Glöm rymdstyrka: sprĂ€nga av med Amerikas första astronauter i ‘The Right Stuff’

Glöm rymdstyrka: sprÀnga av med Amerikas första astronauter i 'The Right Stuff'

(Kredit: National Geographic / Gene Page)

Om du Àr en rymdnörd som letar efter flykt under dessa konstiga tider, debuterar Disney + de tvÄ första episoderna av pÄ fredagen.

Baserat pÄ Tom Wolfes 1979-bok med samma namn och producerad för National Geographic av Leonardo DiCaprios Appian Way och Warner Bros. Television, Àr den Ätta delade serien en grov titt pÄ Amerikas första astronauter. Det spelar Patrick J. Adams i rollen som major John Glenn, i hÄrd konkurrens med Jake McDorman som befÀlhavare Alan Shepard.


Backstory

1959 letade NASA efter nÄgra bra mÀn för Project Mercury, de första testerna mot mÀnsklig rymdflygning. Med det kalla kriget som hotade att bli varmt och Ryssland framÄt i rymdloppet var insatserna höga. Det kÀndes som om den amerikanska drömmen stod pÄ spel.

De sju finalisterna var alla testpiloter rekryterade frÄn US Air Force, Navy och Marine Corps. Dessa piloter var vana vid att driva avancerade maskiner till dess brytpunkt och riskera sina liv varje gÄng de tog fart.

Vad NASA behövde dem göra var mycket farligare. NÀmligen att sitta i en kapsel ovanpÄ en Redstone-raket, med 25 ton etylalkohol och flytande syre som levererar 78.000 pund kraft och (sÄ smÄningom) fÀrdas 150 mil över jorden och i omloppsbana.


On-Set besök

I oktober 2019 besökte PCMag skÄdespelare och besÀttning pÄ plats i Orlando, Florida.

Vi turnerade ljudstegen som förvandlats till kalla krigstidens medicinska och sovsalar före rymdflygning – komplett med vintage Ivory Soap-barer, Shinola Boot Polish och Wildroot Cream Oil Hair Tonic, för att smĂ€lta tillbaka helt amerikanskt hjĂ€lthĂ„r.

Patrick J. Adams som major John Glenn och Colin Donoghue som Gordon Cooper (kredit: National Geographic / Gene Page)
Patrick J. Adams som major John Glenn och Colin Donoghue som Gordon Cooper (kredit: National Geographic / Gene Page)

Vi stod pĂ„ sĂ€kert avstĂ„nd i byggnadsaffĂ€ren för Mercury 7-kapseln, som till skillnad frĂ„n Doctor Who’s TARDIS var kompakt och klaustrofobiinducerande pĂ„ insidan. Turbocad-programvarudesigners ritade ritningar som beskriver flygkontrollpaneler och instrumentdisplayer. Produktionsdesigners fick tillgĂ„ng till Pentagon-filer för att matcha historiskt korrekta fĂ€rgchipfĂ€rger. Utskriftslayoutchefer, i förberedelsekontoren ovanför uppsĂ€ttningarna, skapade noggrant Ă„terupprĂ€ttandet av tidningen med astronauterna och deras familjer.

PÄ eftermiddagen, sittande i Media Village, med radioheadset pÄ, lyssnade vi pÄ talangen och tittade pÄ dem pÄ bildskÀrmar i full storlek, medan de sprang igenom scener och gjorde mÄnga bilder. Efter det blev vi eskorterade till ett exakt Äterskapat NASA Media Briefing Room pÄ 1960-talet, komplett med metallstolar, askkoppar, Stars & Stripes och original NASA-insignier pÄ vÀggen.

Patrick J. Adams som major John Glenn (kredit: National Geographic / Gene Page)
Patrick J. Adams som major John Glenn (kredit: National Geographic / Gene Page)

Allt kÀndes vÀl utformat, till och med autentiskt, förutom att vi alla hade digitala inspelare, smartphones och de rökiga plymerna i askkopparna kom frÄn speciellt skapade rökelsestubbar.

