Galen pÄ jobbet? Code Burnout vill att du ska prata om det

 Galen pÄ jobbet?  Code Burnout vill att du ska prata om det

Medan Silicon Valley Àr upptagen med att investera i teknologirelaterade hÀlsoappar och bÀrbara apparater för den allmÀnna marknaden, kÀmpar nÀstan 40 procent av sina anstÀllda med psykiska problem, men fÄ kommer att prata om det offentligt.

Förra Ă„ret bestĂ€mde sig entreprenören och innehĂ„llsstrategen Ehi Aimiuwu för att hon var tvungen att tala ut och startade Code Burnout, en webbplats och podcast, som Ă„terkommer för sĂ€song tvĂ„ den 5 augusti. Hennes mĂ„l Ă€r att fĂ„ folk inom teknik – sĂ€rskilt folk i fĂ€rg som arbetar STEM-fĂ€lt – för att sluta dölja det skadade och börja dela lösningar.

Det baseras pÄ hennes egen erfarenhet av att arbeta pÄ icstars, biztech-utbildningsnavet för lÄginkomsttagande unga vuxna, följt av fyra intensiva Är pÄ mjukvarujÀtten ThoughtWorks. Vid den tidpunkten var hon mamma till fem, och hon sökte mer flexibilitet och bestÀmde sig för att gÄ ensam i juni 2016. Aimiuw driver nu sitt eget webbutvecklingsföretag, Geek Empowered, förutom att hantera Code Burnout.

Vi pratade med Aimiuwu för tips om hur du hÄller dig mentalt i form nÀr ditt liv tillbringas limmat pÄ en skÀrm. HÀr redigeras och sammanfattas utdrag av vÄrt samtal.

Ehi, du gör en ansvarsfriskrivning i början av varje Code Burnout-podcast om att du inte Àr lÀkare, men det Àr uppenbart att det finns mycket styrka att vinna pÄ att lyssna pÄ andra i samma situation.
[EA] Det stĂ€mmer – det Ă€r jag inte – och det Ă€r det. Men jag föreslĂ„r alltid att mĂ€nniskor söker hjĂ€lp frĂ„n lĂ€kare. Mitt mĂ„l med Code Burnout Ă€r att ha ett sĂ€kert utrymme för att prata om det hĂ€r och att övertala företag att göra plats för mental hĂ€lsa. Jag vill att mĂ€nniskor i högtryckssituationer ska veta att de inte Ă€r ensamma.

Code Burnout publicerar mÄnga bra arbetsrelaterade memes, som den hÀr: AnvÀnd dina sjuk- och semesterdagar om du har dem. Kapitalismen kommer att överleva utan dig, och den skuld du kÀnner för den Àr inte verklig. Inte lÀtt inom teknik, eller hur?
Verkligheten Ă€r: du mĂ„ste göra det som fungerar för dig för att behĂ„lla ditt jobb. Jag kĂ€nde att det specifika budskapet var mer för dem som kĂ€nner sig skyldiga för att ta pauser. NĂ€r jag var sjuk kom jag fortfarande till jobbet. NĂ€r mina barn behövde nĂ„got skulle jag lĂ€mna tidigt frĂ„n jobbet, men nĂ€r jag var klar med mina uppgifter hemma gick jag tillbaka till att hantera e-post och det arbete jag saknade. Mina första tvĂ„ Ă„rs arbete ville jag aldrig ta semesterdagar eller sjukdagar; Jag skulle kĂ€nna mig skyldig som om jag fick laget att hamna efter om jag missade en dag. Även nĂ€r alla lagen var hemma eller reser under vinteruppehĂ„llet var jag pĂ„ ett tomt kontor. Jag trodde verkligen att jag var en bra anstĂ€lld.

Det Àr svÄrt för heltidsanstÀllning att ta tillrÀckliga pauser, men vÀrre för frilansare.
NĂ€r jag började som frilansare först trodde jag att jag skulle vara tillgĂ€nglig ALLTID. SĂ„ om en klient mailade mig klockan 2 med en “nödsituation” skulle jag gĂ„ upp och arbeta med det direkt.

Finns det en lösning?
Det var inte förrÀn min vÀn berÀttade om servicenivÄavtal [SLA] att jag Àntligen sÀtter grÀnser. Vi mÄste kunna undersöka byrÄerna för att skapa bÀttre kontrakt, eller om du Àr oberoende skapar [an SLA] för att göra bÀttre arrangemang och skapa förvÀntningar pÄ nÀr du Àr tillgÀnglig för arbete.

