Google lÄter Android-anvÀndare i Europa vÀlja en sökmotor

Google lÄter Android-anvÀndare i Europa vÀlja en sökmotor

FrÄn och med nÀsta Är kommer Android-anvÀndare i hela Europa att bli uppmanade att vÀlja vilken sökmotor de vill anvÀnda som en del av att stÀlla in en ny telefon eller surfplatta. NÀr den vÀl har valts blir den standard i Google Chrome-appen (om den Àr installerad) och i sökrutan pÄ startskÀrmen.

Inte alla sökmotorer kommer att fungera, eftersom sökleverantörer mĂ„ste fylla i ett ansökningsformulĂ€r för deras chans att “bjuda pĂ„ inkludering.” Google beslutade att genomföra en auktion med slutna bud dĂ€r leverantörer anger hur mycket de Ă€r villiga att betala för att visas per land.

Varje land kommer att ha ett lÀgsta budtröskelvÀrde och valet kommer att Àndras baserat pÄ vilket europeiskt land anvÀndaren bor i. De tre högsta budgivarna som överskrider tröskeln kommer att slumpmÀssigt rankas pÄ menyn bredvid Googles egen sökmotor.

Om det blir oavgjort, fördelar Google slumpmÀssigt slumpmÀssigt bland de bundna anbudsgivarna. Om fÀrre Àn tre sökleverantörer uppfyller tröskeln fyller Google de ÄterstÄende platserna med sökleverantörer som ansökte men inte lÀmnade in ett bud. I teorin betyder det att företag kan vÀlja att spara sina pengar, hoppas att ingen annan bjuder, och sedan korsa fingrarna Google tilldelar dem ett utrymme.

I en FAQ förklarar Google att en auktion var en “rĂ€ttvis och objektiv metod för att avgöra vilka sökleverantörer som ingĂ„r i valskĂ€rmen. Det gör det möjligt för sökleverantörer att bestĂ€mma vilket vĂ€rde de lĂ€gger pĂ„ att visas pĂ„ valskĂ€rmen och att lĂ€gga bud dĂ€refter.” Antalet leverantörer och deras bud kommer inte att göras tillgĂ€ngliga för allmĂ€nheten, med vinnarna bekrĂ€ftade den 31 oktober 2019.

Detta beslut kom efter att Google togs för att visa Android-anvÀndare alternativa webblÀsare och sökmotorappar i Google Play-butiken för att följa ett EU-antitrustavtal.

Google fick böter pÄ 5,1 miljarder dollar förra mÄnaden för att fÄ telefontillverkare att anvÀnda Google i sökfÀltet och som standardmotor i utbyte för tillgÄng till de senaste Android-uppdateringarna. Företaget erbjöd dem ocksÄ ekonomiska incitament.