Google bekrĂ€ftar att projektet Dragonfly Ă€r ‘avslutat’

Google bekrÀftar att projektet Dragonfly Àr 'avslutat'

Med en befolkning pÄ 1,4 miljarder mÀnniskor Àr varje teknikföretag desperat efter att ha sina tjÀnster verksamma i Kina. Google var till och med villiga att erbjuda en censurerad sökmotor för att mÀtta den kommunistiska regeringen. Men Project Dragonfly Àr nu officiellt död.

Som BuzzFeed rapporterar kom en bekrĂ€ftelse av detta via Googles vice ordförande för allmĂ€n ordning, Karan Bhatia. Under en utfrĂ„gning i senatens rĂ€ttsliga kommittĂ© i gĂ„r frĂ„gades Bhatia av den republikanska senatorn Josh Hawley om Googles affĂ€r i Kina. Han svarade pĂ„ en rad frĂ„gor genom att sĂ€ga: “Vi har avslutat projektet Dragonfly … Vi har inga planer pĂ„ att starta sökning i Kina och det pĂ„gĂ„r inget arbete med ett sĂ„dant projekt.”

Det hĂ€r Ă€r första gĂ„ngen Google hĂ€nvisar till Project Dargonfly som “avslutat”, Ă€ven om företaget pĂ„pekade att detta inte Ă€r ny information. Google uppgav redan i mars att det inte finns nĂ„gra planer pĂ„ att starta en söktjĂ€nst i Kina och ingen arbetar med den. SĂ„ Ă€ven om det inte Ă€r nytt Ă€r det fortfarande en mycket bestĂ€md “inte hĂ€nder” bekrĂ€ftelse.

Project Dragonfly var kontroversiellt frÄn början. Vi hörde först om det i augusti förra Äret nÀr rapporter om ett litet team som arbetar pÄ Google fokuserade pÄ en söktjÀnst för Kina. Det skulle följa den kinesiska regeringens censurregler för att undvika att blockeras, och man talade ocksÄ om en censurerad nyhetsapp. I augusti protesterade Googles anstÀllda mot projektet, och i september avgick en Google-forskare över det.

I oktober uppmanade vice president Mike Pence Google att axla sökprojektet, och i december grillades Googles VD Sundar Pichai av lagstiftare i kongressen. Det Àr uppenbart att ingen utom Googles ledning ville att detta projekt skulle gÄ vidare, och i slutÀndan har Google varken böjt sig för pressen eller avslutat arbetet med Dragonfly eftersom det visade sig att det inte var möjligt trots allt. Vi vet inte vilka, men det kan vara en blandning av bÄda.