Gartners topp 10 strategiska tekniktrender för 2020

Gartners topp 10 strategiska tekniktrender för 2020

Varje Ă„r producerar Gartner en av de mest omfattande listorna över de trender som CIO: er och andra ledande befattningshavare bör vara uppmĂ€rksamma pĂ„. I Ă„r presenterade Gartners vice president Brian Burke de 10 bĂ€sta strategiska tekniska trenderna för 2020 och grupperade trenderna i “folkcentrerade” idĂ©er och “smarta utrymmen”, en avvikelse frĂ„n rubriken “Intelligent Digital Mesh” som företaget anvĂ€nde de senaste Ă„r.

HÀr Àr Ärets lista, indelad i de tvÄ grupperna.

VĂ€gen till automatiseringsgartner 19

  Hyperautomation

Detta innebĂ€r att automatisera allt som kan automatiseras, med processautomatisering. Burke sa att de flesta organisationer idag gör enkel uppgiftsautomatisering, men att vi gĂ„r mot processautomation och sĂ„ smĂ„ningom kommer att sluta med “DigitalOps” dĂ€r en hel organisation automatiseras. Som en del av detta pratade han om att skapa en “digital tvilling” av en organisation, som tar hĂ€nsyn till verksamhetsmodellen, affĂ€rsprocessmodellen och operativ underrĂ€ttelse.

Evolving From Web to Multiexperience Gartner 19

  Multiexperence

Denna fras, som var en stor del av huvudtalen pÄ konferensen, beskriver hur vi flyttar till en multimodal grÀnssnittsregel, inklusive röst-, ögonspÄrning, rörelsekontroll och annan teknik

Gartner sĂ€ger att Ă„r 2021 kommer minst en tredjedel av företagen att ha distribuerat en plattform för multiexperience-utveckling för att stödja mobil-, webb-, konversations- och augmented reality-utveckling. Som en del av det pratade han om uppslukande miljöer inom omrĂ„den som fĂ€ltservice, detaljhandel, utbildning och design. Men Burke sa att detta inkluderar mĂ„nga andra upplevelser, inklusive appar pĂ„ olika enheter, frĂ„n smarta högtalare till din bil. Detta kommer att stödjas av mĂ„nga av de nya teknikerna, men mĂ„let Ă€r att bygga “konsekvent omgivningsupplevelse över tiden.”

Demokratisering gör allt möjligt för alla Gartner 19

  Demokratisering

Detta var verkligen fokuserat pÄ demokratisering av AI, och hur avancerad teknik som Àr mycket komplex, inklusive AI och maskininlÀrning, blir tillgÀnglig för slutanvÀndare.

Burke sa att detta handlar om att “ge allt” frĂ„n RPA till “medborgarinformationsvetenskap” med hjĂ€lp av verktyg för att komma Ă„t data och “medborgarutveckling” med hjĂ€lp av utvecklingsverktyg med lĂ„g kod. Han sa att vi kommer att se “virtuell medarbetarassistent” för att hjĂ€lpa anstĂ€llda att göra sitt jobb mer effektivt, prediktiv analys, till exempel sĂ€ljare som hittar ledande kunder; och ökad automatisering av processer och applikationer. Men det finns utmaningar som att hantera Shadow AI, hantera otillrĂ€cklig data och brist pĂ„ skickliga utvecklare.

Gartner förutspÄr att Är 2022 kommer 30 procent av organisationer som anvÀnder AI för beslutsfattande att kÀmpa med skugg-IT som den största risken för effektiva och etiska beslut.

Cognitive Automation Gartner 19

  Human Augmentation

Burke sa att denna trend inkluderar saker som fysisk förstÀrkning, frÄn proteser till AR-glasögon och RFID-taggar implanterade i mÀnniskor. Det inkluderar ocksÄ kognitiv förstÀrkning, inklusive anvÀndning av maskininlÀrning för att hjÀlpa trÀna mÀnniskor, eller för att göra mycket av uppgiften, men behöver en mÀnniska för att fatta det slutgiltiga beslutet. PÄ lÄng sikt hjÀlper det oss att göra saker som vi annars inte kan. Men han noterade att det fanns etiska utmaningar i att prata om vad vi borde och inte bör göra.

Gartner förutspÄr att Är 2025 kommer 40 procent av företagen att flytta frÄn att designa för mÀnniskor till att sjÀlva bygga mÀnniskor genom att anta mÀnskliga förstÀrkningstekniker och metoder.

Six Pillars of Trust Gartner 19

  Öppenhet och spĂ„rbarhet

Det saknas förtroende för tekniken, bÄde internt för vÄra organisationer och i samhÀllet i stort, sa Burke. NÀr exempelvis AI anvÀnds kan det vara svÄrt att förklara varför ett lÄn nekades. Andra frÄgor inkluderar allomfattande IOT-datainsamling, falska nyheter och recensioner och algoritmisk bias.

För att hantera detta diskuterade han sex stolpar av förtroende, tillÀmpar integritet och etik, öppenhet, ansvarsskyldighet, kompetens och konsekvens. Detta har stora konsekvenser för IT inom omrÄden som valideringskod.

Gartner förutspÄr att över 75 procent av de stora organisationerna Är 2023 kommer att anstÀlla specialister pÄ artificiell intelligens för kriminalteknik, integritet och kundförtroende för att minska risken för varumÀrke och rykte.

