Googles kartong VR-plattform Àr nu öppen kÀllkod

Googles kartong VR-plattform Àr nu öppen kÀllkod

Redan 2014 svarade Google pÄ det vÀxande intresset för virtual reality genom att lansera Cardboard virtual reality-plattformen och skickade miljontals tittare. Kartong utvecklas inte lÀngre aktivt, men Google har gjort det nÀst bÀsta denna vecka genom att besluta att göra det till ett projekt med öppen kÀllkod.

Kartong bestÄr av allt som krÀvs för att njuta av virtual reality-upplevelser, inklusive en billig kartvisare som din smartphone sitter inne. Google tillhandahöll ocksÄ ett programutvecklingspaket för utvecklare som skulle hjÀlpa dem att skapa kartongkompatibla upplevelser för iOS och Android.

InlĂ€gget pĂ„ Google Developers-bloggen förklarar Jeffrey Chen, produktchef för AR och VR, att anvĂ€ndningen av kartongplattformen har minskat över tiden, men den anvĂ€nds fortfarande konsekvent för underhĂ„llning och utbildning. Med detta i Ă„tanke “tror vi att en öppen kĂ€llkodsmodell – med ytterligare bidrag frĂ„n oss – Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet för utvecklare att fortsĂ€tta bygga upplevelser för Cardboard.”

Google har nu slÀppt de bibliotek som krÀvs för att bygga kartongappar för bÄde sin egen Android-plattform och Apples iOS. Dessa bibliotek inkluderar API: er som Àr nödvÀndiga för huvudspÄrning, ingÄngshantering och linsdistorsion. Ett Android QR-kodbibliotek slÀpps ocksÄ för att göra det enkelt att para ihop appar med alla kartongvisare. Det Àr viktigt eftersom Google tidigare lanserade kartongtillverkarsatsen som ett öppen kÀllkodsprojekt som gör det möjligt för andra tillverkare att skapa sina egna VR-tittare.

Google överger inte Cardboard helt och lovar att fortsÀtta bidra till projektet med öppen kÀllkod. Eftersom versioner av Android och iOS fortsÀtter att utvecklas och slÀppas kommer kartongbiblioteken sÀkert att behöva justeras för att upprÀtthÄlla kompatibilitet, vilket sannolikt Àr dÀr Googles fokus kommer att förbli.