Entreprenör och innehÄllsstrateg Ehi Aimiuwu

Det Àr anvÀndbart. Baserat pÄ din egen erfarenhet, vilka Àr dina andra bÀsta tips för att hÄlla dig frisk pÄ arbetsplatsen?
1. FĂ„ ditt supportsystem tillsammans. NĂ„gon pĂ„ jobbet, nĂ„gon utanför och en professionell – mĂ€nniskor du verkligen litar pĂ„.

2. FörstÄ dina triggers. Speciellt för dem som har haft trauma i sina liv. Ibland finns det situationer, mÀnniskor eller till och med vissa toner och ord som kan vara mycket utlösande. FörstÄ dina kÀnslor och vad som hÀnder.

3. Det Ă€r helt okej att ta en andning. Teknik Ă€r supersnabbt, du mĂ„ste alltid vara med pĂ„ saker och ting, du vill inte hamna efter eller skapa nĂ„gra blockerare. LĂ€r dig att pausa. Det Ă€r bĂ€ttre att vara obekvĂ€m och gĂ„ ivĂ€g lite eller sĂ€ga: ‘Jag Ă€r inte sĂ€ker, lĂ„t mig komma tillbaka till det’, Ă€n att kĂ€mpa igenom det sĂ„ att du verkar som om du vet vad du gör och du har det tillsammans.

NÀr jag intervjuade Kristian Ranta, VD för Meru Health, pratade vi om hur mÄnga företag som bara betalar lÀppservice till mental hÀlsa.
Mitt uppdrag Ă€r att ge mĂ€nniskor resurser för att komma igenom det hela samtidigt som jag nĂ„r mĂ€nniskorna pĂ„ toppen. Företag förlorar “bra mĂ€nniskor” och bra kandidater till andra företag och undrar varför. De vet att de behöver hĂ„lla antalet nĂ€r det gĂ€ller att anstĂ€lla mĂ€nniskor i fĂ€rg och kvinnor, men ofta vet de inte hur man skapar en inkluderande kultur dĂ€r mĂ€nniskor kĂ€nner sig vĂ€lkomna. Retention Ă€r ett stort problem för företag pĂ„ grund av sin kultur. Jag skulle vilja att Code Burnout hjĂ€lper till.

I Code Burnout avsnitt 2 intervjuar du Khristan Yates, QA Analyst och Certified Scrum Master, som har arbetat pĂ„ bĂ„de Motorola och Bio-Rad Laboratories. Hon talar om farorna med “sjĂ€lvpolicy” nĂ€r du vet att nĂ„got Ă€r fel i ett projekt.
Jag var ocksÄ en [Quality Assurance Analyst]och den hÀr var stor för mig eftersom hela din roll Àr att ta med dÄliga nyheter eller se de dÄliga nyheterna komma. Men allt beror pÄ hur personen som fÄr de dÄliga nyheterna faktiskt tar de dÄliga nyheterna. Mitt rÄd Àr: förstÄ den större effekten av vad du sÀger eller gör. Ibland kan du vara pÄ ett projekt som helt enkelt Àr det. Ett projekt. Men ibland Àr du i nÄgot mer politiskt, om du vet vad jag menar.

Vad Àr ditt rÄd för att undvika dessa stressfaktorer?
Tillbringa en bra vecka i början av ett projekt och titta pĂ„ mĂ€nniskor och hur de fungerar. FörstĂ„ hur information flyter genom mĂ€nniskor. Till exempel: NĂ€r skiten trĂ€ffar flĂ€kten, vem fĂ„r skulden? Vad Ă€r processen? Vem blir förolĂ€mpad om du korrigerar dem? Är de förolĂ€mpade av informationen eller personen? Jag har till exempel sett att mĂ€nniskor blir upprörda eftersom de kĂ€nde att en person som var yngre att de visste mer om dem i ett visst Ă€mne. Allt detta spelas in i hur du lĂ€r dig att kommunicera med ett team.

