Google skrotar nytt AI-råd efter personal, utanför protest

Google, Google AI Ethics Council, Google Artificial Intelligence Ethics Council, Google AI Council skrotade, Artificiell intelligens Google bad de åtta medlemmarna att ge företaget råd om knubbiga etiska frågor om produkter som ansiktsigenkänningsprogramvara och algoritmisk bias. (Bild: Bloomberg)

Google skrotar ett externt råd som inrättats för att utvärdera sina insatser för artificiell intelligens efter ett dramatiskt skrik om panelen.

Företaget Alphabet Inc. introducerade gruppen, kallad Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC), den 26 mars. Google bad de åtta medlemmarna att ge företaget råd om knubbiga etiska frågor om produkter som ansiktsigenkänningsprogramvara och algoritmisk bias. Inom en vecka avvisade en person inbjudan och en annan blev målet för en spetsig framställning från Googles personal samt kritik från externa förespråkare.

“Det har blivit klart att ATEAC inte kan fungera som vi ville i den nuvarande miljön”, sa Google i torsdags i ett uttalande. ”Så vi avslutar rådet och går tillbaka till ritbordet. Vi kommer att fortsätta att vara ansvariga i vårt arbete med de viktiga frågor som AI tar upp och kommer att hitta olika sätt att få yttre åsikter om dessa ämnen. ”

Vox rapporterade tidigare Googles beslut att upplösa rådet.

Det yttre rådet var avsett att hjälpa teknikjätten att genomföra sina egna AI-etiska principer, riktlinjer som infördes förra året efter att ett anställdsuppror tvingade Google att dra sig tillbaka från ett militärt molntjänstkontrakt. Hundratals anställda undertecknade en framställning som cirkulerade förra veckan för att avlägsna Kay Coles James, president för Heritage Foundation, en konservativ tankesmedja, med hänvisning till oro över hennes ståndpunkter om homosexuella och transpersoner.

Relaterade Artiklar

Back to top button