Go Champion gÄr i pension, sÀger artificiell intelligens Àr oslagbar

Go Champion gÄr i pension, sÀger artificiell intelligens Àr oslagbar

Artificiell intelligens har blivit sÄ skicklig att den har tvingat en mÀstare i strategi brÀdspelet Go att gÄ i pension frÄn att spela professionellt.

Lee Se-dol, som tidigare hade spelat mot Googles AlphaGo-algoritm 2016, sa i en intervju med Yonhap News att efter “debut av AI i Go-spel har jag insett att jag inte Ă€r pĂ„ toppen Ă€ven om jag blir nummer ett genom hektiska anstrĂ€ngningar. Även om jag blir nummer ett finns det en enhet som inte kan besegras. “

I en serie av fem matcher med AlphaGo, besegrade Lee programmet en gÄng och tillskrev det ett fel i AlphaGos programmering. Den artificiella intelligensen vann de tre första matcherna och sedan den sista matchen.

Lee Àr dock inte helt klar med spelet. Han planerar att anta en sydkoreansk artificiell intelligens som heter HanDol nÀsta mÄnad, som redan har besegrat Sydkoreas fem bÀsta spelare. Lee fÄr en fördel i det första spelet, men Àr inte sÀker pÄ sina chanser.

“Även med en tvĂ„stensfördel kĂ€nner jag att jag kommer att förlora det första spelet till HanDol. Dessa dagar följer jag inte Go-nyheterna. Jag ville spela bekvĂ€mt mot HanDol eftersom jag redan har gĂ„tt i pension, Ă€ven om jag kommer att göra mitt bĂ€st, sa Lee.

Konstgjorda intelligenser, som AlphaGo, lÀr sig vanligtvis baserat pÄ datamÀngder. Google utbildade först AlphaGo baserat pÄ ett nÀtverk pÄ 30 miljoner drag frÄn mÀnskliga experter tills det enligt uppgift kunde förutsÀga vad motstÄndaren mest troligt skulle göra 57 procent av tiden (den tidigare rekorden var 44 procent). Google har nu en ny artificiell intelligens som Àr Ànnu mer sofistikerad, kallad AlphaGo Zero, som lÀrde sig genom att spela mot sig sjÀlv upprepade gÄnger. NÀr AlphaGo Zero mötte sin föregÄngare, som hade bestat Lee, vann den alla de 100 spelade spelen.

Game of Go har spelats i Kina i 3000 Ă„r och Ă€r betydligt mer komplicerat Ă€n andra spel, till exempel schack. Spelare placerar vita eller svarta stenar pĂ„ ett 19-till-19-rutnĂ€t, med avsikt att dominera över 50 procent av brĂ€det och fĂ„nga motstĂ„ndarnas bitar. I ett blogginlĂ€gg frĂ„n 2016 sa Google att antalet möjliga drag i Go Ă€r “mer Ă€n en googol gĂ„nger större Ă€n schack (ett antal större Ă€n det finns atomer i universum!)”

Vid den tiden förutspÄddes att konstgjort intelligenta program inte skulle kunna övertrÀffa mÀnskliga spelare pÄ ytterligare ett decennium.