Google börjar sticka lösenord i webbinloggningar för Android-anvÀndare

Google börjar sticka lösenord i webbinloggningar för Android-anvÀndare

Du kommer snart att kunna logga in pÄ vissa Google-tjÀnster via webblÀsaren Chrome med vilket alternativ du anvÀnder för att lÄsa upp din smartphone, inklusive fingeravtryckssökning eller PIN-nummer.

“Den hĂ€r nya möjligheten markerar ytterligare ett steg pĂ„ vĂ„r resa för att göra autentisering sĂ€krare och lĂ€ttare för alla att anvĂ€nda”, sa Google i ett blogginlĂ€gg pĂ„ mĂ„ndag.

Tekniken fungerar med FIDO 2.0, en ny inloggningsstandard som teknikindustrin har börjat anta. Det ersÀtter i huvudsak traditionella lösenord för sÀkrare och bekvÀmare alternativ, inklusive fingeravtrycksskanning och ansiktsigenkÀnning.

glad gubbe

Google har redan gjort det möjligt för utvecklare att anvÀnda FIDO 2.0 i sina Android-appar. Nu, för första gÄngen, tar företaget samma teknik för inloggningar pÄ webben, med början med sin lösenordshanterare pÄ password.google.com. AnvÀndare kan nu verifiera sin identitet via skÀrmupplÄsningsfunktionen via sina Android-enheter.

Det betyder att du kan logga in med antingen fingeravtryckssökning, PIN-nummer, mönster eller till och med ett lösenord – oavsett vilket alternativ du anvĂ€nder för att lĂ„sa upp din telefon.

Inte alla kanske gillar idén att Google anvÀnder biometri för inloggningsÀndamÄl. Ingen fingeravtrycksinformation skickas dock nÄgonsin till företagets servrar. De kÀnsliga uppgifterna lagras ombord pÄ din enhet i ett isolerat omrÄde pÄ telefonens processor.

Ditt fingeravtryck (PIN-nummer, mönster eller lösenord) Àr egentligen bara knutet till en unik privat nyckel som ocksÄ Àr lagrad pÄ din enhet, som utför upplÄsningsprocessen för kontot. I det hÀr fallet signerar nyckeln en autentiseringsförfrÄgan till ditt webbkonto med Googles lösenordshanterare.

Google vÀgrar att sÀga om det planerar att ta det hÀr nya inloggningslÀget till andra tjÀnster. För nÀrvarande kommer det till Google Pixel-produkter. Den blir sedan tillgÀnglig för Android 7.0+ enheter under de nÀrmaste dagarna.