GOP vill låta dig stämma sociala medieföretag för $ 5000 över censurerade inlägg

En grupp republikanska senatorer föreslår ett lagförslag som låter konsumenterna stämma sociala medieföretag för att “selektivt censurera politiskt tal.”

Räkningen från senator Josh Hawley (R-Missouri) är utformad för att tvinga sociala medieföretag att betala 5000 dollar i skadestånd för varje överträdelse, om en domstol beslutar i kärandens fördel.

Hawleys mål är att ”bekämpa Big Tech-censur.” Han och andra republikaner, inklusive president Trump, har anklagat sociala medieföretag för att orättvist tillämpa sina regler för att ta bort och dölja inlägg från konservativa användare. (Teknikföretagen förnekar detta.)

“För länge har Big Tech-företag som Twitter, Google och Facebook använt sin makt för att tysta det politiska talet från konservativa utan någon möjlighet för användare,” hävdade Halwey på onsdagen när de presenterade lagförslaget. Senatorer Marco Rubio (R-Florida), Mike Braun (R-Indiana) och Tom Cotton (R-Arkansas) är medsponsorer för räkningen.

Lagstiftningen skulle ändra avsnitt 230 i lagen om kommunikationsanständighet. För närvarande skyddar lagen internetföretag från att bli stämda om en användare publicerar olagligt eller stötande innehåll. leverantören måste helt enkelt göra en “god tro” -ansträngning för att dra ner innehållet.

Hawleys lagförslag syftar till att förändra hela dynamiken genom att erbjuda juridisk immunitet endast om internetföretaget upprätthåller principen om god tro och rättvist tillämpar dess regler. Internetföretag som agerar i ond tro kan å andra sidan bli stämda.

Enligt lagstiftningen utgör “avsiktligt selektiv tillämpning” av webbplatsens användarvillkor ett brott. Att använda en datoralgoritm för att orättvist begränsa innehållet i sociala medier är en annan. Företag som fångas avsiktligt misslyckas med att “uppfylla ett offentligt eller privat löfte” riskerar också att förlora den juridiska immuniteten.

Lagförslaget anländer när Vita huset inleder en heltäckande ansträngning för att ändra avsnitt 230 efter att Twitter faktiskt kontrollerat två tweets från president Trump. Enligt, justitiedepartementet utformar också en lagstiftningsplan för att rulla tillbaka sektion 230-skydd.

Hawleys räkning skulle endast gälla de stora internetplattformarna med över 30 miljoner användare i USA eller 300 miljoner användare världen över. Lagstiftningen i sin nuvarande form kan dock ha ett kryphål. Det uppmanar i huvudsak leverantörer av sociala medier att följa sina servicevillkor, vilket innebär att företagen helt enkelt skulle kunna skriva om sina regler för att ge större utrymme för att ta ner anstötligt innehåll.

Relaterade Artiklar

Back to top button