MÄnga mÀnniskor lider av bedrÀgerisyndrom pÄ arbetsplatsen. Hur föreslÄr du att de stÀnger av de negativa rösterna i huvudet?
Jag motverkar mina tankar omedelbart. Först kĂ€ndes det vĂ€ldigt besvĂ€rligt; nu Ă€r det automatiskt. Om jag sĂ€ger “Jag Ă€r dum” motverkar jag det med “Nej, jag Ă€r smart, jag gjorde XYZ.” Jag hörde ocksĂ„ nĂ„gon sĂ€ga: ‘bedragersyndrom Ă€r ett tecken pĂ„ att du vĂ€xer i din karriĂ€r.’

Det som verkligen fungerade för mig Àr att veta att jag förstod mitt Àmne men genom min lins, genom mina erfarenheter. Jag Àr den enda experten nÀr det gÀller mina erfarenheter. Och ingen kan ifrÄgasÀtta mig om mina erfarenheter.

NÀr jag var verkstÀllande direktör i NYC smög jag mig ofta ut till köpcentret för att spela ett snabbt spel av Old School School. Vilka Àr dina stressuttag?
Jag kĂ€mpar med det hĂ€r. Jag har gjort en massa olika saker för att hjĂ€lpa mig att stĂ€nga av i mitt liv. Jag hade en period av hemlöshet vid ett tillfĂ€lle och under den tiden lĂ€rde jag mig att virka. Det tog mig frĂ„n saker och hjĂ€lpte mig att fokusera. Jag Ă€lskar att mĂ„la; det rensar min ande. Men jag har fem barn – och barn och mĂ„lar – jag ber om kaos. Jag har fortfarande mĂ„nga afrikanska tyger, och ibland fĂ„r jag klĂ„da att göra fler saker, att sy. Jag antar att jag letar efter en ny avstressare.

Rahul Sharma frĂ„n Funkadesi gör sessioner dĂ€r du pratar med en grupp i en professionell miljö men du spelar en trumma. Jag kunde göra det – inte ett trumset, men en afrikansk eller brasiliansk trumma kanske. Om det Ă€r i min anda, mĂ„ste jag göra det. SĂ„ fungerar mitt liv.

Jag har skrivit om AI-baserade verktyg för att hantera stress. Har du nÄgra go-to-appar sjÀlv?
Jag hade tidigare appar men för mig finns det alltid ett problem med dem – de finns alla pĂ„ min telefon! Jag slappnar av medan jag hĂ„ller i min telefon, lyssnar pĂ„ min telefon och vet att min telefon finns i rummet. Jag börjar bara jobba igen.

Bra poÀng. Jag testade lite sömnteknik som krÀvde att jag lÀmnade min telefon i ett annat rum eller att en virtuell stad skulle jÀmnas ut med marken. Pinsamt svÄrt att göra.
Jag berÀttar. Jag mÄste vara teknisk fri för att rensa min Ängest. Jag mÄste lÀmna skrivbordet. Jag mÄste gÄ ut. Jag mÄste pÄminnas om att det finns en vÀrld utanför internet.

Vilka rÄd skulle du ge till nÄgon som började inom teknik om att bygga in goda psykiska egenskaper frÄn första dagen?
FortsÀtt lÀra. Du Àr tillrÀckligt bra för att komma igenom dörren, men du mÄste placera dig sjÀlv i en position för att kontinuerligt lÀra dig ditt hantverk. Ha dina resurser i din bakficka. NÀr mina vÀnner och jag började jobbet hade vi ett Google Doc som vi stÀndigt uppdaterade, allt frÄn teststrategiteknik till vilka frÄgor vi skulle stÀlla innan vi startade ett projekt.

Guru99 och CodeAcademy höll mig ocksÄ uppdaterad för tekniska uppgifter och sparade mig mycket under arbetet.

Slutliga tankar frÄn Code Burnout för mÀnniskor som gÄr in i ett potentiellt högspÀnningsjobb pÄ dag ett?
Vet att detta tillfĂ€lle gavs dig för att du förtjĂ€nade det. Du Ă€r vĂ€rdig. Du Ă€r ocksĂ„ lika och förtjĂ€nar alla saker. Om du Ă€r svart eller kvinna eller har mindre utbildning Ă€n andra hos den hĂ€r nya arbetsgivaren, nöj dig inte med mindre – du har erfarenheten och fĂ€rdigheterna, det Ă€r dĂ€rför de anstĂ€llde dig. Du vet hur du fĂ„r jobbet gjort. OcksĂ„ – vid ett senare tillfĂ€lle – kĂ€nner igen nĂ€r det Ă€r dags att gĂ„ för din egen förnuft. Lojalitet Ă€r stor men lider inte för det.