Google ansluter Chile och LA med Curie subsea-kabel

Google ansluter Chile och LA med Curie subsea-kabel

Internet Àr beroende av fiberoptiska kablar för att fungera, och att lÀnka de olika omrÄdena i vÀrlden krÀver att man installerar stora havskablar för att hÄlla jÀmna steg med efterfrÄgan. Idag tillkÀnnagav Google att den senaste kabeln, Curie, har installerats och testats framgÄngsrikt.

Curie rÀknas som den trettonde Google-finansierade kabelinstallationen och den lÀnkar Los Angeles till Chile. Den havsbaserade kabeln anlÀnde till Chile tillbaka i april dÀr den anslöts innan den testades. Med den testningen nu klar Àr Google i fÀrd med att ansluta den till företagets nÀtverk och förvÀntar sig att data börjar sÀndas under andra kvartalet 2020.

Kabeln bestÄr av fyra 18Tbps fiberoptiska par som strÀcker sig 10.500 km. Var 100 km finns en förstÀrkare (Àven kÀnd som en repeater) för att förstÀrka signalen. Det Àr en privat kabel som Google har för avsikt att anvÀnda för sökning, moln, Gmail och YouTube-dataöverföring, som den lÀtt kan klara av i decennier framöver tack vare att den erbjuder 72Tbps bandbredd.

Curie Àr den första havskabeln som ansluts till Chile pÄ 19 Är och Google arbetar redan med sin första filial till Panama. Kabelteknik, tillverkning och installation hanterades av SubCom, och som videon ovan förklarar Àr det mestadels en automatiserad process förutom att kabeln laddas till fartyget som Àr redo att distribueras.

Google har redan meddelat sina nÀsta tvÄ havsbaserade kabelprojekt. Den första Àr Dunant, som kommer att lÀnka USA och Frankrike, erbjuda 250Tbps bandbredd och rÀknas som den första subsea-kabeln som anvÀnder SDM-teknik (space-division multiplexing). Den andra kabeln heter Equiano och den ansluter Portugal till Sydafrika. Equiano lovar att fÄ 20 gÄnger mer nÀtverkskapacitet jÀmfört med den senaste kabeln som installerades i regionen och förgrening kommer att göra det möjligt för fler afrikanska lÀnder att fÄ betjÀnad internetanslutning i framtiden.