Ge din telefon en boost: 9 coola saker att prova i Android 10

Ge din telefon en boost: 9 coola saker att prova i Android 10

För första gÄngen Àr den senaste versionen av Android inte uppkallad efter en efterrÀtt. Google tog en sida frÄn Microsoft och gick med Android 10.

Om du behöver hjÀlp med att ladda ner Android 10 eller ta reda pÄ nÀr din Android-enhet fÄr OS-uppdateringen har vi tÀckt dig. Men om du har Android 10 och fortfarande rÀknar ut vad du kan göra med det, hÀr Àr nÄgra tips som ska hjÀlpa dig att fÄ ut det mesta av din telefon.

Annons

Kontrollera systembrett mörkt lÀge

Android 10 introducerar ett mörkt lÀge för hela grÀnssnittet som lÀgger till ett mörkt tema i telefonens menyer och flera inbyggda appar. För att slÄ pÄ den, navigera till InstÀllningar> Display> Mörkt tema. NÀr du Àr förlovad kommer du att mÀrka att appar som foton, filer, kontakter och klocka har svart bakgrund, liksom appar som Chrome, Gmail och Google Assistant, med andra pÄ gÄng.

NÀr mörkt lÀge har aktiverats kan du lÀgga till en snabbinstÀllningsbricka i rullgardinsmenyn, vilket gör det enkelt att slÄ pÄ och av mörkt lÀge. Dra bara ner frÄn toppen av skÀrmen och tryck pÄ pennikonen i det nedre vÀnstra hörnet. Dra sedan ikonen Mörkt tema till menyn.

Mörkt lÀge Àr nu ocksÄ kopplat till telefonens batterisparlÀge för att förlÀnga enhetens livslÀngd i nÄgra minuter. Om du föredrar att inte ha det mörka temat hela tiden, gÄ till InstÀllningar> Batteri> BatterisparlÀge och tryck pÄ knappen Aktivera nu för att lÀgga till mörkt lÀge.

StÀll in gestkontroller

Medan gestkontroller infördes före lanseringen av Android 10 har funktionen redesignats och flyttats. Styr telefonens gester via InstÀllningar> System> Gester och vÀlj en gest för att slÄ pÄ eller av.

GrundlÀggande gester inkluderar att bara lyfta telefonen eller dubbelklicka för att kontrollera skÀrmen. Du kan ocksÄ dra fingret över sensorn pÄ baksidan av telefonen för att kontrollera aviseringar eller skaka enheten för att öppna kameran.

Som standard eliminerar Android 10 den traditionella knappnavigeringen och vÀljer en mer gestfokuserad metod som Apple introducerade med iPhone X: svep frÄn botten för att gÄ hem; svep upp och hÄll, slÀpp sedan för att visa appomkopplaren; och gÄ tillbaka genom att svepa Ät vÀnster eller höger.

Eftersom vissa appar har svep Ät vÀnster och höger kan det komma i vÀgen för den nya ryggen. Kontrollera kÀnsligheten för ryggen genom att knacka pÄ vÀxeln bredvid gestnavigering.

Dela Wi-Fi enkelt

Android 10 gör det enkelt att gÄ med i Wi-Fi-nÀtverk och dela Wi-Fi-lösenord. För att ge nÄgon ditt lösenord, gÄ till Wi-Fi-menyn och tryck pÄ vÀxeln bredvid nÀtverket. Tryck pÄ Dela och telefonen ger en QR-kod som kan skannas av en annan telefon. Lösenordet kommer ocksÄ att listas pÄ sidan i klartext.

För att lÀgga till ett nÀtverk, blÀddra ner till LÀgg till nÀtverk i Wi-Fi-menyn och vÀlj knappen LÀgg till QR-kod. Du kan nu skanna koden frÄn nÄgon annans enhet.

Smart svar och föreslagna ÄtgÀrder

Android 10 utökar Googles smarta svarsfunktion för att tÀcka alla meddelandeprogram pÄ din telefon. Nu kan Facebook Messenger, Signal, WhatsApp och ett antal andra tjÀnster erbjuda snabba svar och förutsÀga vad du försöker sÀga.

Föreslagna ÄtgÀrder kommer under tiden att föreslÄ relevanta appar att anvÀnda beroende pÄ dina nuvarande aktiviteter. Det betyder att du kommer att fÄ en uppmaning att öppna Google Maps om nÄgon skickar en adress till dig eller Kontakter om det Àr ett telefonnummer.

