Google lovar att vara mer pÄ förhand med insamlingen av röstdata

Google lovar att vara mer pÄ förhand med insamlingen av röstdata

Google i dag sa att det kommer att vara mer pÄ förhand om hur det anvÀnder röstdata som samlats in av Google Assistant.

Om du stÀller en frÄga till din Google Home-smarthögtalare eller Pixel-smartphone lagrar Google inte dina ljudinspelningar som standard. Men det rekommenderas att du tillÄter det eftersom det kan hjÀlpa assistenten att bÀttre förstÄ dina krav. De som vÀljer kan dock ocksÄ fÄ versioner av inspelningarna skickade till mÀnskliga granskare som arbetar med Google Assistents noggrannhet.

Dessa inspelningar ska vara anonymiserade, men under sommaren lÀcktes mer Àn 1 000 röstinspelningar frÄn Google Home-högtalare till ett belgiskt mediauttag och fick Google att pausa sin samling.

“Det Ă€r tydligt att vi inte uppfyller vĂ„ra höga krav nĂ€r det gĂ€ller att göra det lĂ€tt för dig att förstĂ„ hur dina data anvĂ€nds, och vi ber om ursĂ€kt”, sĂ€ger Google i ett blogginlĂ€gg pĂ„ mĂ„ndag.

Framöver kommer de som vĂ€ljer ljudinspelning med instĂ€llningen “Voice & Audio Activity (VAA)” att “markera att … mĂ€nskliga granskare kan lyssna pĂ„ dina ljudavsnitt för att förbĂ€ttra taltekniken”, sĂ€ger Google.

“Om du Ă€r en befintlig assistentanvĂ€ndare har du möjlighet att granska din VAA-instĂ€llning och bekrĂ€fta dina preferenser innan nĂ„gon mĂ€nsklig granskningsprocess Ă„terupptas”, tillade företaget. “Vi tar inte med ditt ljud i den mĂ€nskliga granskningsprocessen sĂ„vida du inte har bekrĂ€ftat din VAA-instĂ€llning igen som pĂ„.”

Google Assistent-aktivitet

Googles röstassistent kan ocksÄ felaktigt aktiveras om den hör nÄgot som liknar dess vakna ord och effektivt avlyssnar anvÀndarens privata konversationer.

“Assistenten raderar redan omedelbart all ljuddata nĂ€r den inser att den aktiverades oavsiktligt”, sĂ€ger Google. Men företaget lĂ€gger till ett alternativ för att lĂ„ta dig kalibrera hur kĂ€nsliga Google Assistent-enheter kan vara för aktiveringsprompten “Hej Google.”

“Vi uppdaterar ocksĂ„ vĂ„r policy för att kraftigt minska mĂ€ngden ljuddata vi lagrar. För dig som har valt att ta del av VAA kommer vi snart att radera de allra flesta ljuddata som Ă€r kopplade till ditt konto som Ă€r Ă€ldre Ă€n nĂ„gra fĂ„ mĂ„nader. Denna nya policy kommer att komma till VAA senare i Ă„r. “

Kontrollera vilka data Google Assistant har om dig genom att besöka ditt Google-konto. Även om du har valt bort VAA-instĂ€llningen kommer Google Assistant fortfarande att transkribera dina röstinspelningar. Du kan dock vĂ€lja att ta bort dem genom att besöka ditt konto.