I en snabb uppsÀttning rundabord frÄgade vi skÄdespelarna om att skapa sina roller. Patrick J. Adams (major John Glenn) berÀttade för oss hur han fick tillgÄng till John Glenn-arkivet, inrymt vid The Ohio State University Libraries för att göra rÀttvisa Ät mannen.

John och Annie Glenn Àr vÀrd för Gordon och Trudy Cooper i The Right Stuff (kredit: National Geographic / Gene Page)
John och Annie Glenn Àr vÀrd för Gordon och Trudy Cooper i The Right Stuff (kredit: National Geographic / Gene Page)

“Det var otroligt att lĂ€sa hans brev frĂ„n den tiden”, sa Adams till PCMag. ”Jag kĂ€nde definitivt trycket att komma in och vara gruppens statsman. [The time I spent each day] att sitta i trailern, i hĂ„r och smink, gav mig mycket tid att sitta och meditera om vad jag gjorde nĂ€r jag fick sĂ€tta mig. ”

SkĂ„despelarna erkĂ€nde att dramat i stycket Ă€r tĂ€vlingen mellan Glenn och Shepard, men betonade att hjĂ€rtat i serien kommer frĂ„n att ta till synes “vanliga” mĂ€n (som rĂ„kar vara pro testpiloter) och göra dem till myter.

”Dessa killar var i hĂ„rd konkurrens med varandra [but] det var tydligt att bara en av dem skulle bli den första [into space]”, sĂ€ger Jake McDorman, som spelar befĂ€lhavaren Alan Shepard.” Den drömmen, [well], du blir ganska berusad av den kĂ€nslan. ”

Till slut kommer spÀnningen mellan Glenn och Shepard ner till temperament, snarare Àn erfarenhet eller skicklighet, eftersom alla sju astronauterna var jÀmnt matchade och skurna frÄn liknande tyg.

astronauter i kostymer som stiger av ett plan, hÀlsar en Àlskande publik
Mercury-astronauter hÀlsar fans i The Right Stuff. (Kredit: National Geographic / Gene Page)

“[But] John Glenn kĂ€nde att han förtjĂ€nade det, att han hade spelat spelet ordentligt, sĂ€ger McDorman. ”Han hade levt sitt liv pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt, som en bra presbyteriansk pojke, och gjort alla rĂ€tt saker för att sĂ€tta honom i den stolen. Medan Alan Shepard [who I play] var Mr. Popular. [I think this] skapar en riktigt fascinerande tĂ€vling – och fantastisk TV. ”

Till skillnad frÄn film frÄn 1983 med Dennis Quaid och Sam Shepard, som Àr mer en klassisk hjÀltes resa, visar Disney + -serien den verkliga mÀnskliga kostnaden för den extraordinÀra strÀvan.

(Kredit: National Geographic / Gene Page)
(Kredit: National Geographic / Gene Page)

“Det finns ett broderskap mellan dem, som testpiloter,” sa McDorman. ”Jag tror att de pratade om detta i [Tom Wolfe’s] bok, men de nĂ€mner aldrig de mĂ€nniskor som dog. De pratade bara om att flyga och hur de ville komma ut dĂ€r. [And yet] De driver redan dessa plan till det yttersta och slutar bara blyga för att de blĂ„ser upp i ansiktet. ”

“Alla dessa mĂ€n var mycket konkurrenskraftiga och högst upp pĂ„ sitt omrĂ„de”, instĂ€mde Adams. “[But] alla sju av dem, Ă€ven om de genomgick denna unika upplevelse, hade aldrig anmĂ€lt sig till den nivĂ„n av uppmĂ€rksamhet eller granskning eller att behöva svara för saker i deras personliga liv. Det var det som stod dem mot varandra. ”

Även om vi vet att Glenn blir den första mĂ€nniskan som kretsar runt jorden den 20 februari 1962, bygger showrunner Mark Lafferty () i tillrĂ€ckligt spĂ€nning nĂ€r historien utvecklas för att göra det vĂ€rt att titta pĂ„. Och om du vill ha mer detaljer pĂ„ geeknivĂ„ bakom kulisserna, kolla in den verkliga NASA-astronauten Dr. Mae Jemison, som var vĂ€rd för en (virtuell) rollpanel under [email protected] 2020 inför fredagens strömmande premiĂ€r.