Google för att begränsa politisk annonsinriktning vid sökning, YouTube

Google kommer att förbjuda politiska annonser som riktar sig till användare baserat på deras offentliga röstregister eller politiska anslutningar.

Istället kommer valannonser på Google-sökning, YouTube och över företagets displayannonsnätverk endast att kunna rikta in sig på användare baserat på deras ålder, kön och postnummer, säger företaget i ett blogginlägg på onsdagen.

Företaget gör förändringen och pekar på “senaste oro och debatter” om politisk reklam. Granskningen har fokuserat på Facebook och hur det sociala nätverket tillåter politiska kandidater att visa annonser utan faktakontroll.

Enligt Facebooks policy kan politiska annonsörer också “mikrotarget” specifika användare med annonser medan alla andra aldrig kommer att stöta på innehållet. Kritiker, inklusive ordföranden för Federal Val Commission, säger att detta är ett problem: Det betyder att en politisk annons potentiellt kan sprida falskhet till vissa väljare helt utan tvekan av resten av allmänheten.

I Googles fall säger företaget att det aldrig tillät “granulär mikrotargeting” av politiska annonser. Ändå erbjöd det annonsköpare möjligheten att rikta sig till användare baserat på deras offentliga röstrekord eller politiska tillhörighet som “vänster, höger och oberoende.”

För att fastställa anslutningen sa Google till PCMag att företaget tittade på den personliga information som användarna lade till i sina Google-konton, “data från annonsörer som samarbetar med Google och Googles uppskattning av deras intressen.” (Om det låter obehagligt kan du styra eller välja bort annonsanpassningen.)

Men nu planerar företaget att ta bort inriktningsalternativen inom en vecka, först i Storbritannien, innan Google lanserar begränsningarna över hela världen i januari. Företaget gör det för att säkerställa att allmänheten lätt kan se vilka politiska annonser som körs över internet.

“Oavsett kostnad eller inverkan på våra plattformar, tror vi att dessa förändringar kommer att främja förtroende för digital politisk reklam och förtroende för valprocesser över hela världen”, skrev Googles vice president Scott Spencer i blogginlägget.

Företaget begränsar också viss falsk information som kan köras över en politisk annons. Google planerar att klargöra att det inte längre kommer att acceptera annonser som innehåller doktrerade eller manipulerade medier, till exempel AI-genererade “deepfake” -videor. Annonser som försöker vilseleda om folkräkningsprocessen eller avskräcka människor från att lita på eller rösta i ett val är nu uttryckligen förbjudna.

Men förvänta dig inte att Google kommer att slå ner på politiska annonser som innehåller kontroversiella påståenden, överdrifter eller till och med lögner. ”Naturligtvis erkänner vi att robust politisk dialog är en viktig del av demokratin, och ingen kan på ett förnuftigt sätt bedöma varje politiskt påstående, motkrav och insinuering,” tillade Spencer. “Så vi förväntar oss att antalet politiska annonser som vi vidtar åtgärder kommer att vara mycket begränsat – men vi kommer att fortsätta att göra det för tydliga överträdelser.”

Trots de nya begränsningarna tillåter Google köpare att visa politiska annonser baserat på “kontextinriktning” eller när människor söker efter information baserat på ett visst ämne eller nyckelord. Spencer presenterade exemplet med politiska annonser som visades för människor som ville läsa om ekonomin. Men samma kontextinriktning innebär också att en köpare kan visa annonser på nischade ämnen som endast republikaner eller Democrafts i allmänhet skulle söka efter.

Google publicerade blogginlägget eftersom Facebook enligt uppgift också överväger ett förbud som förhindrar politiska annonser från att rikta sig mot specifika användare. President Donald Trumps omvalskampanj verkar emellertid vara emot ett sådant förbud.

Twitter, å andra sidan, beslutade nyligen att avsluta all politisk reklam från kandidater, partier och politiska grupper.

Relaterade Artiklar

Back to top button