Google medger att lyssna på privata ljudinspelningar från smarta hemhögtalare

För att aktivera Google Assistant måste användarna säga frasen ”OK, Google” eller fysiskt utlösa Assistent-knappen på enheter, varefter den börjar spela in.

Google har medgett att det lyssnar på röstinspelningar av användare från sin AI-röstassistent Google Assistant efter att nederländska inspelningar läckt ut av den belgiska offentliga sändaren VRT. “De flesta av dessa inspelningar gjordes medvetet, men Google lyssnar också på konversationer som aldrig borde ha spelats in, varav några innehåller känslig information,” VRT hävdade i sin rapport.

Googles produktchef för Search David Monsees medgav i ett företagsblogginlägg att dess språkexperter globalt lyssnar på dessa inspelningar för att hjälpa Google att bättre förstå språk för att utveckla talteknik.

”Dessa språkexperter granskar och transkriberar en liten uppsättning frågor för att hjälpa oss att bättre förstå dessa språk. Detta är en kritisk del av processen att bygga talteknik och är nödvändig för att skapa produkter som Google Assistant, ”läste inlägget.

Google. insisterar dock på att endast cirka 0,2 procent av alla ljudavsnitt granskas. Klipparna, säger företaget, är anonyma eller inte kopplade till användarkonton och avslöjar inte en användares personliga information. Inlägget tillägger att inget bakgrundsbrus transkriberas av språkexperterna för att upprätthålla integriteten.

Men av över 1000 inspelningar från Assistant, som används på smartphones, smarta hemhögtalare som Google Home och andra produkter, VRT rapporterade att 153 registrerades av misstag och till och med avslöjade viss personlig information om användare som deras adress i ett fall och namn på barnbarn till en familj i ett annat.

Läs också: Google Home-recension: “Hej, Google … snälla lär dig mer saker snabbt”

För att aktivera Google Assistant måste användarna säga frasen “OK, Google” eller fysiskt utlösa Assistent-knappen på enheter, varefter den börjar spela in. Även om det är sällsynt medger Google att assistenten felaktigt kan acceptera inspelningsbegäran ibland när den utlöses genom att tolka något annat som “Ok Google”. Enligt inlägget tenderar detta att hända när det är för mycket bakgrundsljud.

Tidigare i år medgav rival Amazon att lyssna på “extremt litet urval” av Alexa röstinspelningar som fångats via Echo för att träna sina taligenkänning och naturliga språkförståelsessystem. Uttalandet gjordes efter Bloomberg avslöjade i en rapport att tusentals Amazon-anställda runt om i världen lyssnar på röstinspelningar fångade i Echo-ägarnas hem och kontor.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button