Google vinner Oracles upphovsrättsprocess över Android-kodanvändning

Google vinner Oracle Lawsuit, Google Oracle Battle, Google vinner copyright-kamp, ​​Google vinner Jawa-kodanvändningsstrid, Google Oracle Android-rättegång, Google Android-patentansökan, Oracle Java Android-patentstrid, Google, Oracle, Android, Oracle Corporation, tekniska nyheter, teknik Oracle misslyckas med att vinna java-upphovsrätt mot Google. (AP Photo)

Googles Android-programvara undvek bara en kula på 9 miljarder dollar.

En federal jury fann torsdag att Google inte behövde tillstånd för att använda en rival programmeringsverktyg eftersom det byggde Android, nu världens ledande smartphonedrivningsprogramvara och en viktig del av Googles internetverksamhet på flera miljarder dollar.

Programvarukonkurrent Oracle hävdade att Google hade stulit sin immateriella egendom och skördat stora vinster genom att kopiera delar av ett Oracle-programmeringsspråk som heter Java. Men juryn vid den amerikanska tingsrätten fann att Google använde “rättvis användning”, enligt upphovsrätten, av Java-element som hjälper olika program att fungera tillsammans.

Oracle, som hade sökt skadestånd på 9 miljarder dollar, sa omedelbart att det skulle överklaga.

Domen övervakades noga i Silicon Valley, delvis för att många populära funktioner i dagens smartphones bara fungerar för att appar kan “prata” med varandra eller telefonens underliggande programvara. Googles anhängare, en grupp som inkluderade andra teknikföretag, branschorganisationer och Electronic Frontier Foundation, en Internet-rättighetsgrupp, varnade för att en Oracle-seger skulle hindra framtida innovation genom att göra det mjukvarusamarbetet svårare och dyrare.

Google hävdade att eftersom det bara använde en liten del av Java för att skapa Android, ett mycket större system av programvara som byggts för ett nytt ändamål, kvalificerade det sig för ett ”rättvist bruk” -undantag från upphovsrätten. Liknande undantag tillåter konstnärer och kritiker att citera eller återanvända små delar av någon annans arbete i en större uppsats eller skapelse.

Oracle och dess allierade hävdade helt enkelt att företaget skulle få betalt för användningen av dess kod. Medan Google låter smarttelefontillverkare använda Android-programvara utan kostnad, tjänar det miljarder dollar genom att visa reklam för personer som använder Googles tjänster, inklusive dess populära sökmotor och kartor, på Android-telefoner och surfplattor.

Den högprofilerade tvisten var en konflikt mellan titanerna i Silicon Valley. Medan en stor del av rättegången fokuserade på arkana aspekter av datorprogrammering hörde jurymedlemmar vittnesmål från framstående tekniska chefer och ett par multimilliardärmoguler. Googles grundare Larry Page vittnade personligen, medan Oracle medgrundare Larry Ellison dök upp på video.

Jurymedlemmar fick också en glimt av Silicon Valleys lilla värld när de hörde från Eric Schmidt, nu ordförande för Googles företagsförälder, Alphabet Inc. Schmidt var chef för Sun Microsystems när företaget skapade Java. Oracle förvärvade rättigheterna till Java när de köpte Sun 2010.

Juryns dom markerar Googles andra seger i ärendet. USA: s domare William Alsup ställde sig på Google 2012 och slog fast att API: erna inte var skyddade av upphovsrätt. En överklagande domstol upphävde Alsups beslut och skickade tillbaka ärendet för en andra rättegång.

Oracle sa att det kommer att överklaga den senaste domen på “många grunder.” I ett uttalande tillade Oracles generalråd Dorian Daley: “Vi tror starkt att Google har utvecklat Android genom att olagligt kopiera Java-teknik för att rusa in på marknaden för mobila enheter.”

Google välkomnade juryns resultat i sitt eget uttalande.

“Dagens dom om att Android använder rättvisa Java-API: er utgör en vinst för Android-ekosystemet, för Java-programmeringsgemenskapen och för programutvecklare som är beroende av öppna och gratis programmeringsspråk för att bygga innovativa konsumentprodukter”, sa företaget.

Relaterade Artiklar

Back to top button