GitHub blockerar betalad Ätkomst för anvÀndare i Iran, Syrien, Krim

GitHub blockerar betalad Ätkomst för anvÀndare i Iran, Syrien, Krim

För att följa amerikanska sanktioner begrÀnsar GitHub Ätkomst till webbplatsen för anvÀndare baserade pÄ Krim, Iran och Syrien.

Den Microsoft-Àgda plattformen har förbjudit anvÀndare i de drabbade lÀnderna att driva privata kodförvar och fÄ tillgÄng till betalda tjÀnster, sÀger GitHubs VD Nat Friedman pÄ lördag.

“Vi gör det inte för att vi vill; vi gör det för att vi mĂ„ste,” sa Friedman i en tweetrĂ„d med hĂ€nvisning till amerikanska lagar om handelskontroll. De nya begrĂ€nsningarna gĂ€ller Ă€ven för anvĂ€ndare med sĂ€te i Nordkorea och Kuba.

GitHub Àr en populÀr plattform för programmerare över hela vÀrlden för att vara vÀrd för och marknadsföra sina kodningsprojekt, varav mÄnga kan vara öppen kÀllkod. Hittills har GitHub inte sagt hur mÄnga anvÀndare och företag som kan pÄverkas. Men förra veckan sa en Krim-baserad utvecklare att webbplatsen hade begrÀnsat Ätkomsten till hans privata kodförvar, vilket tvingade sin spelrelaterade app att tillfÀlligt stÀngas av.

Men GitHub planerar inte att stÀnga av all tillgÄng till webbplatsen. Berörda anvÀndare kommer fortfarande att kunna vara vÀrd för kodningsprojekt pÄ plattformen sÄ lÀnge de förblir offentliga och tillgÀngliga för alla. AnvÀndare kommer ocksÄ att kunna kommunicera med andra pÄ plattformen, men bara för personliga ÀndamÄl, inte av kommersiella skÀl.

“Vi tror att erbjudandet av dessa kostnadsfria tjĂ€nster stöder USA: s utrikespolitik för att uppmuntra det fria flödet av information och yttrandefrihet pĂ„ dessa marknader”, sĂ€ger GitHub i supportdokument som förklarar policyn.

Plattformen blockerar anvÀndare baserat pÄ deras uppenbara plats, vilket bestÀms av faktorer som IP-adress och betalningshistorik. SÄ drabbade anvÀndare kan anvÀnda VPN-tjÀnster för att komma runt förbudet. AnvÀndare som felaktigt flaggats av de nya begrÀnsningarna kan överklaga.