Smarta utrymmen

Smartare snabbare och mer flexibel Edge Gartner 19

  Empowered Edge

Burke sa att vi ser en förĂ€ndring av datorkraften till “edge-enheter”, vilket gör att vi kan minska latensen och tillhandahĂ„lla autonomi pĂ„ dessa enheter. MĂ„nga teknologier driver detta, frĂ„n neurala nĂ€tverk pĂ„ chip till 5G till satelliter med lĂ„g jordbana (LEO). Dessutom kommer vi att flytta frĂ„n en hierarkisk arkitektur till en dim- eller “mesh” -arkitektur.

Gartner förutspÄr att 2023 kommer mer Àn 50 procent av företagsgenererad data att skapas och bearbetas utanför datacentret eller molnet, upp frÄn mindre Àn 10 procent 2019.

Distribuerat moln strÀcker sig till Edge Gartner 19

  Distribuerat moln

Burke sa att den fysiska platsen för var data finns blir viktigare, bĂ„de pĂ„ grund av latensproblem och reglering. Som ett resultat kommer vi att se mer av ett tryck för det distribuerade molnet. Han sa att den nuvarande pressen för “hybridmoln” sĂ€tter scenen för detta men att “sant privat moln Ă€r svĂ„rt att göra.” IstĂ€llet tror han att vi kommer att flytta frĂ„n privat moln till en offentlig molnarkitektur, med molntjĂ€nster som ibland finns i vĂ„ra datacenter, för att hantera frĂ„gor som databehĂ„ll och lĂ„g latens.

Gartner förutspÄr att 2024 kommer majoriteten av molntjÀnstplattformarna att tillhandahÄlla tjÀnster som körs vid behov.

Form följer funktion Gartner 19

  Autonoma saker

Fler saker blir autonoma, sa Burke, och detta gĂ„r utöver “sjĂ€lvkörande bilar” för att inkludera saker som robotar, drönare och flygplan. För att detta ska fungera mĂ„ste enheterna ha “perception och interaktion” för att förstĂ„ vĂ€rlden runt dem. Med tiden kommer dessa enheter att kunna samarbeta och arbeta tillsammans, till exempel autonoma dronsvĂ€rmar som anvĂ€nds av militĂ€ren. För att möjliggöra allt detta behöver vi förbĂ€ttrade tekniska möjligheter, frĂ„n datorvision till robotflottahantering; men vi behöver ocksĂ„ förĂ€ndringar i regleringen och i hur samhĂ€llet ser pĂ„ sĂ„dana apparater.

Idag sa han att autonoma saker Àr vettiga i en kontrollerad miljö, men reglering och social acceptans kommer att avgöra hur dessa kan distribueras i offentliga miljöer.

Gartner förutspÄr att 12 procent av nyproducerade fordon 2025 kommer att ha nivÄ 3 eller högre autonom hÄrdvarukapacitet. (Jag tyckte att det var intressant att detta inte specificerade nivÄ 4, vilket ger sjÀlvkörning i de flesta situationer, utan snarare nivÄ 3, dÀr en mÀnsklig förare ska kontinuerligt övervaka vad som hÀnder.)

Verksamheten behöver leda pÄ Blockchain Gartner 19

  Praktisk Blockchain

År 2023 förutspĂ„r Gartner att blockchain-inspirerad teknik kommer att stödja den globala rörelsen och spĂ„rningen av 2 biljoner dollar varor och tjĂ€nster Ă„rligen.

Men Burke sa att nyckelordet i den förutsĂ€gelsen Ă€r “inspirerad”, eftersom de flesta av dessa lösningar inte stöder hela blockchain-tekniken. Han sa att dessa lösningar sannolikt kommer att ha en oförĂ€nderlig spĂ„rbar datastruktur som delas och distribueras, men kommer inte att ha tokenisering eller konsensus som Ă€r en fullstĂ€ndig blockchain-lösning skulle krĂ€va. SĂ„dana “tillĂ„tna blockkedjor” eller helt enkelt distribuerade huvudböcker (som kan drivas av en enda organisation eller en grupp organisationer) kommer att vara viktigare de nĂ€rmaste Ă„ren.

År 2023 bör vi börja se blockchain-kompletta lösningar, inklusive konsensus- och tokeniseringsfunktioner, och 2025 kommer vi att ha “smarta kontrakt”. Han sa att det var viktigt att hitta applikationer dĂ€r det finns ett verkligt affĂ€rsbehov idag, och sa att applikationerna som Ă€r mest redo för distribution nu inkluderar applikations hĂ€rkomst, identitetshantering / kĂ€nner din kund och handelsfinansiering (inklusive arbete i leveranskedjan).

AI-rörledningar vid risk Gartner 19

  AI-sÀkerhet

Burke pratade om hur AI bÄde infunderas i sÀkerhet för att skada skurkarna men Àr ocksÄ ett tillfÀlle för skurkarna att göra onödiga gÀrningar. MaskininlÀrning kan hjÀlpa sÀkerheten att bli mer effektiv, förutsatt att den utvecklas vÀl med tillrÀckliga mÀngder trÀningsdata av hög kvalitet, lÄg förspÀnning och varians och lÄga felfrekvenser. Men det hÀr Àr stora antaganden, sa han. Som ett resultat förvÀntar han sig att vi kommer att se mer kontroversiell maskininlÀrning och attackera maskininlÀrningsteknikerna i sÀkerhetsprogramvaran.

Andra möjligheter för skurkarna, inklusive saker som att förgifta trÀningsdata (till exempel hur Microsofts Tay AI-bot lÀrde sig olÀmpliga svar), kontroversiella prover (som hur vissa maskininlÀrningssynssystem ser saker som inte finns pÄ bilderna), eller enkel modellstöld.

Gartner förutspÄr att fram till 2022 kommer 30 procent av alla cyberattacker att utnyttja trÀningsdataförgiftning, AI-modellstöld eller kontroversiella prover.