Med tiden kommer din telefon att avgöra vilka appar och tjÀnster den föreslÄr baserat pÄ personer, appar och innehÄll du interagerar med. Om det nÄgonsin kÀnns för invasivt, rensa bort all information InstÀllningar> Sekretess> AnpassningstjÀnster för enheter> Rensa data.

Dela enklare frÄn den nya delningsfönstret

Om du var trött pÄ Android: s klumpiga delningsmeny, har den blivit helt ny för att vara snabbare och enklare i Android 10. Den tidigare versionen av den hÀr funktionen klumpade ihop allt i en stor röra av kontakter och appar. Den nya versionen delar upp saker i tydliga avsnitt, inklusive frekventa kontakter, föreslagna appar baserat pÄ anvÀndning och en alfabetisk lista över appdestinationer. Vissa appar har ocksÄ specifika kommandon i delningsfönstret. Foton till exempel tillÄter delning av lÀnkar och album.

Hantera sekretess- och platsbehörigheter

Under InstÀllningar> Sekretess du hittar en ny meny som centraliserar alla sekretess- och behörighetsinstÀllningar pÄ ett stÀlle. Med behörighetshanteraren kan du kontrollera exakt vilka appar som har Ätkomst till specifika personuppgifter som kontakter, kamera, samtalsloggar, plats, mikrofon och mer.

Om du till exempel hanterar platsbehörigheter ser du en lista över appar som alltid har platsÄtkomst, platsÄtkomst endast nÀr du anvÀnder appen och nekad Ätkomst. Peka pÄ valfri app för att vÀxla behörigheter.

PÄ sekretessmenyn kan du ocksÄ hantera platshistoriken och aktivitetskontrollerna för hela ditt Google-konto.

VĂ€lj bort annonsinriktning

Med Android 10 kan du nu vÀlja bort annonsinriktning, vilket innebÀr att Google inte anvÀnder dina data för att anpassa de annonser du ser pÄ din enhet och via Googles appar och tjÀnster. Det betyder inte att du kommer att sluta se annonser, men det kommer att sÀkerstÀlla att det inte finns nÄgra lÀskiga och invasiva reklamprofiler som jagar dig runt internet.

GĂ„ till InstĂ€llningar> Sekretess> Avancerat> Annonser och vĂ€xla reglaget bredvid VĂ€lj bort anpassning av annonser. Om det Ă€r okej att du ser personliga annonser men vill Ă„terstĂ€lla allt frĂ„n början, tryck pĂ„ ÅterstĂ€ll annonserings-ID.

HÄll dig fokuserad pÄ din telefon

Med Android 10 lÀgger Google till nya funktioner i sin Digital Wellbeing-app, som syftar till att hjÀlpa dig att hÄlla koll pÄ din skÀrmtid. Det inkluderar fokuslÀge, som lÄter dig blockera distraherande appar nÀr du behöver fokusera.

Det kom nyligen frÄn beta pÄ Android 10 (och fungerar ocksÄ pÄ vissa Android 9.0 Pie-enheter). Pausa appar genom att navigera till InstÀllningar> Digital vÀlbefinnande och förÀldrakontroll> FokuslÀge, vÀlj de program du vill ha och tryck lÀtt pÄ Aktivera nu.

IstÀllet för att gÄ tillbaka till instÀllningsskÀrmen varje gÄng du behöver justera fokuslÀge, anvÀnd genvÀgsbrickan i meddelandeskuggan.

FörÀldrar kan hÄlla kontrollen

Googles Family Link-app, som gör det möjligt för förÀldrar att dynamiskt justera hur mycket tillgÄng deras barn har till sin Android-enhet, debuterade 2017. Men med Android 10 Àr den tillgÀnglig i enhetens instÀllningsmeny under Digital vÀlbefinnande och förÀldrakontroll.

FÄ de bÀsta Android 10-funktionerna pÄ Àldre telefoner

Vill du ha den nya Android 10 men vill inte vÀnta pÄ att din telefon ska uppdateras? Dessa appar och instÀllningsjusteringar kan replikera nÄgra av Android: s bÀsta nya funktioner.

Vidare lÀsning

Mobiltelefonrecensioner

Mobiltelefon bÀsta val