Google för att minimera data som samlas in av Chrome-tillÀgg

Google för att minimera data som samlas in av Chrome-tillÀgg

Google ger Chrome-tillÀggstillverkare till och med den 15 oktober för att minimera mÀngden data som de samlar in under webblÀsarsessioner eller uteslutning av Chrome Web Store.

Ändringen adresserar hur tillĂ€ggen i allmĂ€nhet behöver begĂ€ra vissa behörigheter frĂ„n din webblĂ€sare för att fungera. NĂ„gra av dessa behörigheter kan dock vara ganska kraftfulla; De kan inkludera möjligheten att ta skĂ€rmdumpar pĂ„ skrivbordet, fĂ„nga ljud frĂ„n en mikrofon och samla in data frĂ„n det lokala filsystemet, bland annat, vilket kan öppna dörren för potentiellt missbruk.

Riskerna fick Google att arbeta för att sĂ€kra 180 000+ Chrome-tillĂ€gg pĂ„ företagets officiella webbutik. “Vi krĂ€ver förlĂ€ngningar för att bara begĂ€ra Ă„tkomst till minsta mĂ€ngd data”, sa företaget i ett tisdagens blogginlĂ€gg. “Även om detta tidigare har uppmuntrats av utvecklare, gör vi nu detta till ett krav för alla tillĂ€gg.”

Dessutom kommer företaget att krĂ€va Chrome-tillĂ€gg som “hanterar personlig kommunikation och anvĂ€ndarinnehĂ„ll” för att lĂ€gga upp en sekretesspolicy. Samma tillĂ€gg mĂ„ste ocksĂ„ sĂ€kerstĂ€lla att all anvĂ€ndardata som överförs skyddas med modern kryptografi.

I oktober började teknikjÀtten tygla i Chrome-tillÀgg efter att företaget upptÀckte en bugg i Google+ sociala medieplattform som lÀmnade privat anvÀndarinformation öppen för utvecklare frÄn tredje part. Som svar gick företaget i pension i Google+ och fortsatte med en fortlöpande granskning av de olika sÀtt som anvÀndardata kan lÀcka till tredjepartsutvecklare pÄ företagets tjÀnster.

Även om mĂ„nga Chrome-tillĂ€gg kan vara ganska anvĂ€ndbara har forskning visat att de skuggigare produkterna kan skörda och lĂ€cka ut dina personuppgifter tack vare omfattande behörigheter. För att vara sĂ€ker kan du övervĂ€ga att avinstallera tillĂ€gg som du sĂ€llan anvĂ€nder eller testa andra programalternativ som inte krĂ€ver konstant Ă„tkomst till webblĂ€saren.