GitHub-anstÀlld avgÄr frÄn företagets kontrakt med ICE

GitHub-anstÀlld avgÄr frÄn företagets kontrakt med ICE

En anstÀlld pÄ det MicrosoftÀgda GitHub har avgÄtt för att protestera mot företagets kontrakt med den amerikanska immigrations- och tullmyndigheten.

“Att göra affĂ€rer med ICE Ă€r inte okej”, sade personal Sophie Haskins i en tweet pĂ„ torsdag.

AvgĂ„ngen markerar de pĂ„gĂ„ende spĂ€nningarna mellan GitHub-anstĂ€llda och företagsledning över ett 200 000 dollar kontrakt som det har med ICE. Tidigare denna mĂ„nad skickade en grupp anstĂ€llda ett brev till GitHubs VD Nat Friedman och krĂ€vde att han skulle sĂ€ga upp avtalet om byrĂ„ns kvarhĂ„llande av invandrare vid USA: s grĂ€ns. “Bevisen Ă€r tydliga att ICE anvĂ€nder teknik för att terrorisera familjer och samhĂ€llen och krĂ€nka mĂ€nskliga rĂ€ttigheter”, hĂ€vdade de anstĂ€llda tillbaka den 9 oktober.

Haskins avgick pÄ mÄndagen och uppgav i sitt avskedsbrev att det hade blivit klart att GitHub skulle behÄlla företagets kontrakt med ICE, enligt vilket först bröt nyheten om hennes avresa.

Eftersom det nu dykt upp i tryck kan jag lika gĂ€rna sĂ€ga det hĂ€r – jag har sagt upp mig frĂ„n GitHub och min sista dag kommer att vara i morgon.

Att göra affÀrer med ICE Àr inte okej. https://t.co/aJGLfRm9vN

– cron mamma (@sophaskins) 31 oktober 2019

PĂ„ Twitter sa Haskins att hennes sista dag pĂ„ företaget Ă€r i morgon, men hon har angett att andra anstĂ€llda pĂ„ GitHub kommer att fortsĂ€tta att pressa företaget för att avsluta ICE-avtalet, vilket innebĂ€r att leverera företagsserverteknik. “Jag Ă€r privilegierad att ha varit i stĂ„nd att ta en fast linje i min moral, men jag hoppas att fortsatt organisering kommer att orsaka förĂ€ndring”, sa hon i en separat tweet.

GitHub vĂ€grade att kommentera avgĂ„ngen. Men företagets VD har försvarat sitt kontrakt med den federala byrĂ„n. “Även om ICE hanterar brottsbekĂ€mpning av invandring, inklusive den politik som bĂ„de GitHub och Microsoft Ă€r rekordstarka motsĂ€tter sig, Ă€r de ocksĂ„ i frontlinjen för att bekĂ€mpa mĂ€nniskohandel, barnutnyttjande, terrorism och grĂ€nsöverskridande brottslighet, gĂ€ngvĂ„ld, penningtvĂ€tt, intellektuell egendomsstöld och it-brottslighet, “skrev Friedman i ett inlĂ€gg tidigare denna mĂ„nad.

Medan Friedman inte hÄller med Trumpadministrationens invandringspolitik, sa han att en uppsÀgning av avtalet inte skulle göra nÄgot för att övertyga Vita huset om att Àndra dess praxis. Vid den tiden sa Friedman ocksÄ att företaget inte hade nÄgon synlighet för hur ICE anvÀnder företagets programvara. Inte heller konsulterar GitHub den federala byrÄn om nÄgra projekt.

För att försöka lösa kontroversen lovade Friedman att donera 500 000 dollar till ideella grupper som stöder invandrargrupper. Men enligt förblir Ätminstone vissa GitHub-anstÀllda osÀkra. Den 22 oktober skickade enligt uppgift GitHubs verkstÀllande direktör ett brev till medarbetare och avslöjade att företagets servrar anvÀndes av ICE: s avdelning för tillsyn och avlÀgsnande, som griper och deporterar invandrare, förutom Homeland Security Investigations.

Medarbetarnas motstÄnd pÄ GitHub uppstÄr nÀr teknikarbetare över hela branschen alltmer blir mer högljudda och krÀver att deras arbetsgivare vidtar ÄtgÀrder i vissa frÄgor, inklusive att bekÀmpa klimatförÀndringar och stoppa sexuella trakasserier pÄ arbetsplatsen.

GitHubs förĂ€lder, Microsoft, har ocksĂ„ ett avtal med ICE, som det var tvungen att försvara bland anstĂ€lldas motstĂ„nd. “Jag vill vara tydlig: Microsoft arbetar inte med den amerikanska regeringen pĂ„ nĂ„gra projekt relaterade till att skilja barn frĂ„n deras familjer vid grĂ€nsen”, sade företagets vd Satya Nadella tillbaka i juni 2018. “VĂ„rt nuvarande molnengagemang med USA: s invandring och tull TillĂ€mpning stöder Ă€ldre arbetsbelastningar för e-post, kalender, meddelanden och dokumenthantering. “