Gershad-appen utvecklades för att undvika “moralpolisen” i Iran blockerad av myndigheter

Gershad, Gershad-appen, iransk app, app för att undvika moralpolisen, Irans moralpolisapp, Gershad Iran-appen, appar, smartphones, teknik, tekniknyheter Gershad-appen tillåter användare som upptäcker kontrollpunkter som inrättats av moralpolisen, som verkställer islamiska klädsel- och beteendekoder, att märka sin plats på en Google-karta med en ikon för en skäggig man, så att andra kan undvika dem.

En ny smarttelefonapplikation som hjälper iranierna att undvika Islamiska republikens ”moralpolis” visar sig vara populär bland den unga, tekniskt kunniga befolkningen men har snabbt blivit fel på myndigheterna.

Gershad-appen tillåter användare som upptäcker kontrollpunkter som inrättats av moralpolisen, som verkställer islamiska klädsel- och beteendekoder, att märka sin plats på en Google-karta med en ikon för en skäggig man, så att andra kan undvika dem.

Appen blockerades av myndigheterna strax efter att den släpptes för Android-enheter på måndag, men många iranier kringgår internetrestriktioner genom att använda ett virtuellt privat nätverk.

Läs också: Facebook Messenger har ny funktion som hjälper dig med “Alla hjärtans dag”

Det trenderar redan på sociala medier och har fått nästan 800 recensioner i appbutiken Google Play, nästan alla positiva, även om Google Play inte visar hur många gånger Gershad hade laddats ner.

Gershad ses av vissa som ett prejudikat för ”digital protest” i Iran när valet vävt fram och landet kommer fram ur år om isolering efter upphävandet av internationella sanktioner införda över dess kärnkraftsprogram.

“Teknik har skapat en fantastisk möjlighet att skapa en samarbetslösning på vanliga sociala problem”, säger Gershads hemliga skapare i ett e-postmeddelande.

Gershad är en sammandragning av den fullständiga titeln på Gashte Ershad (vägledningspatrulje), som är en del av försöken att rensa västerländsk kultur från landet efter den islamiska revolutionen som störtade en västerstödd kung 1979.

“I många år har moralpolisen orsakat störningar för iranska kvinnor”, sa Gershad-teamet. “Att undvika dem på gatorna, tunnelbanestationerna och i köpcentra är utmanande och tröttsamt.”

Iranska tjänstemän har inte kommenterat Gershad men statliga sändaren IRIB sa att appen hade skrivits om på sociala medier och “nätverk motsatta den (islamiska) revolutionen”.

Läs: LeEcos Le 1s snabbladdning ger 3,5 timmars samtalstid i 5 minuters laddning

”Detta är en innovativ idé och jag tror att den kommer att leda till många andra kreativa appar som kommer att ta itu med klyftan mellan samhälle och regering i Iran”, säger Hadi Ghaemi, verkställande direktör för den internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran.

Ghaemi sa att appens utvecklare var baserade utanför Iran men hade vuxit upp i landet och upplevt problemet från första hand. “Det är verkligen en inhemsk produkt … det här är den typ av människor som har stoppats vid kontrollpunkter”, sa han.

Digital protest

Gershad är ett exempel på hur unga iranier vänder sig till teknik för att kringgå sina vardagsliv. “Det visar en trend inom digital protest … Jag ser det som ett prejudikat för framtida appar i sitt slag”, säger Amir-Esmaeil Bozorgzadeh, en Dubai-baserad konsult för apptillverkare på den iranska marknaden.

Gershad beskriver inte sig själv som en form av protest, men dess webbplats beskriver den som en ”social rörelse” och frågar: ”Varför ska vi ge upp den mest grundläggande rätten att välja vilka kläder vi ska ha på oss?”

En online-videoannons visar patrullmedlemmar, gjorda som knepiga tecknade figurer, fidlar otåligt vid en kontrollpunkt när appen avleder flödet av fotgängare bort från dem. “Vandra fritt!” säger tagline.

Läs: Xiaomi Mi 5 lanseras: Nu retar VP Hugo Barra kameraprov

Smartphone-meddelandeapplikationer är populära i Iran, där hälften av befolkningen är under 25 år. Unga iranier använder appar för att dela nyheter och skämt som inte skulle vara tillåtna i de tätt kontrollerade traditionella medierna.

En ny undersökning föreslog att cirka 20 miljoner iranier, cirka en fjärdedel av Irans befolkning, använder Telegram, en meddelandeapp med fokus på integritet och säkerhet.

Många unga iranier hoppas att upphävandet av kärnkraftsrelaterade sanktioner förra månaden kommer att åtföljas av en lindring av kulturella begränsningar, särskilt om ett val den 26 februari inleder en mer måttlig lagstiftare.

Men hårdlänningar i anläggningen har flyttat för att blockera all avslappning av Islamiska republikens sociala regler och varnar för “infiltration” av västerländsk kultur. Tusentals måttliga och reformistiska kandidater har förbjudits att delta i valet.

säkerhet

Gershads interaktiva karta visar ibland dussintals kontrollpunkter i Teheran och andra iranska städer men flaggar också kontrollpunkter i London och Los Angeles, vilket visar den potentiella opålitligheten för data som tillhandahålls av en online-community.

Vissa iranier har uttryckt oro på sociala medier för Gershads digitala säkerhet i ett land där myndigheterna ofta arresterar användare av sociala medier för att dela det de anser vara ”omoraliskt” eller ”subversivt” innehåll.

Utvecklarna sa att de arbetade för att bättre upptäcka falska rapporter. De sa att deras servrar var baserade utanför Iran och att de inte samlar in användarinformation när användare rapporterar kontrollpunkter.

Foton: Xiaomi Mi 5 lanseras 24 februari: Kameraprover, läckta bilder och mer

Gershads webbplats säger att den använder Psiphon, en kanadensisk app som är utformad för att kringgå censur. Psiphons medgrundare Michael Hull sa att hans företags teknik gör det möjligt för användare i Iran att öppna en krypterad anslutning till Gershads servrar utanför landet, vilket gör deras aktivitet svårare att blockera eller upptäcka.

“När de väl har den tunneln blandas trafiken som går fram och tillbaka med resten av Psiphon-nätverket,” sa Hull.

Relaterade Artiklar

Back to top button