Google till Apple: Teknikföretag tar ställning mot reseförbudet och riskerar motslag

Donald Trump-förbud, muslimskt förbud, Trump-verkställande order, Trump-flyktingförbud, Donald Trump mot Silicon Valley, Google, Apple, Microsoft, Apple Trump-förbud, Google Trump-förbud, Microsoft, Facebook, Silicon Valley, teknik, tekniknyheter Silicon Valley-företag riskerar en motreaktion från kunder som står bakom Trump, de säger att pushback är nödvändig. Representativ bild. (Källa: AP)

Genom en Super Bowl-annons, offentliga uttalanden och domstolsansökningar tar Silicon Valley största företag en stark ställning mot president Donald Trumps reseförbud och säger att högteknologi behöver invandrares kreativitet och energi för att förbli konkurrenskraftig.

Även om företagen riskerar en motreaktion från kunder som står bakom Trump, säger de att pushback är nödvändig för en bransch som är beroende av tusentals högkvalificerade utländska arbetstagare. Cirka 58 procent av ingenjörerna och andra högkvalificerade anställda i Silicon Valley föddes utanför USA, enligt Silicon Valley Leadership Group, en branschhandelsgrupp.

”Immigration och innovation går hand i hand”, säger Carl Guardino, koncernchefen. ”Detta skär så djupt in i benet och benmärgen av det som driver på innovationsekonomin att väldigt få vdar känner lyxen att sitta på sidan. Så människor kommer att stå upp och tala. ”

Teknikindustrin hävdar att det inte finns tillräckligt med amerikaner med de specialkunskaper som dessa företag behöver. Även om kritiker hävdar att företag gynnar invandrare eftersom de kan betala dem mindre, hävdar teknikföretag att förbudet skulle pressa dem att flytta vissa verksamheter utomlands.

Titta på alla våra videor från Express Technology

”Många av dessa företag kommer verkligen att kämpa om vi plötsligt stänger av tappen”, säger Greg Morrisett, dekan för datavetenskap och informationsvetenskap vid Cornell University.

I en domstol som inlämnade söndagen mot förbudet talade också 97 företag, inklusive sådana stora tekniska aktörer som Google, Apple, Microsoft, eBay, Netflix, Facebook och Twitter, om entreprenörsandan av ”människor som väljer att lämna allt som är bekant och resa till ett okänt land för att skapa ett nytt liv. ”

Googles vd Sundar Pichai och Microsofts vd Satya Nadella kom båda från Indien. Googles grundare Sergey Brin är en rysk flykting som flyttade till USA som pojke. Fadern till Apples sena grundare, Steve Jobs, emigrerade från Syrien.

Teknikarbetaren Ehsaan Taeb, 28, sa att hela sin familj är i Iran och att veta att hans föräldrar inte kommer att kunna besöka honom har lagt stress på hans liv. Men att se hans företag och andra teknikföretag ta ställning mot förbudet har hjälpt honom, sa han.

Läs också: Googles anställda protesterar mot president Trumps order: Vad Sergey Brin, Sundar Pichai sa

“När du ser att din arbetsgivare och andra företag gör en sådan ansträngning, får jag mig att få mycket stöd och i ett samhälle som är omtänksamt och omtänksamt”, säger Taeb, som arbetar som support på Checkr, ett mjukvaruföretag som tillhandahåller bakgrundskontroller för företag .

Silicon Valley Leadership Group uppskattar att hälften av företagen i regionen grundades av en invandrare eller nu leds av en VD utanför USA.

Under undertecknandet av en verkställande order den 27 januari som tillfälligt skulle förbjuda människor från sju muslimska majoritetsländer sa Trump att han försökte skydda amerikaner genom att förhindra att terrorister glider in i landet. Administrationen säger att presidenten har den konstitutionella myndigheten att avgöra vem som kan komma in.

Donald Trump-förbud, muslimskt förbud, Trump-verkställande order, Trump-flyktingförbud, Donald Trump mot Silicon Valley, Google, Apple, Microsoft, Apple Trump-förbud, Google Trump-förbud Silicon Valley Leadership Group uppskattar att hälften av företagen i regionen grundades av en invandrare eller nu leds av en VD utanför USA. (Källa: Reuters)

Under Super Bowl drev flera företag annonser som främjade mångfald och inkludering, eftersom marknadsförare försökte nå båda sidor av en konsumentbas som valde.

En av de mest uppenbarligen politiska var från Airbnb, ett företag som matchar resenärer med ställen att bo på. San Francisco-företaget visade närbilder av människor med olika etnicitet. En berättare säger: ”Vi tror oavsett vem du är, var du kommer från, vem du älskar eller vem du tillber, vi tillhör alla. Världen är vackrare ju mer du accepterar. ”

Airbnb följde upp med en kampanj för att tillhandahålla korttidsboende under de kommande fem åren för 100 000 människor i nöd, med början med flyktingar, katastroföverlevande och hjälparbetare.

Företaget sa också att det kommer att donera 4 miljoner dollar under fyra år till Internationella räddningskommittén och gå med i många tekniska bröder för att ge ekonomiska bidrag.

Google inrättade en “krisfond” på 4 miljoner dollar i januari för att stödja organisationer som hjälper invandrare och flyktingar, medan lyfttjänsten Lyft lovade 1 miljon dollar under de kommande fyra åren till American Civil Liberties Union, en av grupperna som utmanar förbudet .

Läs mer: Trumps invandringsförbud: Microsofts undantagsplan, Facebook drabbas av H1-B

Och arbetare från Google och Comcast-arbetare har iscensatt walkouts över begränsningen.

“Jag skulle inte vara där jag är idag eller ha något slags liv som jag har idag om detta inte var ett modigt land som verkligen stod ut och talade för frihet”, sa Brin till en massa Google-anställda som gick ut i protest förra vecka.

Teknikföretag riskerar att främja de många amerikaner som stöder Trump och hans politik. Men risken är lägre än för ett företag som tillverkar konsumentprodukter med många alternativ.

Det är mycket svårare att bojkotta en Facebook eller Google, där du har vänner eller din e-postadress, sa digital marknadsföringsanalytiker Rebecca Lieb. Hon tillade att människor är mindre benägna att kasta ut en $ 2000 bärbar dator eller dyr mobiltelefon än byta läsk.

Faktum är att teknikföretag kan vara mer försiktiga med motslag från antitrump-sidan. Förra veckan slutade Ubers VD Travis Kalanick Trumps rådsledare efter ett skrik från Uber-kunder och anställda som var upprörda över förbudet.

Dessutom har de flesta teknikföretag verksamhet runt om i världen och riskerar att främja kunder utomlands om de är tysta.

“Vi interagerar med ett stort globalt ekosystem och våra företag skulle inte vara här eller kunna trivas utan det”, säger Aaron Levie, VD för Box Inc., en online-lagringstjänst. “Så våra företag är som regel extremt känsliga för saker som påverkar invandring och saker som påverkar vårt förhållande till den bredare världen.”

Relaterade Artiklar

Back to top button