Google utser tidigare Hyundai USA: s vd för att leda självkörande bilprojekt

Google Självkörande bil, Google-bil, Google-bilförare, John Krafcik, Google anställer John Krafcik, Vem är John Krafcik, Google anställer Hyundai VD, Hyundai USA: s VD, teknik, tekniknyheter Google har anställt veteran och före detta VD för Hyundai i USA för sitt självkörande bilprojekt. (Källa: AP)

Google har anställt bilindustriveteranen och tidigare Hyundai USA: s vd John Krafcik för att driva sitt självkörande bilprogram.

Krafcik, 53, krediteras för att vända Hyundais verksamhet i USA, vilket ledde företaget till enorma försäljningsökningar efter den stora lågkonjunkturen. Tidigt i sin karriär som maskiningenjör arbetade han i ett joint venture mellan Toyota och General Motors där han blev en förespråkare för mager tillverkning.

För Google visar Krafciks anställning att teknikjätten menar allvar med att förvandla autonoma bilar till en hållbar verksamhet. Google har lovat att ha en självkörande bil i allmänhetens händer till 2020. Krafcik tillträder som den autonoma bilchefen senare i månaden.

Traditionella biltillverkare som Mercedes, General Motors och Toyota arbetar för att gradvis automatisera funktioner i bilen tills fordon blir fullt kapabla att köra själva, möjligen 2025.

Google bedövade bilindustrin under 2010 genom att meddela att den strider bortom sin primära sökning och reklam på Internet för att utveckla självkörande fordon. Företaget sa i ett uttalande på måndagen att det har gjort mer framsteg på sin autonoma bilteknik än vad det någonsin trodde var möjligt.

“Vi har fortfarande mycket att lära oss om hur människor uppfattar våra fordon och hur de vill passa in den här tekniken i sina liv”, säger uttalandet.

Det finns juridiska och etiska problem att arbeta igenom innan förarlösa bilar blir vanliga. Googles bilar kräver också extremt detaljerad kartläggning, vilket endast har gjorts i begränsade områden. Övertygande förare att förarlös teknik är säker är ett annat hinder som företaget måste övervinna.

Företaget Mountain View, Kalifornien, har testat flera dussin självkörande bilar nära Silicon Valley-huvudkontoret och nyligen i Austin, Texas. För att lära sig tricket med att köra har bilarna kört mer än 1 miljon miles på motorvägar eller stadsgator.

Vissa experter förutspår att de traditionella bilföretagen kommer att fortsätta att få bilarna att konsumenterna köper och parkerar i sin uppfart och förlitar sig på deras decennielånga historia av forskning och utveckling och en djup förståelse för förarnas behov och vanor. När teknikföretagen rullar ut förarlösa bilar kommer de troligen att vara självkörande taxibilar för stadsområden.

Krafcik är en Stanford-utbildad maskiningenjör som också har en företagsekonom. Efter att ha arbetat på GM-Toyota-satsningen, gick han till Ford Motor Co, där han innehade ingenjörstjänster, inklusive chefsingenjör på Ford Expedition och Lincoln Navigator stora SUV: er. På Hyundai ledde han amerikansk marknadsföring och försäljning.

Att anställa Krafcik sätter också scenen för Google att skapa ett separat autonomt bilföretag under sitt nya holdingbolag som heter Alphabet. Företagets uttalande säger att projektet inte är redo att bli ett separat företag ännu, “men det är verkligen en bra kandidat att bli ett någon gång i framtiden.”

Googles aktier sjönk 3,85 dollar eller 0,6 procent till 621,92 dollar vid middagstid.

Relaterade Artiklar

Back to top button