Gates: Vad dödade Windows Phone verkligen? Microsofts antitrustÀrende

 Gates: Vad dödade Windows Phone verkligen?  Microsofts antitrustÀrende

Enligt Microsofts grundare Bill Gates skulle vi alla anvÀnda Windows-baserade smartphones om inte för den amerikanska regeringens antitrustÀrende mot programvarugiganten för tvÄ decennier sedan.

“Det rĂ„der ingen tvekan om att antitruststĂ€mningen var dĂ„lig för Microsoft och vi skulle ha varit mer fokuserade pĂ„ att skapa telefonoperativsystemet”, sa Gates i ett föredrag vid The New York Times DealBook-konferens pĂ„ onsdagen.

“SĂ„ istĂ€llet för att anvĂ€nda Android idag, skulle du anvĂ€nda Windows Mobile”, tillade han.

Enligt Gates hade Microsoft i princip hÀnderna fulla med justitieavdelningens antimonopolstÀmning, som inlÀmnades 1998 pÄ grund av företagets praxis att kombinera Internet Explorer med Windows. Fallet ledde ursprungligen till att en amerikansk domare förordnade en upplösning av Microsoft endast för att beslutet skulle upphÀvas för ett mindre straff som bara tvingade företaget att öppna Ätkomst till dess programvaru-API: er.

“Åh, vi var sĂ„ nĂ€ra. Jag var alldeles för distraherad. Jag skruvade upp det pĂ„ grund av distraktionen”, sĂ€ger Gates, som tillade att antitruststriden ocksĂ„ fick honom att gĂ„ i pension tidigare Ă€n han ursprungligen planerade. År 2000 avgick Gates som Microsofts VD och överlĂ€mnade tyglarna till Steve Ballmer.

Hur Microsoft skulle ha slagit Googles Android-operativsystem utan antitrust “distraktion” var inte tydligt beskrivet. Men Gates sa: “Vi var bara tre mĂ„nader för sent för en (Windows Mobile) slĂ€pp Motorola skulle ha anvĂ€nt pĂ„ en telefon.”

Google instĂ€mmer antagligen inte med Gates uppfattning. Men företaget kunde enkelt slĂ„ Microsofts försök att popularisera vad som blev Windows Phone, ett mobilt operativsystem som kĂ€mpade för att starta mot Android och Apples iOS. År 2016 hade leveranser till Windows Phone-enheter sjunkit under 1 procent för all smarttelefonförsĂ€ljning.

NÀsta mÄnad kommer Microsoft officiellt att ansluta plug-on-stödet för Windows Phone. Företagets nuvarande VD, Satya Nadella, har istÀllet skiftat till att göra Windows-produkter tillgÀngliga över Android och iOS. Förra mÄnaden presenterade Redmond till och med en Android-driven fickanordning, Surface Duo.

“Nu har ingen hĂ€r ens hört talas om Windows Mobile, men jaha,” sa Gates i intervjun. “Det Ă€r nĂ„gra hundra miljarder hĂ€r eller dĂ€r.”

Microsoft-co-grundaren gjorde anmĂ€rkningarna nĂ€r han frĂ„gades om sina synpunkter pĂ„ de nuvarande antitrustutredningarna inför Google och Facebook över deras dominans av internet. Gates erkĂ€nde att han var “super partisk” i frĂ„gan och anser att regeringens antitrust stĂ€mning mot Microsoft inte gjorde nĂ„got för att göra tekniksektorn mer konkurrenskraftig.

“Jag trodde inte att Microsoft skulle brytas upp, jag argumenterade emot det och jag skulle inte önska det nĂ„gon”, sa han. ÄndĂ„ sa Gates att det var vĂ€rt att tillsynsmyndigheter undersöker om internetföretag har försökt “lĂ„sa” sina anvĂ€ndare pĂ„ sina egna plattformar, vilket förhindrar enkel Ă„tkomst för att dela data till konkurrerande tjĂ€nster.