Google överklagar Indiens övervakning av antitrustvakten för sökning av sökningar

Google överklagar Indiens övervakning av antitrustvakten för sökning av sökningar Onlinesökningsjätten Google har överklagat till National Company Law Appellate Tribunal (File Photo)

Onlinesökningsjätten Google har överklagat en ansökan till National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) mot en dom från Indiens konkurrensvakthund som fann att den var skyldig till “sökfördomar”, berättade två källor om saken till Reuters. Överklagandet ingavs på måndagen, säger en av källorna.

I februari ålade Indiens konkurrenskommission (CCI) en böter på 1,36 miljarder rupier (20,95 miljoner dollar) på Google och sa att den missbrukade sin dominans på onlinesökningen på nätet och på onlinemarknaden.

Google, kärnenheten i det amerikanska företaget Alphabet Inc, svarade inte omedelbart på en Reuters-begäran om kommentar.

En CCI-tjänsteman sa att dess dom var ”robust” och att konkurrensvakten planerar att försvara sin dom vid NCLAT.

“Google visade sig ägna sig åt praxis för sökningsfördomar och genom att göra det skadar det konkurrenterna såväl som användarna”, sade CCI i sin dom på 190 sidor.

Den indiska vakthundens bedömning är det senaste antitrustnedgången för världens mest populära sökmotor. Förra året införde Europeiska kommissionen rekordböter på 2,4 miljarder euro (3 miljarder dollar) för företaget för att gynna dess shoppingtjänst och degradera konkurrerande erbjudanden. Google har överklagat domen.

I Indien fann kommissionen att Google genom sin sökdesign hade placerat sin kommersiella flygsökfunktion på en framträdande plats på sökresultatsidan till nackdel för företag som försöker få tillgång till marknaden.

CCI-beslutet avslutade en sond som först startades av vakthunden 2012 på klagomål från matchningswebbplatsen Bharat Matrimony och en ideell organisation, Consumer Unity and Trust Society (CUTS).

Relaterade Artiklar

Back to top button