Googles grundare avgÄr, Sundar Pichai leder huvudalfabetet

Googles grundare avgÄr, Sundar Pichai leder huvudalfabetet

Grundarna av Google, Larry Page och Sergey Brin, avgÄr som VD och president för Alfabetet och överlÀmnar tyglarna till Googles nuvarande VD Sundar Pichai.

“Eftersom Alfabetet nu Ă€r vĂ€letablerat och Google och de andra satsningarna fungerar effektivt som oberoende företag Ă€r det den naturliga tiden att förenkla vĂ„r ledningsstruktur”, skrev Page och Brin i ett brev pĂ„ tisdag.

Alfabetet och Google behöver inte lĂ€ngre “tvĂ„ VD och en VD” för att driva bĂ„da företagen, tillade grundarna. SĂ„ de har bestĂ€mt sig för att gĂ„ Ă„t sidan för att lĂ„ta Pichai leda teknikjĂ€ttens utbredda imperium som VD för bĂ„de Alfabetet och Google.

“Det finns ingen som vi har litat pĂ„ mer sedan Alphabet grundades, och ingen bĂ€ttre person att leda Google och Alphabet in i framtiden”, skrev Page och Brin vidare.

Pichai har varit pĂ„ Google i mer Ă€n 15 Ă„r och började leda det som VD 2015 – samma Ă„r Alphabet skapades som moderbolaget. I sina egna kommentarer sa Pichai att han kommer att fortsĂ€tta arbeta med Page och Brin, som kommer att stanna kvar som styrelseledamöter i alfabetet.

“Jag vill vara tydlig att denna övergĂ„ng inte kommer att pĂ„verka alfabetets struktur eller det arbete vi gör dagligen”, sĂ€ger Pichai. “Jag kommer att fortsĂ€tta att vara mycket fokuserad pĂ„ Google och det djupa arbetet vi gör för att driva grĂ€nserna för datorer och bygga ett mer anvĂ€ndbart Google för alla.”

Jag Ă€r glad över Alfabetets lĂ„ngsiktiga fokus pĂ„ att hantera stora utmaningar genom teknik. Tack vare Larry & Sergey har vi ett tidlöst uppdrag, bestĂ„ende vĂ€rderingar och en kultur för samarbete och utforskning – en stark grund som vi kommer att fortsĂ€tta bygga pĂ„ https://t.co/tSVsaj4FsR

– Sundar Pichai (@sundarpichai) 4 december 2019

Till viss del har övergÄngen redan skett. Under de senaste Ären har Pichai blivit ett offentligt ansikte för Google, talar vid företagets huvudnoteringar, vittnar för lagstiftare och svarar ocksÄ pÄ frÄgor under Alfabetets kvartalsinkomster. Page och Brin, Ä andra sidan, har till stor del undvikit sig frÄn den offentliga strÄlkastaren.

Pichai kommer nu att ha direkt kontroll över Alfabetets vĂ€xande familj av dotterbolag, som inkluderar den förarlösa bilenheten Waymo, drone-leveransaffĂ€ren Wing och ballongdriven internetleverantör, Loon. Han kommer ocksĂ„ att kunna styra lĂ„ngsiktiga investeringar i Alfabetets “Other Bets”, som i allmĂ€nhet bestĂ„r av experimentella projekt.

I sitt brev sĂ€ger Page och Brin att de kommer att samrĂ„da med Pichai om Ă€mnen de Ă€r sĂ€rskilt passionerade för. “Även om det har varit ett oerhört privilegium att vara djupt involverad i den dagliga ledningen av företaget sĂ„ lĂ€nge, tror vi att det Ă€r dags att ta rollen som stolta förĂ€ldrar – att ge rĂ„d och kĂ€rlek, men inte dagligen gnĂ€lla!” tillade de.

De tvÄ grundade Google redan 1998. Sedan dess har företaget blivit en av de ledande aktörerna inom teknikbranschen. Men Google har ocksÄ uppmuntrat mycket kontroverser. Under det senaste Äret var det tvungen att kÀmpa med vÀxande antitrustgranskning, oro över anvÀndardatainsamling och till och med protestera frÄn sina egna anstÀllda angÄende sexuella trakasserier och förbÀttrade arbetsplatsförhÄllanden.

“En del hade allvarligt hoppats att Sergey och Larry skulle komma in och fixa Google. I stĂ€llet för att rĂ€tta till det sjunkande skeppet hoppade de fartyget”, twittrade Google Walkout For Real Change, en intern aktivistgrupp pĂ„ företaget.

Trots att de lÀmnat sidan har Page och Brin fortfarande en stor kontrollerande andel i Alfabetet.