Google drar Android-appen med öppen kÀllkod för att ha en donationsknapp

Google drar Android-appen med öppen kÀllkod för att ha en donationsknapp

Google tog den hÀr veckan bort en gratis VPN-app frÄn sin Play Store eftersom den innehöll en donationsknapp, vilket gav upphov till en debatt om huruvida dess policy skadar öppen kÀllkod.

PÄ onsdagen godkÀnde teknikjÀtten och tog sedan bort VPN-tunnelhanteringsappen WireGuard frÄn Google Play Store för att ha en donationsknapp, enligt appens utvecklare Jason Donenfeld.

WireGuard sjÀlv Àr ett gratis open source-projekt som lovar att förbÀttra VPN-teknik. För att hjÀlpa till med att finansiera det har Donenfeld begÀrt donationer. Google har dock strikta regler som reglerar hur Android-appar i Play Store kan ta emot pengar.

WireGuard

“De (Google) sa att det berodde pĂ„ att vi bryter mot deras” Betalningspolicy “, förmodligen för att vi har en lĂ€nk inuti appen som öppnar anvĂ€ndarens webblĂ€sare till wireguard.com/donations”, sa Donenfeld i ett e-postmeddelande till WireGuard-anvĂ€ndare pĂ„ onsdag.

Enligt Googles policy mÄste utvecklare i Play Store anvÀnda företagets interna faktureringssystem nÀr det gÀller köp som görs i sina appar, men det interna faktureringssystemet stöder för nÀrvarande inte donationer. WireGuards donationssida accepterar Ä andra sidan medel via PayPal, Stripe, Patreon och Bitcoin.

Hittills har Google varit mamma pÄ hela situationen. Men företaget tog ocksÄ nyligen ner en annan gratis Android-app, andOTP, för att inkludera en donationslÀnk.

Under tiden har Googles beslut vÀckt diskussion om huruvida dess donationspolicy i onödan skadar projekt med öppen kÀllkod. Donenfeld berÀttade för PCMag att han överklagade borttagningen med Google, men företaget avvisade hans begÀran. För nÀrvarande har han lyckats ladda upp en ny version av WireGuard till Google Play Butik utan en donationsknapp.

“Jag menade inte att e-postmeddelandet skulle orsaka kontroverser, men nĂ„gon har uppenbarligen lagt upp det till Hacker News, dĂ€r det har sittat högst upp pĂ„ sidan hela dagen”, sa Donenfeld till PCMag i ett e-postmeddelande. “Även om borttagningen av lĂ€nken frĂ„n WireGuard har mycket fĂ„ omedelbara praktiska effekter pĂ„ projektet, verkar principen i saken ha slagit samman med samhĂ€llet i stort.”

Android-utvecklare har tidigare tagit upp Googles stÄndpunkt mot donationer i appen i Play Store. En lösning har varit att skrota donationslÀnkarna till förmÄn för köp i appar för att lÄta anvÀndare köpa en billig digitalvara (till exempel en ny fÀrgskal för appens anvÀndargrÀnssnitt). Men det betyder ocksÄ att Google skulle fÄ en nedskÀrning pÄ 30 procent av transaktionen.

För nĂ€rvarande sa Donenfeld att han planerar att vĂ€nta med att höra frĂ„n Google innan han beslutar hur man ska gĂ„ vidare. “Med allt sagt lever WireGuard-projektet pĂ„ donationer, och vi uppskattar verkligen varje anhĂ€ngare av vĂ„r kostnadsfria programvara med öppen kĂ€llkod,” tillade han.