Google-uppgraderingen Àr instÀlld pÄ att förbÀttra 10 procent av sökningarna

Google-uppgraderingen Àr instÀlld pÄ att förbÀttra 10 procent av sökningarna

Google Search fÄr en uppgradering som lovar att höja kvaliteten pÄ resultaten pÄ sökmotorn.

FörbĂ€ttringen hjĂ€lper Google att förstĂ„ frĂ„gor som innehĂ„ller konversationssprĂ„k och anvĂ€nda prepositioner som “för” och “till”, vilket kan pĂ„verka en menings betydelse avsevĂ€rt. Det hjĂ€lper ocksĂ„ Google att hĂ€rleda avsikten bakom grammatiskt felaktiga frĂ„gor.

FörbĂ€ttringen pĂ„verkar bara 10 procent av de engelska sökningarna pĂ„ den amerikanska marknaden. Icke desto mindre kallade Googles vice president Pandu Nayak det “det största sprĂ„nget framĂ„t de senaste fem Ă„ren” för vĂ€rldens mest populĂ€ra sökmotor.

“Med de senaste framstegen frĂ„n vĂ„rt forskargrupp inom vetenskapen om sprĂ„kförstĂ„else – möjliggjort av maskininlĂ€rning – gör vi en betydande förbĂ€ttring av hur vi förstĂ„r frĂ„gor”, skrev han i ett blogginlĂ€gg pĂ„ fredagen.

Google Search FörbÀttra

Tidigare kunde Google bli förvirrad nĂ€r det gĂ€ller att dechiffrera den fullstĂ€ndiga betydelsen av vissa frĂ„gor. Ett exempel inkluderar “Brasiliansk resenĂ€r frĂ„n 2019 till USA behöver visum.” Du skulle aldrig prata pĂ„ detta sĂ€tt med en annan mĂ€nniska. Men mĂ€nniskor kan sluta ange sökfrĂ„gor till Google pĂ„ detta sĂ€tt för att betona vissa nyckelord som de hoppas att företagets algoritmer förstĂ„r.

TyvĂ€rr fungerar inte detta tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt. “Ordet” till “och dess förhĂ„llande till de andra orden i frĂ„gan Ă€r sĂ€rskilt viktigt för att förstĂ„ innebörden,” sade Nayak. “Det handlar om en brasilianare som reser till USA, och inte tvĂ€rtom. Tidigare skulle vĂ„ra algoritmer inte förstĂ„ vikten av denna anslutning, och vi gav resultat om amerikanska medborgare som reser till Brasilien.

Google Search FörbÀttra

Ett annat exempel inkluderar “kan du fĂ„ medicin för nĂ„gon apotek.” AnvĂ€ndaren försöker ta reda pĂ„ om du kan fylla i ett recept, som en familjemedlem. Men tidigare skulle Google förbise frasen “för nĂ„gon” och helt enkelt returnera ett allmĂ€nt resultat om att fylla i ett recept.

För att lösa problemet införde företaget en ny datorbearbetningsmodell, BERT, som Ă€r utformad för att specifikt förstĂ„ sammanhanget kring meningar. Det gör det genom att bearbeta ord i förhĂ„llande till alla andra ord i samma mening, “snarare Ă€n en-en-en-i ordning”, sa Nayak.

Som ett resultat bör Googles sökmotor vara smartare att förstĂ„ nyanserna kring dina sökfrĂ„gor. Om du till exempel skriver in “parkering pĂ„ en kulle utan trottoarkant” prioriterar sökmotorn nu orden “ingen trottoarkant.” Under en sökning efter “matematikövningsböcker för vuxna” kommer Google att inse att ordet “vuxen” Ă€r viktigt och undvika att returnera sökresultat som rör “unga vuxna”.

Enligt Payak fungerar BERT-tekniken ocksÄ för att förbÀttra sökningen efter andra sprÄk, inklusive koreanska, hindi och portugisiska. FörvÀnta dig ÀndÄ inte att det ska vara felfritt.

“Även med BERT fĂ„r vi inte alltid rĂ€tt. Om du söker efter” vilken stat som ligger söder om Nebraska, “Ă€r BERT: s bĂ€sta gissning en gemenskap som heter” South Nebraska “, sade han och tillade:” SprĂ„kförstĂ„else Ă€r fortfarande en pĂ„gĂ„ende utmaningen, och det hĂ„ller oss motiverade att fortsĂ€tta förbĂ€ttra sökningen. “