Googles avancerade skydd utvidgas till endast telefonanvÀndare

Googles avancerade skydd utvidgas till endast telefonanvÀndare

Du kan nu aktivera Googles högsta kontoskyddssystem utan att spendera cirka 50 $ pÄ tvÄ sÀkerhetsnycklar. IstÀllet behöver du bara en smartphone.

PÄ onsdagen sÀnkte företaget barriÀren för att registrera sig i Googles gratis Advanced Protection Program, som Àr utformat för att hindra de mest sofistikerade hackarna frÄn att bryta sig in i dina Gmail- och Google Drive-konton.

Programmet introducerades 2017 och gÄr utöver att anvÀnda digitala lösenord och tvÄfaktorautentiseringskoder. IstÀllet krÀver det en fysisk maskinvara för att lÄsa upp Ätkomst: en sÀkerhetsnyckel som kan lagra ett unikt lösenord för att signera autentiseringsförfrÄgan via USB eller en Bluetooth-anslutning.

SÄ om hackare nÄgonsin vill kapa ditt konto mÄste de fysiskt komma och stjÀla din sÀkerhetsnyckel. Dessutom kommer samma enhet bara att autentisera förfrÄgningar som Àr bundna till den officiella inloggningsportalen, sÄ likartade nÀtfiske-sidor frÄn cyberbrottslingar kan inte lura det.

Google

Det enda problemet med tillvÀgagÄngssÀttet Àr hur sÀkerhetsnycklar inte Àr exakta billiga; priserna kan uppgÄ till cirka $ 20 eller mer för varje, och ursprungligen krÀvde Advanced Protection-programmet att anvÀndarna hade tvÄ nycklar för att registrera sig. Google har dock kommit med ett sÀtt att förenkla programmet genom att fÄ smarttelefonen att fungera som en ersÀttningsnyckel.

Förra april förde företaget funktionerna till smartphones som kör Android 7.0 och senare. Och slutligen idag meddelade Google att de hade utökat sĂ€kerhetsnyckelfunktionen till Apple iPhones som kör iOS 10.0 och högre. “Allt blir mycket enklare nĂ€r de saker vi redan bĂ€r – vĂ„ra smartphones – har en inbyggd sĂ€kerhetsnyckel”, skrev Shuvo Chatterjee, Googles produktchef i ett blogginlĂ€gg pĂ„ onsdag.

Företaget har publicerat ett separat blogginlÀgg som beskriver stegen för att registrera dig i Advanced Protection Program med din telefon. Tekniken fungerar genom att ta det unika lösenordet som normalt lagras pÄ sÀkerhetsnyckeln och istÀllet placera det i din smartphones processor. AutentiseringsbegÀran kan sedan överföras via telefonens Bluetooth-anslutning för att verifiera eventuella nya inloggningsförfrÄgningar du gör pÄ en Windows-, Mac-, Chrome OS- eller iOS-enhet.

NÀr du vÀl Àr inskriven i programmet Àr inloggningsprocessen ganska enkel. Du mÄste först skriva in ditt lösenord. Googles inloggningsportal kommer dÄ att be din smartphone autentisera begÀran. NÀr den gör det, ska din telefon (förutsatt att den Àr i nÀrheten och har Bluetooth-anslutning aktiverad) visa en uppmaning som ber dig att godkÀnna inloggningen.

Även om Google gör programmet enklare att aktivera, har det vissa begrĂ€nsningar. Till exempel kommer programmet att hindra de flesta tredjepartsappar och -tjĂ€nster frĂ„n att komma Ă„t dina Gmail- och Google Drive-data som ett skydd för att förhindra kapningsförsök. En annan potentiell olĂ€genhet Ă€r om du tappar telefonen. Googles regissör Mark Risher sa att anvĂ€ndarna helst skulle köpa en sĂ€kerhetsnyckel för att fungera som en sĂ€kerhetskopia, men tillade: “Vi bevarar nu dina befintliga (Google) sessioner, sĂ„ om du har en telefon + bĂ€rbar dator borde du kunna Ă„terhĂ€mta dig frĂ„n en till Övrig.”

För att aktivera funktionerna mÄste iPhone-anvÀndare ladda ner Googles Smart Lock-app, medan Android-Àgare inte gör det. Företaget har en FAQ om Advanced Protection Program för att hjÀlpa anvÀndare att lÀra sig mer. Om du kÀnner att det Àr för mycket besvÀr Àr det en bra idé att Ätminstone aktivera tvÄfaktorautentisering pÄ alla dina vÀrdefulla onlinekonton. Detta kan göra det svÄrare för hackare att bryta in sig om de nÄgonsin lÀr dig dina lösenord.