Google bekräftar att projektet Dragonfly är ‘avslutat’

Med en befolkning på 1,4 miljarder människor är varje teknikföretag desperat efter att ha sina tjänster verksamma i Kina. Google var till och med villiga att erbjuda en censurerad sökmotor för att mätta den kommunistiska regeringen. Men Project Dragonfly är nu officiellt död.

Som BuzzFeed rapporterar kom en bekräftelse av detta via Googles vice ordförande för allmän ordning, Karan Bhatia. Under en utfrågning i senatens rättsliga kommitté i går frågades Bhatia av den republikanska senatorn Josh Hawley om Googles affär i Kina. Han svarade på en rad frågor genom att säga: “Vi har avslutat projektet Dragonfly … Vi har inga planer på att starta sökning i Kina och det pågår inget arbete med ett sådant projekt.”

Det här är första gången Google hänvisar till Project Dargonfly som “avslutat”, även om företaget påpekade att detta inte är ny information. Google uppgav redan i mars att det inte finns några planer på att starta en söktjänst i Kina och ingen arbetar med den. Så även om det inte är nytt är det fortfarande en mycket bestämd “inte händer” bekräftelse.

Project Dragonfly var kontroversiellt från början. Vi hörde först om det i augusti förra året när rapporter om ett litet team som arbetar på Google fokuserade på en söktjänst för Kina. Det skulle följa den kinesiska regeringens censurregler för att undvika att blockeras, och man talade också om en censurerad nyhetsapp. I augusti protesterade Googles anställda mot projektet, och i september avgick en Google-forskare över det.

I oktober uppmanade vice president Mike Pence Google att axla sökprojektet, och i december grillades Googles VD Sundar Pichai av lagstiftare i kongressen. Det är uppenbart att ingen utom Googles ledning ville att detta projekt skulle gå vidare, och i slutändan har Google varken böjt sig för pressen eller avslutat arbetet med Dragonfly eftersom det visade sig att det inte var möjligt trots allt. Vi vet inte vilka, men det kan vara en blandning av båda.

Relaterade Artiklar

Back to top button