. “Innehållet kommer dock att fortsätta att visas om du delade det med andra och de inte har tagit bort det”, säger Instagrams användarvillkor.

Relaterade Artiklar

Back to top button