Google drar YouTube-kanaler för felinformation i Hong Kong

Google drar YouTube-kanaler för felinformation i Hong Kong

(Foto av Chris McGrath / Getty Images)

Google har inaktiverat 210 kanaler pÄ YouTube för att sprida felinformation om de pÄgÄende demokratiska protesterna i Hong Kong.

Google kopplade YouTube-aktiviteten till propagandakampanjer som Twitter och Facebook ocksÄ bevittnade och stÀngde av pÄ sina egna plattformar pÄ mÄndag.

“Tidigare i veckan, som en del av vĂ„ra pĂ„gĂ„ende insatser för att bekĂ€mpa samordnade inflytningsoperationer, inaktiverade vi 210 kanaler pĂ„ YouTube nĂ€r vi upptĂ€ckte att kanaler i detta nĂ€tverk beter sig pĂ„ ett samordnat sĂ€tt medan vi laddade upp videor relaterade till de pĂ„gĂ„ende protesterna i Hong Kong,” sa Google. i ett blogginlĂ€gg pĂ„ torsdagen.

Företaget avstod frÄn att ansluta YouTube-aktiviteten specifikt till den kinesiska regeringen som Twitter har gjort. Men Googles undersökning avslöjade anvÀndningen av VPN och andra metoder för att dölja ursprunget till YouTube-kontona bakom videorna.

Google har inte listat de 210 kanaler som det inaktiverat, sÄ det Àr fortfarande oklart hur mÄnga visningar videoklippen fick eller vad som exakt postades. Men nedtaget intrÀffar nÀr ett kinesiskt statligt medier har placerat annonser över YouTube som Àr kritiska för Hong Kong-protesterna.

Att fÄ betjÀnade CCTV-annonser pÄ YouTube om hur Hong Kongers Àlskar moderlandet: pic.twitter.com/Kd3i3hihoJ

– ?????????? ?????????????????? ?????????????????? (@jgriffiths) 9 augusti 2019

Enligt internetanvÀndare visar en sÄdan videoannons frÄn China Central Television (CCTV) Hong Kong-demonstranterna som en vÄldsam maskerad pöbel medan de ocksÄ uppmanar den lokala polisen att tillÀmpa lagen. Samma video jÀmför demonstranterna med terrorister.

Google har inte kommenterat YouTube-annonser frÄn Kinas statliga medier. Under tiden förblir CCTV-kanalen pÄ YouTube uppe. Twitter, Ä andra sidan, har beslutat att i allmÀnhet sluta visa annonser frÄn alla statliga medier.

Även om den kinesiska regeringen har förbjudit tilltrĂ€de till Youtube frĂ„n Kina, Ă€r videodelningsplattformen fortfarande tillgĂ€nglig i Hong Kong.